Patērētāju parāds par izlieto siltumenerģiju Daugavpilī samazinājies par vairāk nekā pusmiljonu

Kopš apkures sezonas beigām patērētāju kopējais parāds pret pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” par izlieto siltumenerģiju samazinājies par 555 368 latiem, tai skaitā iedzīvotāji savas parādsaistības pret siltumapgādes uzņēmumu samazinājuši par 337 258 latiem.


„Ja šī gada 1.maijā siltumenerģijas patērētāju kopējais parāds pret PAS „Daugavpils siltumtīkli” bija 2 740 644 lati, tad 1.augustā – jau 2 185 276 lati. Savukārt iedzīvotāju parāds šo triju mēnešu laikā no 2 333 212 latiem samazinājies līdz 1 995 954 latiem,” informēja PAS ”Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Māris Laudiņš.

Ņemot vērā piestādīto rēķinu par patērēto siltumenerģiju apmaksas dinamiku vasaras mēnešos, PAS „Daugavpils siltumtīkli” vadība, paredz, ka apmaksājot augusta un septembra rēķinus, vēl tiks dzēsta ievērojama daļa siltumparāda un uzņēmuma finansiālais stāvoklis uzlabosies.

Nedaudz atvieglos patērētājiem un siltumapgādes uzņēmumam apkures sezonas sākumu arī AS „Latvijas gāze” septembrī solītais, lai arī nelielais, tomēr gāzes cenu samazinājums – no 195 līdz 180 latiem par vienu tūkstoti normālo kubikmetru.

Gāzes cenas samazināšanās rezultātā no 42,17 līdz 40,16 latiem par megavatstundu samazināsies arī siltumtarifs. Tādējādi, ņemot vērā arī PAS „Daugavpils siltumtīkli” šogad aprīlī veikto tarifa samazinājumu par vidēji 8%, salīdzinājumā ar pagājušās apkures sezonas beigām, kā arī to, ka tika atlikta akcīzes nodokļa dabasgāzei piemērošana līdz 2011. gada 1. jūlijam, šogad siltumenerģijas tarifs Daugavpilī būs pieaudzis tikai par 17,5% pretēji iepriekš paredzētajiem 30%.

Lai arī pašreizējā finansiālajā situācijā tas nav nācies viegli, PAS „Daugavpils siltumtīkli” nav parādu pret kurināmā piegādātāju – AS „Latvijas gāze”. Arī savas īstermiņa kredītsaistības pret „Nordea banku” uzņēmums jau gandrīz ir izpildījis, no 2,8 miljonus eiro (1,96 milj. latu) bankai atlicis atmaksāt vien 300 000 eiro (210 000 latu). Ņemot vērā veiksmīgo sadarbību, minētā finanšu iestāde paudusi gatavību piešķirt PAS „Daugavpils siltumtīkli” nepieciešamos kredītresursus arī šajā apkures sezonā.

Ņemot vērā visu augstāk minēto, Māris Laudiņš prognozē, ka nākamā apkures sezona Daugavpilī lai arī nebūs viegla, tomēr iespēja, ka iedzīvotāji ziemas salā varētu palikt bez apkures, netiek pat pieļauta.

PAS „Daugavpils siltumtīkli” administrācija