Vai Jūs lietojat latgaliešu valodu?

18.maijā LR Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim iesniegts Latvijas reģionālo un mazāk runāto valodu savienības (LatBLUL) iesniegums ar pieprasījumu 2011.gadā paredzētajā tautas skaitīšanā noskaidrot latgaliešu un lībiešu valodas lietotāju skaitu. Ir nepieciešams beidzot ieviest skaidrību Latvijas autohtono iedzīvotāju valodu lietojuma kvantitatīvajos rādītājos.


Tas ir arī nepieciešams, lai, atbilstoši valodas likuma 3. panta 4. daļā noteiktajam valsts pienākumam, Latvijā patiešām nodrošinātu latgaliešu rakstu valodas kā vēsturiska latviešu valodas paveida saglabāšanu, aizsardzību un attīstību, kā arī novērstu vairāku ministriju amatpersonu argumentu par neesošiem statistikas datiem.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par 2011.gada tautas skaitīšanas programmu (Nr. 384) jautājumā “Kādu valodu jūs pārsvarā lietojat mājās?” ir tikai četri atbilžu varianti: “latviešu, krievu, baltkrievu un citu (ieraksta kādu)”. 2000. gada tautas skaitīšana parādīja, ka pozīcijā “cita” norādītā latgaliešu valoda netika ņemta vērā, tāpēc ir priekšlikums papildināt iespējamos atbilžu variantus ar lībiešu, latviešu/latgaliešu, poļu, ukraiņu un lietuviešu valodu.

Lai novērstu vairāku gadu garumā ilgstošo neauglīgo diskusiju un nodrošinātu skaidru tālāku virzību latviešu valodas paveida (latgaliešu rakstu valodas) vērtību saglabāšanā un attīstībā, LatBLUL rosina izveidot darba grupu programmas izstrādei, nepieciešamo juridisko terminu precizēšanai un dokumentu sagatavošanai, izskatot iespējas latgaliešu valodai piešķirt noteiktu statusu valsts valodas politikas kontekstā, kā arī nepieciešamo MK noteikumu, normatīvo aktu un citu dokumentu sagatavošanai, kas noteiktu valsts garantētu iespēju lietot latgaliešu rakstu valodu, kā arī Latgales reģiona skolās mācīt latgaliešu valodu, literatūru un kultūras vēsturi.

Šo Latvijas reģionālo un mazāk runāto valodu savienības (LatBLUL) iniciatīvu atbalsta: “Latgaliešu valodas, literatūras, kultūras vēstures skolotāju asociācija”, Latgolys Studentu centrs, biedrība „Kukuži”, biedrība “Latgalīšu Etnokulturys centrs”, biedrība „Es Latgalei”, Latgales tradicionālās kultūras centrs „Latgaļu sāta”, biedrība “Upītes jauniešu folkloras kopa”, Latgales producentu grupa u.c.

Sīkāka informācija:

LatBLUL prezidents Jānis Mednis, mednis.j@gmail.com, 29253227

Informāciju sagatavoja:

Juris Viļums, “Latgalīšu Kulturys gazeta”, LaKuGa.LV, jureits@jureits.lv, 26393531