Nedēļa zem starptautiskā „muzeoloģijas lietussarga”

Nedēļu pirms Līgo svētkiem – no 13. līdz 19.jūnijam – Rēzeknē zem „muzeoloģijas lietussarga” kā vienotības simbola pulcējās 36 Starptautiskās Baltijas Muzeoloģijas skolas (BMS) dalībnieki no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas muzejiem, kā arī Latvijas Kultūras ministrijas pārstāvji, lai diskutētu par nemateriālā kultūras mantojuma lomu muzeja darbā. Vasaras skolā krāsainā „muzeoloģijas lietussarga” atmosfēru izbaudīja arī divas Latgales Kultūrvēstures muzeja darbinieces – Inese Dundure un Maija Upeniece.


Vasaras skolas tēma bija „Nemateriālais mantojums un muzeji” un nodarbības vadīja starptautiski atzītas muzeoloģijas lektores – Paula Dossantosa (Paula dos Santos) no Brazīlijas (dzīvo Nīderlandē) un Iveta Stēlena (Yvette Staelens) no Lielbritānijas, kuras ar savu aizraujošo un emocionālo stāstījumu pavēra plašāku skatījumu uz muzeja un sabiedrības savstarpējo sadarbību. Nodarbībās ne vien klausījāmies lektoru analīzi par nemateriālā mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu, aktuāliem jautājumiem kultūras un muzeju dzīvē pasaulē, bet arī intensīvi iesaistījāmies grupu darbā, savstarpēji apmainoties viedokļiem un idejām.

Nedēļas laikā skolas dalībnieki pārliecinājās, ka Latgalē nemateriālās kultūras mantojums – latgaliešu valoda, amatu apgūšana, dziedāšana, dejošana, stāstīšana u.c. tradīcijas ir ļoti bagātas un dzīvas, katrā ciemā mazliet savdabīgas un unikālas pasaules mērogā. Viesi ciemojās gan Latgales Kultūrvēstures muzejā, kur neslēpa savu sajūsmu par Latgales keramikas kolekcijas krāšņumu, gan Rēzeknes Vecticībnieku kapu draudzes muzejā, kur aplūkoja plašu sadzīves un kulta priekšmetu kolekciju, gan Franča Trasuna muzejā „Kolnasāta”, kur ne vien iepazina Trasunu dzimtas sadzīvi, bet arī „izdzīvoja” sestdienas vakaru latgaliešu sētā un pirtī iešanu etnogrāfiskā ansambļa „Rikava” sniegumā, gan arī Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā, iepazīstot muzeja krājumu, ekpozīcijas un Čerņavsku dzimtas keramikas mantojumu, savukārt etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā „Andrupenes lauku sēta” viesiem bija iespēja iepazīt arī kulinārā mantojuma gardumus – kļockas, „trokōs gūvs” sviestu u.c. Ikviens aizrautīgi iesaistījās dažādu instrumentu skaņu izvilināšanā Gunāra Igauņa tautas mūzikas instrumentu darbnīcā, cepļa izņemšanā pie podnieka Evalda Vasilevska, un apskatīja svētvietu – Aglonas baziliku, kur īpaši ieinteresēti bija lietuviešu kolēģi, meklējot kopīgās vēsturiskās saiknes par lietuviešu valdnieka Mindauga gaitām Aglonas apkaimē.

Nedēļa noslēdzās Rēzeknes novada Sarkaņkalnā, kur ne vien novada folkloras kopas skandēja līgo dziesmas, bet arī skolas dalībnieki rādīja savu dziedātprasmi un nedēļas laikā apgūto latviešu valodu. Ar sapītiem zāļu vainagiem skolas dalībnieki kopā ar fokloras kopu „Vīteri” izlocīja kājas latgaliešu dančos un dziedādami devās mājup.

Gan teorētisku un praktisku zināšanu, gan emocionālu pārdzīvojumu piepildītā nedēļa aizritēja ātri, bet ar pārliecinošu sajūtu, ka visu Baltijas muzeju saime zem „muzeoloģijas lietussarga” ir stipra un radoša tradīciju sargātāja un popularizētāja.

Šī bija jau septītā Baltijas Muzeoloģijas skola, ko kā tālākizglītības projektu organizēja un koordinēja Latvijas Kultūras ministrijas Muzeju un vizuālās mākslas nodaļa, ciešā sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas Kultūras ministrijām, Latgales Kultūrvēstures muzeju, Rēzeknes pilsētas domi un Rēzeknes novada pašvaldību. Paldies visiem par brīnišķīgo iespēju!
Baltijas Muzeoloģijas skolas Interneta mājaslapa: www.bms.edu.lv

Informāciju sagatavoja:

Maija Upeniece,
LKM sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste un BMS dalībniece
Tālr. 64622464, 64622778, e-pasts: muzejs@rezekne.lv, latgmuzejs@tvnet.lv