Projekti no Latgales plānošanas reģiona saņem nozīmīgu atbalstu Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektu konkursā.

Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne kā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) Latvijas–Lietuvas programmas Apvienotās uzraudzības un vadības komitejas locekle š. g. 17.-18.jūnijā piedalījās sēdē Palangā, Lietuvā. Sēdes laikā delegācijas no Latvijas un Lietuvas pieņēma lēmumus par projektu iesniegumiem, kas saņemti trešā projektu konkursa laikā.


Kā informēja I.Maļina-Tabūne, Latvijas un Lietuvas pierobežas reģioni saņems 12 miljonus eiro, un tādējādi šajās pierobežas teritorijās būs iespēja īstenot 31 jaunu sadarbības projektu. Šo projektus līdzfinansēs Latvijas–Lietuvas programma no ERAF fondiem. Jāņem vērā, ka visi projekti ir apstiprināti ar nosacījumiem, kā rezultātā precizēsies gan projektu aktivitātes, gan budžets. Līdz ar to kopējā pieprasījuma summa var mainīties.

Projektu īstenošanā iesaistīsies 89 iestādes no Latvijas un 57 no Lietuvas. Projekti ir iesniegti četrās tematiskās grupās, tādējādi veicinot uzņēmējdarbības, darba tirgus, pētniecības un tehnoloģiju attīstību. 2008. – 2009.g. periodā dažādu projektu īstenošanai tika novirzīti aptuveni 34 miljoni eiro no Programmā pieejamā ERAF līdzfinansējuma. Vēl 14 miljoni eiro būs pieejami projektu iesniedzējiem ceturtā projektu konkursa laikā, kuru plānots izsludināt jau š.g. novembrī.

I.Maļina-Tabūne atzīmēja: „Konkurence starp projektu iesniedzējiem gan no Latvijas, gan no Lietuvas puses bija loti asa un kopējais pieteikumu skaits – 89 projektu iesniegumi –bija ievērojams. Tāpēc ir ļoti patīkami, ka no visiem 31 komitejas atbalstītajiem projektiem ievērojams skaits – 13 projektu tiks realizēti ar Latgales plānošanas reģiona organizāciju dalību. Tas ir uzskatāms kā nozīmīgs reģiona panākums un līdzšinējā projektu iesniedzēju darba kvalitātes novērtējums.”
Runājot par atbalstītajiem projektiem, kuros piedalās partneri no Latgales reģiona, I.Maļina-Tabūne atzīmēja virkni projektu, kuri ir vērsti uz infrastruktūras attīstību. No šīs grupas var minēt projektu par e-pakalpojumu integrēšanu ūdens apgādes sistēmās, kuros piedalās Krāslavas, Preiļu un Līvānu novadi, atjaunojamo vietējo enerģijas resursu adaptēšanas projekts ar Rēzeknes pilsētas un Riebiņu novadu dalību, radošo industriju attīstība, ko realizēs Daugavpils pilsēta.

Ļoti aktīvas projektu sagatavošanā bijušas reģiona augstskolas, kas piedalīsies vairākos projektos gan vadošo, gan projekta partneru statusā. Daugavpils universitāte realizēs divus projektus – mūzikas popularizēšanas un ar e-apmācības attīstību saistītus projektus, savukārt Rēzeknes augstskolas vadībā noritēs projekts par infrastruktūras attīstību izglītības sasniedzamības iespēju paaugstināšanai.

No sociālo programmu grupas nozīmīgi ir sociālo dienestu attīstības projekts ar Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas dalību, kā arī projekts par cilvēku ar kustību traucējumiem integrēšana uzņēmējdarbībā, ko realizēs Līvānu biedrība „Baltā Māja”.

Savukārt no sabiedriski nozīmīgiem projektiem ir jāatzīmē Latgales policijas pārvaldes sadarbības projekts ar Lietuvas kolēģiem, kā arī sabiedrisko pasākumu projekts Latvijas-Lietuvas pierobežas iedzīvotāju grupām, ko partnera statusā realizēs Daugavpils novada domes kultūras pārvalde. Plašs sadarbības partneru loks ir biedrības „Ezeru zeme” iesniegtajam projektam par dažādu sociālo grupu dzīves kvalitātes uzlabošanas un rehabilitācijas iespējām. Šai projektā piedalīsies daudzas Latgales reģiona pašvaldības – Kārsavas, Ludzas, Rēzeknes, Viļānu, Riebiņu, Preiļu, Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Ilūkstes un Daugavpils novadi, kā arī Rēzeknes pilsētas pašvaldības.

„Sevišķi nozīmīgi ir tas, ka vairums atbalstītajos projektos kā partneri ir iesaistījušās Latgales pašvaldības, kā arī sabiedriskās un valsts organizācijas. Līdz ar to ieguvēja būs visa Latgales reģiona sabiedrība. Arī Latgales plānošanas reģions kā institūcija kopā ar Kurzemes un Zemgales plānošanas reģioniem realizēs divus projektus – „Development of Transport and Port Communication Systems / Trans-Port” un „Development of joint strategy and cooperation network for promotion of creative industries / Creative industries”. Šie projekti veicinās Latgales pierobežas reģionu transporta pieejamību un infrastruktūras analīzi un piedāvās risinājumus to attīstībai, kā arī sekmēs radošo industriju sadarbības tīklu un kooperēšanās attīstību.” – norādīja Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāja Rita Strode.

Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programma tiek īstenota Eiropas Savienības struktūrfondu 3.mērķa „Eiropas teritoriālā sadarbība” ietvaros. Programmas mērķis ir veicināt ilgtspējīgu un vienlīdzīgu pierobežas reģiona sociālekonomisko izaugsmi, lai padarītu to konkurētspējīgu ekonomiskajai un uzņēmējdarbības attīstībai, kā arī radītu pievilcīgu vidi dzīvošanai un apmeklēšanai.

Attēlā: Eiropas Reģionālās attīstības fonda Latvijas–Lietuvas programmas Apvienotās uzraudzības un vadības komitejas sēde 17.-18.junijā Palangā, Lietuvā.

Pielikumā:

Apstiprinātie projekti, kurās vadošās iestādes vai kā partneri ir no Latgales plānošanas reģiona, ir marķēti ar dzelteno krāsu.