Top patruļkuģis „Rēzekne”. Kura būs krustmāte?

„Rīgas kuģu būvētavā” top viens no pieciem Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Jūras spēku patruļkuģiem, kuri ir plānoti cilvēku meklēšanai un glābšanai jūrā. Vienam no kuģiem dos vārdu „Rēzekne”, lai godinātu Latvijas atbrīvošanas cīņu svarīgākās vietas. Līdz ar to Rēzeknes pilsētas pašvaldība aicina rēzekniešus palīdzēt izvēlēties aktīvu un godprātīgu rēzeknieti, kura varētu kļūt par kuģa krustmāti. Kuģi plānots nolaist ūdenī 2014. gadā.


Rēzeknes pilsētas pašvaldība aicina rēzekniešus iesniegt savus priekšlikumus Sabiedrisko attiecību nodaļā (adrese: Atbrīvošanas aleja 93, Rēzekne, LV 4601; e-pasta adrese: pr@rezekne.lv; tālrunis 64607616 vai 64607675) līdz 16. decembrim, norādot kandidātes vārdu, uzvārdu, nodarbošanos un kontaktinformāciju.

Jau kopš dibināšanas viena no Jūras spēku interesantākajām tradīcijām ir tā, ka katram kuģim ir sava krustmāte. Ideja par kuģa krustmāti ir radusies, pamatojoties uz Kara flotes tradīcijām. Kuģa krustmātes tiesības un pienākumi ir noteikti speciālā nolikumā. Par krustmātēm tiek ieceltas sabiedrībā pazīstamas, enerģiskas sievietes, kuras savu iespēju robežās atbalsta un rūpējas par kuģa komandu.

Nolikumā „Par Latvijas Republikas Jūras spēku karakuģa Krustmāti” rakstīts, ka Latvijas Republikas Jūras spēku karakuģa Krustmātes statuss ir iedibināts, lai celtu Jūras spēku prestižu, kā arī nostiprinātu Jūras spēku un Latvijas iedzīvotāju garīgo saikni.

Kuģa krustmāte ar Jūras spēku komandiera pavēli iecelšanas dienā tiek ieskaitīta kuģa apkalpē kā Goda locekle. Līdz ar to viņai ir tiesības jebkurā laikā, iepriekš saskaņojot ar kuģa komandieri, apmeklēt kuģi, apmeklēt visas kuģa telpas, vadības punktus un kaujas posteņus, lai iepazītos ar kuģa dzīvi, apkalpes dienesta un sadzīves apstākļiem, piedalīties visos kuģa pasākumos utt.

Jūras spēku karakuģa Krustmātes morālais pienākums ir iespēju robežās un izmantojot savu stāvokli sabiedrībā, iepazīstināt sabiedrību ar kuģu apkalpes dienestu, kaujas mācību norisi un rezultātiem, ar apkalpes sadzīves apstākļiem un tiem saistītājām problēmām, veicināt kuģa apkalpes locekļu kultūras un garīguma līmeņa celšanu.

Informāciju sagatavoja:

Diāna Zirniņa
Rēzeknes pilsētas domes
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja