Par dienas stacionāru Rēzeknes veselības aprūpes centrā

Katram dzīvē var pienākt brīdis, kad veselības problēmu dēļ kādu laiku nākas pavadīt slimnīcā. Bet ne visiem maciņš atļauj maksāt valstī noteikto samaksu par ārstēšanos slimnīcā. Šoreiz par alternatīvas iespējām – dienas stacionāru, ko jau no 2010.gada 22. Septembra piedāvā Rēzeknes veselības aprūpes centrs.


Šobrīd arvien populārāks kļūst dienas stacionārs kā alternatīva diennakts stacionāram. Nereti pacientus no diennakts stacionāra attur bailes pazaudēt darbu, nespēja samaksāt valsts noteikto pacienta iemaksu Ls 9,50 apmērā par vienu slimnīcā pavadīto dienu, bet vēl kādu ģimenes apstākļi – aprūpē esoši mazi bērni, gados veci cilvēki u.c.

Atbilstoši Ministru kabineta 2006.gada 19.decembra noteikumiem Nr.1046 „Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” (turpmāk – MK noteikumi) šobrīd prioritāte ir pieejama, kvalitatīva un efektīva ambulatorā veselības aprūpe. Nav noslēpums, ka diennakts stacionārā arvien biežāk nonāk pacienti ar „ielaistām” hroniskām saslimšanām. Iemels tam ne vienmēr ir nekvalitatīva izmeklēšana vai ārstēšana ģimenes ārsta etapā, bet gan fakts, ka pacienti taupot naudu nepieciešamākajiem sadzīves izdevumiem, nespēj samaksāt pat pacienta iemaksu pie ģimenes ārsta, kas šobrīd ir viens lats.

Kādu alternatīvu šobrīd piedāvā dienas stacionārs?

Dienas stacionārs ir ambulators pakalpojums, kura ietvaros pacientam nav nepieciešama 24 stundu ārstniecības personu uzraudzība. Dienas stacionārā pacientam ir nodrošināta komfortabla palāta un gultas vieta. Tā ir iespēja efektīvi un īsā laika periodā (dažu stundu vai vienas dienas laikā) izmeklēt pacientu un saņemt atbilstošu ārstēšanu. Izmaksu ziņā dienas stacionāra pakalpojumi ir izdevīgāki gan valstij, gan pacientam.

Kādi pakalpojumi tiek sniegti dienas stacionārā?

Konkrēti runājot par Rēzeknes veselības aprūpes centru, dienas stacionārā pacientam ir iespējas saņemt visus veselības centrā pieejamos diagnostiskos izmeklējumus t.sk. ultrasonogrāfiju, doplerogrāfiju galvas un kāju asinsvadiem, sirds funkcionālo izmeklēšanu, gastrointestinālo endoskopiju. Dienas stacionārā pacientam ir nodrošināta arī ārstēšana:

  1. terapeitiskā profila dienas stacionārā – zāļu infūzijas („sistēmas”) un injekcijas gan terapeitiskiem un ķirurģiskajiem pacientiem, gan neiroloģiskiem pacientiem, gan bērniem;
  2. ķirurģiskā profila diena stacionārā – vēnu slimību un labdabīgu zemādas veidojumu ekstripācija, dzemdes dobuma proves abrāzijas, priekšlaicīga grūtniecības pārtraukšana (legāls aborts), cervikālā kanāla polipu noņemšana.

Mūsu dienas stacionāra darba laiks katru darba dienu no plkst. 8:00 līdz 17:00. Pacientu iestāšanās no plkst. 8:00-15:00. Protams, pamatā darbs notiek šajā laikā, taču pakalpojums netiks atteikts arī tajos gadījumos, ja pacients ieradies pēc pulksten 15:00.

Kas nepieciešams, lai nokļūtu dienas stacionārā?

Lai saņemtu valsts apmaksātus un ginekoloģiskām pacientēm arī maksas dienas stacionāra pakalpojumus, pacientam ir jābūt ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumam, kas pamato nosūtīšanas mērķi.

Ar kādiem naudas līdzekļiem pacientam jārēķinās?

Valstī noteiktā pacienta iemaksa par 1 dienas uzturēšanos dienas stacionārā ir Ls 5,00, bet Rēzeknes veselības aprūpes centrs sakarā ar dienas stacionāra atklāšanas svētkiem rīko AKCIJU un par ārstēšanos dienas stacionārā līdz 2010.gada 31. Decembrim pacientam ir jāveic pacienta iemaksa Ls 3,00 apmērā (par katru dienu). Par ambulatori veiktajiem izmeklējumiem, ja tādi nepieciešami, vai dienas stacionārā izdarītu operāciju papildus jāveic pacienta iemaksa atbilstoši MK noteikumu 1.pielikumam. Jāatzīmē, ka MK noteikumi paredz arī iedzīvotāju kategorijas, kas no pacienta iemaksas ir atbrīvotas, piemēram, trūcīgās un maznodrošinātās personas, politiski represētās personas u.c..

Kas notiek tad, ja pacientam nav nosūtījuma?

Ārsts izvērtē pacienta veselības stāvokli. Ja pacientam ir hroniski veselības traucējumi, bet tie nav dzīvībai bīstami, vai pacients pēc savas iniciatīvas vēlas saņemt dienas stacionāra pakalpojumus, tad par diagnostiskiem izmeklējumiem un ārstēšanos dienas stacionārā pacientam jāveic maksājumus atbilstoši centra maksas pakalpojumu cenrādim. Maksājumus var veikt pats pacients no personīgiem līdzekļiem, vai izdevumus sedz apdrošināšanas kompānija.

Nosūtot uz dienas stacionāru, ģimenes ārsts vai speciālists vienojas ar pacientu un Rēzeknes veselības aprūpes centru par veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanas laiku un vietu, kā arī informē pacientu par valstī noteiktajiem obligātajiem pacienta maksājumiem. Gadījumos, ja pacients par dienas stacionārā sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem nespēj samaksāt, to var izdarīt 15 dienu laikā pēc veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanas, rakstiski vienojoties par to ar Rēzeknes veselības aprūpes centru.

Pacientu pierakstīšanās uz dienas stacionāra pakalpojumiem pa telefonu 64603316.