Maizes cepējas Annas Strupkas prasmes iemūžinātas videomateriālā „8 brīnumlietas, ko latvieši joprojām dara”


Piektdien, 12.martā plkst. 16:00 Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras zālē (Pils laukumā 4, 3.stāvā) prezentēs unikālā projekta Tradicionālo prasmju skola 2009 videomateriālu (DVD formātā) „8 brīnumlietas, ko latvieši joprojām dara”. Jaunais videomateriāls apkopo astoņu meistaru astoņus amatus, kas prezentē Latvijas tradicionālo kultūru pasaulē. Viena no astoņām meistarēm ir Viļakas novada Susāju pagasta saimniece Anna Strupka. Maizes cepšana viņai ir ikdiena, tāpēc viņa šo prasmi labprāt rādīja un mācīja citiem.


Projekta Tradicionālo prasmju skola 2009 mērķis bija atbalstīt un attīstīt tautas tradicionālo prasmju pārmantojamību un popularizēšanu Latvijā. Pagājušā gada oktobrī un novembrī četras sestdienas vairāk nekā divdesmit Latvijas pagastos un pilsētās notika nodarbības, kurās prasmju meistari savas zināšanas nodeva jaunajiem mācekļiem. Projekta noslēguma pasākumā Rīgā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā no visiem Latvijas novadiem ieradās meistari un viņu mācekļi, lai kopīgos svētkos rādītu savu māku.

2009.gada rudenī Viļakas novadā putraimu desas gatavošanas un maizes cepšanas prasmes apguva muzejā „Vēršukalns”, Susāju pagastā, savukārt Medņevas pagastā klausījās un mācījās Ziemeļlatgales daudzbalsīgo dziedāšanu.

2010.gadā projekts Tradicionālo prasmju skolas turpināsies. Par pavasara prasmju skolu vietām izraudzītas Sēlija (saukta arī par Augšzemi vai Augškurzemi) un Zemgale. Nodarbības plānotas četras sestdienas pēc kārtas – no 27.marta līdz 17.aprīlim. Sīkāku informāciju skatieties Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras mājas lapā: www.nkmva.gov.lv

Informāciju sagatavoja:

Vineta Zeltkalne
Viļakas novada dome
Lietvedības, komunikācijas un informācijas nodaļas galvenā speciāliste