Rēzeknē pirmā iela Latvijā izgaismota ar gaismas emisijas diodēm

Jaunizbūvētajā Stacijas ielas posmā Rēzeknē uzstādīts energoefektīvs ielas apgaismojums ar gaismas emisijas diodēm. Tas ierīkots 550 metrus garajā ielas posmā no Jupatovkas ielas līdz Zilupes ielai. Šajā ielas posmā un uz jaunā tilta pār Rēzeknes upi kopā uzstādītas 20 apgaismojuma iekārtas uz 10 m augstiem balstiem. Līdz ar to Rēzekne ir pirmā pilsēta Latvijā, kur ielas izgaismošanai tiek izmantotas apgaismojuma iekārtas ar gaismas emisijas diodēm.


Uzstādīto apgaismojuma iekārtu gaismas kvalitāte ir labāka par citās pilsētas ielās esošajām nātrija un dzīvsudraba spuldzēm. Jaunās iekārtas ļaus pašvaldībai samazināt ielas apgaismojuma sistēmas uzturēšanas izmaksas, jo tām ir ilgāks ekspluatācijas termiņš, mazāks elektroenerģijas patēriņš, kā arī tās ir noturīgākas pret elektrības padeves traucējumiem, vibrāciju un mehāniskiem bojājumiem. Svarīgi, ka uzstādīto iekārtu kalpošanas laiks nav atkarīgs no ieslēgšanas-izslēgšanas biežuma.

Arī būvprojekta 2. kārtas 840 m garajā posmā – K. Valdemāra ielas pagarinājumā no Upes ielas līdz Stacijas ielas jaunajam tiltam, plānots uzstādīt 25 šāda tipa apgaismojuma iekārtas.

Ielas un tilta izbūves darbi notiek projekta „Piekļuves nodrošināšana Rēzeknes pilsētas jaunajiem mikrorajoniem – Stacijas ielas rekonstrukcija ar savienojošo posmu izbūvi un satiksmes pārvada būvniecību” (Nr. 3DP/3.6.1.1.0/08/IPIA/VRAA/008) ietvaros.

Projekta 1. kārtas kopējās izmaksas sākotnēji bija plānotas 2 402 250 latu apmērā. Tomēr veikto iepirkumu rezultātā projekta 1. kārtas un 2. kārtas izmaksas izdevās samazināt līdz 1 725 415 latiem, no kuriem 85% jeb 1 466 602 latus finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds, 6% jeb 103 524 latu ir valsts budžeta dotācija, bet 9% jeb 155 289 latu ir Rēzeknes pilsētas domes līdzfinansējums.

Informāciju sagatavoja:

Diāna Zirniņa
Rēzeknes pilsētas domes
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja