Par grozījumiem saistošajos noteikumos

Piektdien, 26. martā Rēzeknes pilsētas dome apstiprināja grozījumus 2009. gada 27. novembra saistošajos noteikumos Nr. 14 „Par sociālo palīdzību Rēzeknes pilsētas pašvaldībā”. Tie paredz nodrošināt garantētā minimālā ienākuma līmeni (GMI) 90 latu apmērā atsevišķi dzīvojošajiem pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti, kā arī 50 latu piemaksu pie GMI personām, kurām visi apgādājamie ir nepilngadīgi, informē Sociālās aprūpes pārvaldes Pabalstu nodaļas vadītāja Ināra Bule.


Ja atsevišķi dzīvojošam pensionāram vai personai ar invaliditāti mēneša ienākumi ir zemāki par 90 latiem, viņam tiks piemaksāta starpība starp pensiju un noteikto minimālā ienākuma līmeni (90 latiem).

Piemērs:
Ja atsevišķi dzīvojošam pensionāram vai personai ar invaliditāti mēneša ienākumi ir 45 lati, tad viņam ir tiesības uz ikmēneša piemaksu 45 latu apmērā: 90Ls – 45Ls = 45 Ls.

Pabalsta GMI līmeņa nodrošināšanai saņēmējam, kuram visi apgādājamie ir nepilngadīgi, tiek noteikta 50 latu ikmēneša piemaksa pie GMI līmeņa pabalsta. Tā būs viena piemaksa ģimenei, kura saņem pabalstu GMI līmeņa nodrošināšanai un kurā vienu vai vairākus nepilngadīgus bērnus audzina viens no vecākiem.

Saistošo noteikumu grozījumos ir precizēta izziņu izsniegšana personām, kuru ienākumu līmenis ir līdz 120 latiem un līdz 150 latiem un kuras pretendē uz atvieglojumu saņemšanu medicīniskiem pakalpojumiem saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 899 „Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība” 3.2. punktu un Ministru kabineta noteikumu Nr. 1046 „Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” 7.6, 10.18. apakšpunktiem.

Grozījumi Rēzeknes pilsētas domes saistošajos noteikumos stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”. Tas varētu būt pēc 1. maija. Pēc publikācijas tie būs pieejami Rēzeknes pilsētas portālā www.rezekne.lv sadaļā „Sociālā aprūpe” (Saistošie noteikumi).
2009. gadā GMI pabalstu Rēzeknē saņēma 768 personas, pabalstu veidā bija izmaksāti 68846,48 lati. Šogad pirmajos trīs mēnešos GMI pabalsts Rēzeknē izmaksāts 839 personām par kopējo summu 48085,27 lati.

Sociālās aprūpes pārvaldē novēro, ka GMI pabalsta saņēmēju skaits Rēzeknē pieaug. „Prognozējam, ka Rēzeknes pilsētā piemaksu līdz 90 latiem varētu saņemt 86 atsevišķi dzīvojoši pensionāri un personas ar invaliditāti. Savukārt ikmēneša piemaksu 50 latu apmērā varētu saņemt 79 ģimenes – GMI pabalsta saņēmējas”, stāsta I. Bule.

Informāciju sagatavoja:
D. Zirniņa