Notikusi publiskā diskusija „Sociālo pakalpojumu attīstības programma Latgales vajadzībām”

2010.gada 28.jūnijā Daugavpilī viesnīcā „Latgola” notika publiskā diskusija „Sociālo pakalpojumu attīstības programma Latgales vajadzībām”. Diskusiju rīkoja Latgales plānošanas reģiona administrācija Eiropas Sociālā fonda projekta „Sociālo pakalpojumu sistēmas attīstība Latgales plānošanas reģionā” ietvaros. Tās laikā tika prezentēta Latgales plānošanas reģiona sociālo pakalpojumu attīstības programma 2010. – 2017.gadam.

Programmas izstrādē aktīvi piedalījās pašvaldību sociālo dienestu vadītāji, valsts, nevalstiskā un privātā sektora sociālo pakalpojumu sniedzēji. Programmu izstrādi vadīja SIA „Grupa 93” un piesaistītie sociālās jomas eksperti. Programmas izstrādes process bija interesants un dinamisks. Sociālo dienestu darbiniekiem bija iespēja apciemot kaimiņu pašvaldību sociālos dienestus, iepazīt kolēģu pieredzi, distancēties no ikdienas, ieraudzīt kopsakarības un risinājumus.

Programma ir vērsta uz sociālās jomas, īpaši uz institūcijām alternatīvo sociālo pakalpojumu attīstību. Latgalē ir jānodrošina tādi sociālie pakalpojumi, kas ļautu iedzīvotājam apmierināt vismaz pamata vajadzības; ir jānodrošina pakalpojumu pieejamība, pārvarot fiziskos, kultūru un nezināšanu attālumus; klienta interesēs kopā jāstrādā sociālo pakalpojumu sniedzējiem un citiem publiskā sektora pakalpojumu sniedzējiem.

Programma nosaka sociālo pakalpojumu minimumu katrā pašvaldībā. Augsti kvalitatīvus sociālos pakalpojumus visām sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju grupām attīsta Daugavpils un Rēzeknes pilsētās, bet novadi izvēlas aktuālākās grupas, ar kurām strādā padziļināti. Šī specializācija būs pamats pašvaldību sadarbībai reģionā un profesijas spēkam. Sociālā darba attīstība vienā no nabadzīgākajiem Eiropas reģioniem var kļūt par sava veida Latgales „eksporta” preci gan projektu finansējuma piesaistē, gan kvalificētu sociālās jomas ekspertu piedāvāšanā.

Programmas ieviešanai jau šogad pašvaldības varēs piesaistīt projektu finansējumu; kad Labklājības ministrijas vadībā tiks uzsākta darbības programmas ”Cilvēkresursi un nodarbinātība” papildinājuma 1.4.1.2.4.apakšaktivitātes ”Sociālās rehabilitācijas un institūcijām alternatīvu sociālās aprūpes pakalpojumu attīstība reģionos” otrā kārta.