Lielākais Latvijas ķirbis izaudzis Dagdas novadā

Noskaidrots, ka šī gada lielāko ķirbi – Latvijas varenākās dārza ogas titulu, par 8 kilogramiem pārspējot iepriekšējā gada rekordu, ieguvis 132 kilogramus smagais ķirbis no Dagdas novada, kura vidējais apkārtmērs sasniedzis 260 centimetrus.

Latvijas veiksmīgākā ķirbju audzētāja dzīvo Andrupenes pagasta Maslovā – šāds nosaukums savulaik sādžai dots tieši auglīgās zemes dēļ, tomēr Inna pastāsta, ka pats dižais ķirbis tika sākotnēji iesēts podiņā uz palodzes un pēc tam iedēstīts lielā komposta un veco kūts mēslu kaudzē, kas savu auglības vērtību uzkrājusi vairāku gadu garumā – papildus nekādas ķimikālijas neesot laistītas. Svarīgi esot, lai stāds visu dienu iespējami daudz ir saulē, līdz ar to nekādas ēnas nav pieļaujamas.

Visi kaimiņi un māju ciemiņi jau vasarā bija pārsteigti par ķirbja milzīgajiem apmēriem, tāpēc rudenī tika iesniegts arī pieteikums ķirbju konkursam. Saimnieki gan norāda, ka lielā dārza oga knapi sagaidījusi transportēšanas un svēršanas brīdi, jo diemžēl jau bija vienā malā radies neliels caurums un ķirbja sula pakāpeniski tecējusi ārā – ja ne tas, tad noteikti Latvijas ķirbju svara rekords būtu par vēl pāris kilogramiem lielāks.

Inna ar vecākiem – Norbertu un Gaļinu – rāda arī otru iespaidīgu šī gada ķirbi, kas gan esot par trešdaļu mazāks, tomēr tas palicis mājās, turpretim čempions ticis aizvests uz Rīgu, tur ar spēkavīra Raimonda Bergmaņa palīdzību nosvērts un beigās nu jau izbarots zooloģiskā dārza lāčiem.

Māju saimnieki ir priecīgi par negaidīto dalību sacensībās, jo visi trīs ir arī gana azartiski ļaudis – Norberts savulaik nopietni piedalījies autokrosa sacensībās ar bagijiem un apbraucis lielu daļu lielās padomju zemes – kā pats smej: jaunībā darbā labojis kombainus un citādu lauksaimniecības tehniku, bet brīvajā laikā gatavojis mašīnu sporta sacensībām. Viņa brāļadēli joprojām turpina cīnīties šajā sportā. Pati Inna nodarbojas ar cīņas mākslām – taekvondo – tiesa gan tagad nedaudz jāsakārto veselība, tāpēc lauku miers ļoti noder. Bet mamma Gaļina, savulaik šeit ieprecējusies no Ukrainas, bet azartiski stāsta arī par citiem meitas hobijim: saimniecībā ir vairāk par simts trušiem, šogad izmēģinātas avenes, kas arī padevušās lielā augumā un bijušas ļoti ražīgas – ievākti apmēram 170 litri ogu. Inna kautrīgi piebilst, ka nākamgad ir doma izmēģināt vēl ko jaunu – vīnogu un melleņu audzēšanu.

Saimniecībā ir arī padsmit liellopu un tāpēc ierīkota piena dzesētava. Saimnieks iemēģina roku biškopībā – viena gada laikā no vienas bišu saimes nu jau ir kļuvušas sešas.

Turpat blakus mājām ir vecticībnieku lūgšanu nams, kura uzraudzība arī uzticēta šai ģimenei. Tiesa gan laika gaitā ēka ir nedaudz cietusi no laika zoba un dažādu labumu meklētāju rokas. Un, tā kā apkārtnē vairs nav neviena dzīva vecticībnieka un tas vairs netiek izmantots tiešajam mērķim, tad nams ir nodots Norberta rīcībā un pieskatīšanā: tagad tajā atrodas vieta vismaz labības glabāšanai un ziemā paredzēts šeit atstāt bišu saimes pārziemošanai.

Uz atvadām laipnie māju saimnieki uzdāvina pašu medus burciņu un dažas “Atlantijas Gigantu” šķirnes sēklas – tieši no tādām ir izaudzis arī Latvijas pašreizējais ķirbju svara čempions!

Pērn par uzvarētāju kļuva 124 kilogramus smags ķirbis – izaudzēts arī Latgalē: Rēzeknes novada Lūznavas pagasta Veczosnā.

Šogad „Latvijas lielākā ķirbja” čempionātam tika pieteikti 44 ķirbji no Krāslavas, Rēzeknes, Jēkabpils, Tukuma, Jelgavas, Aizkraukles, Liepājas, Salacgrīvas, Ainažiem, kā arī citām Latvijas pilsētām un novadiem.

Sīkāku informāciju meklējiet portālā: DAGDA.LV

Informāciju sagatavoja: Juris Viļums, Dagdas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un komunikācijas nodaļas vadītājs