Līvānos tikās plūdu komisija, plūdu draudu pagaidām nav

„Ja daudz plāno un spriež, parasti plūdi tā arī neatnāk. Mēs plūdus negaidām, bet esam gatavībā, ja tomēr plūdi sāktos,” tā pēc civilās aizsardzības komisijas sēdes atzina Līvānu novada domes vadība.


Lai pārrunātu rīcību iespējamajā plūdu gadījumā, 3. martā kopā tika aicināti visi atbildīgo dienestu speciālisti – novada pašvaldības, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Valsts policijas, novada komunālās saimniecības, siltumtīklu uzņēmuma, kā arī SIA „Mežrozīte HES” pārstāvji.

Līvānos specifika ir tā, ka iespējami divi plūdu apdraudējumi – gan no Dubnas, gan Daugavas. Pieredze rāda, ka pirmā ar ledus iešanu pasteidzas Dubnas upe, aptuveni pēc pāris nedēļām – Daugava.

Dubnā ledus iešanu apgrūtina tas, ka uz upes, pašā pilsētas centrā uzbūvēta un darbojas hidroelektrostacija. SIA „Mežrozīte HES” pārstāvis Vincents Ruļuks sanāksmes laikā pastāstīja, ka ūdens līmeņa svārstības Dubnas upē tiek novērotas pastāvīgi. Šogad upē ūdens līmenis ir lielāks nekā citus gadus, tas redzams arī pēc HES jaudām, daudzviet uz upes ledus jau sācis kust.

Tā kā ūdens līmeņa novērojumi tiek veikti augu diennakti, tad, tuvojoties plūdu situācijai, tas uzreiz ir redzams – parādās jaudas kritumi HES, kas liecina, ka upes augštecē veidojas ledus sastrēgumi. Šādā situācijā nekavējoties jāpieņem lēmums, kā rīkoties. Šobrīd ledus biezums starp abiem tiltiem Līvānos ir aptuveni 40 cm, kas nav nekas ārkārtējs. Bīstamāka situācija veidojas, ja virs ledus uzsalst sniega un vižņu kārta. Tomēr, kā atzina V.Ruļuks, viss atkarīgs no tā, kāds būs pavasaris. HES ir gatavs operatīvai rīcībai, jebkurā brīdī izjaucot aizsprostu un atbrīvojot ceļu palu ūdeņiem.

Otrais plūdu vilnis Līvāniem draud ledus iešanas laikā Daugavā. Ledus iešanu Daugavā nevar prognozēt, jo iespējami ledus sastrēgumi lejpus Līvāniem. Šādos gadījumos ūdens masas, kas nāk no Baltkrievijas, appludina teritorijas arī Līvānu novadā – Jersikas un Turku pagastos, kā arī Līvānu pilsētā, kad zem ūdens paliek vairākas ielas, piemēram, Celtuves un daļa Domes ielas. Ūdens līmeņa celšanās Daugavā var notikt ļoti strauji, tādēļ pašvaldība plāno nodrošināt novērošanas posteņu darbību, lai, plūdiem sākoties, spētu operatīvi reaģēt.

Lai gan plūdus prognozē tikai marta otrajā pusē, jau tagad pašvaldība lūdz iedzīvotājus, kuri dzīvo iespējamo plūdu zonā, savlaicīgi atbrīvot pagrabus no saknēm un kartupeļiem. Kā rāda pieredze, nereti iedzīvotāji lūdz palīdzību, jo plūdos cietuši pārtikas krājumi viņu pagrabos. Tomēr plūdu gadījumā primārā ir cilvēku dzīvību glābšana.

Sanāksmes laikā tika pārrunāts jautājums par nodrošinājumu ar tehniku un ekipējumu – laivām, glābšanas vestēm, lukturiem u.c. Lai gan ne valsts, ne pašvaldību dienesti nav aprīkoti ideāli, tomēr, apvienojot spēkus visiem dienestiem, problēmām ar aprīkojumu nevajadzētu rasties, uzsvēra Līvānu novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers. Viņš arī informēja, ka pašvaldības budžetā ir rezervēts pietiekami līdzekļu neparedzētām ārkārtas situācijām.

Pagaidām satraukumam par plūdiem pamata nav, jo situācija ir stabila. Tomēr jābūt gataviem dažādiem scenārijiem. Gadījumā, ja applūstu dzīvojamās mājas un to pievadceļi, pašvaldība kopā ar valsts dienestiem gatava piedāvāt evakuācijas iespējas. Ja iedzīvotāji atteiksies no tām (kā ļoti bieži arī notiek), nodrošinās pārtikas produktu un dzeramā ūdens piegādi. Jau tagad tiek apzināts, kuras ir apdraudētās teritorijas, vai tur nedzīvo cilvēki ar kustību traucējumiem, kā arī veci ļaudis. Ir apzinātas arī iespējas izmitināt un pabarot cilvēkus, kuri plūdu dēļ būtu spiesti uz laiku pamest savas mājas. Tam tiks pielāgotas mācību iestādes, kur iespējams cilvēkus pabarot, izmitināt un nodrošināt medicīnisko aprūpi. Savukārt policija ir gatava gādāt par iedzīvotāju īpašumu drošību.

Šī bija pirmā Līvānu novada civilās aizsardzības komisijas sēde plūdu jautājumā šogad. Taču, kā informēja atbildīgais speciālists par civilo aizsardzību Līvānu novadā Andris Kundziņš, turpmāk to plānots sasaukt, vadoties pēc situācijas un operatīvi apziņojot visus komisijas locekļus.

Informāciju sagatavoja:

G.Kraukle,
Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste
ginta.kraukle@livani.lv 65307270, 29492184