Vai Rēzeknei draud plūdi?

Ik pavasari vairākās Latvijas pašvaldībās aktuāls kļūst jautājums par plūdu varbūtību to teritorijās. Šā gada ziema ar lielo salu un sniega daudzumu liek runāt par plūdu iespējamību arī Rēzeknē. Lai gan to, cik lielā mērā plūdi skars pilsētu, noteiks laika apstākļi – jo straujāk kusīs ledus un sniegs, jo lielāka iespēja piedzīvot palus, pašvaldība jau savlaicīgi sākusi darbu šajā jomā.


Rēzeknes pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Aivars Stalidzāns stāsta, ka policijas darbinieki jau apzinājuši mājas un to iedzīvotājus, kurus reāli varētu skart pavasara plūdi; kopumā tās varētu būt 13 mājas, galvenokārt Pils, Baznīcas, Krustpils un Krasta ielā. Plūdu apdraudējums varētu skart 32 rēzekniešus, viņi informēti par nepieciešamo rīcību un evakuācijas iespējām.

Par plūdu iespējamību vairakkārt runāts arī Rēzeknes pilsētas Civilās aizsardzības komisijā, kā arī Rēzeknes novada Civilās aizsardzības komisijā. Vienā no pēdējām sēdēm 9. martā novada domes priekšsēdētājs rosinājis lūgt Ministru prezidentu Valdi Dombrovski izsludināt ārkārtējo situāciju Rāznas plūdu apdraudētajā teritorijā un atsavināt privātīpašumā esošo hidrobūvi. Tas viņaprāt ļautu sākt Rāznas ezera ūdens līmeņa samazināšanu un novērstu applūšanas draudus Rēzeknes novada un Rēzeknes pilsētas teritorijā.

Atbalstu guvis arī Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča ierosinājums steidzami veikt darbus, lai atbrīvotu Rēzeknes upi no kokiem, kuri nolūzuši vai saliekošies, skarot ūdens līmeni, un gružiem. Pretējā gadījumā veidosies mākslīgi ūdens aizsprosti, kas arī var sekmēt plašu teritoriju aplūšanu. Ja upē nebūs šādu nevajadzīgu šķēršļu, ūdens caurplūde notiks daudz ātrāk un tas ļaus izvairīties no paliem. It īpaši upes attīrīšanu nepieciešams veikt posmā aiz Rēzeknes pilsētas robežas.

Lai arī plūdu iespējamību tieši ietekmēs laika apstākļi un pavasara iestāšanās ātrums, tiek ņemts vērā Rēzeknes novada Civilās aizsardzības komisijā prezentētais dramatiskākais iespējamais plūdu scenārijs. Tas paredz, ka, strauji ceļoties ūdens līmenim Rāznas ezerā, ievērojami applūdīs ne tikai daži Rēzeknes novada pagasti, bet arī daļa Rēzeknes pilsētas teritorijas.

Negaidītas dzīvojamo telpu straujas applūšanas gadījumā lūdzam ziņot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruni 01 vai 112.

Informāciju sagatavoja:
D. Zirniņa