Liek pārskatīt siltumapgādes tarifus Rēzeknē

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs siltumapgādes uzņēmumu – SIA „Rēzeknes enerģija” un a/s „Rēzeknes siltumtīkli” vadītājiem licis izskatīt iespēju samazināt siltumenerģijas tarifu pilsētā nākošajai apkures sezonai.


Šobrīd Latvijas pilsētas ir nobažījušās par to, ka akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa izmaiņu dēļ ievērojami var sadārdzināties dabasgāzes cena un līdz ar to pieaugs siltumenerģijas tarifi. Viens no risinājumiem šajā situācijā ir pašvaldības uzņēmumiem likt pārskatīt to tarifa daļu, kas nav tieši atkarīga no dabasgāzes cenas. Te būs jāņem vērā ekonomiju, kas radusies, rekonstruējot katlumājas un siltumtrases.

„Mēs esam rekonstruējuši Ziemeļu rajona katlumāju, sākuši siltumtrašu modernizāciju, lai samazinātu siltumenerģijas ražošanas un piegādes izdevumus. Ja apkures tarifi dabasgāzes sadārdzinājuma dēļ pieaugs tādā apmērā kā šobrīd prognozē Latvijas pilsētas, tad rēzeknieši nevarēs norēķināties par šo pakalpojumu un tas var novest pie iedzīvotāju protestiem un pat nemieriem. Jau šobrīd daudzi nevar samaksāt pašreizējo cenu, ko mums faktiski diktē „Latvijas Gāze” un valsts. Es saprotu, ka gāzes cenu nevaram ietekmēt, bet akcīzes uzlikšanu gāzei un PVN palielināšanu siltuma tarifam nekā citādi kā par kaitniecību nosaukt nevaru. Ja tarifi pieaugs par 50%, daļa siltuma apgādes uzņēmumu bankrotēs un zaudējumus vajadzēs segt pašvaldībai no sava budžeta”, saka domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.

„Jautājums par to, kādi tarifi būs nākošajā apkures sezonā pagaidām ir atklāts. Šonedēļ esmu izdevis rīkojumu siltumapgādes uzņēmumu vadītājiem ar lūgumu rast iespējas samazināt siltumenerģijas tarifus un ar attiecīgo tarifa projektu vērsties sabiedrisko pakalpojumu regulatorā. Protams, mēs nevaram garantēt, ka gala tarifs būs zemāks vai tāds pats, jo galvenais tarifa noteicējs ir dabasgāzes cena. Atkarībā no tās arī tiek piemēroti regulatora apstiprinātie tarifi.”

Informāciju sagatavoja:

Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste
Janīna Dukule 64607688
janina.dukule@rezekne.lv