Latgales plānošanas reģions izstrādā reģiona sociālo pakalpojumu attīstības programmu

Latgales plānošanas reģions no 2009.gada 1.septembra līdz 2010.gada 30.jūnijam realizē projektu „Sociālo pakalpojumu sistēmas attīstība Latgales plānošanas reģionā” ar mērķi izstrādāt Latgales plānošanas reģiona sociālo pakalpojumu attīstības programmu 2010. – 2017. gadam. Programma nepieciešama, lai attīstītu alternatīvās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus Latgalē, pilnveidotu sociālās un funkcionālās prasmes personām ar funkcionāliem traucējumiem, viņu ģimenes locekļiem, bezpajumtniekiem un citām sociālās atstumtības riskam pakļautajām iedzīvotāju grupām, kā arī palielinātu viņu nodarbinātību un integrāciju sabiedrībā

Latgales plānošanas reģiona sociālo pakalpojumu attīstības programmas 2010. – 2017. gadam izstrādes procesā aktīvi piedalās visas Latgales plānošanas reģiona pašvaldības, sociālie dienesti, kā arī nevalstiskās organizācijas un pašas mērķa grupas. Intensīvi un kvalitatīvi strādā reģionālā darba grupa. Programmas izstrādāšanai ir piesaistīti arī ārējie resursi – kvalificēti un profesionāli eksperti (SIA „Grupa 93”). Kopā strādājot, tiek veidots optimāls un efektīvs reģiona sociālo pakalpojuma modelis, kas ļaus plānot un nodrošināt nepieciešamos sociālos pakalpojumus pašvaldībās un reģionā kopumā, koordinēt pakalpojumu sniedzēju darbu tagad un līdz pat 2017.gadam.

Kā atzina Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāja Rita Strode: „Būtiski, ka reģionālajā darba grupā ir pārstāvētas visas Latgales pašvaldības. Tādejādi iespējams uzzināt katras pašvaldības viedokli par esošo situāciju, viņu vēlmēm un veicamajām aktivitātēm, paaugstinot sociālo pakalpojumu sniegšanas kvalitāti Latgalē.”

25.martā notiks jau astotā no paredzētajām desmit reģionālajām darba grupas sanāksmēm, kurā paredzēts apstiprināt Programmas pirmo redakciju. Programmas izveide notiek trīs posmos: februāris – marts, programmas 1. redakcijas izstrāde; aprīlis – maijs, plaša un iesaistoša apspriešana ar sabiedrību, un gala redakcijas izveide jūnijā. Uz izstrādātās Programmas bāzes Latgales plānošanas reģiona pašvaldības izstrādās un ieviesīs sociālo pakalpojumu jomas attīstības projektus kvalitātes un kapacitātes celšanai. Kopumā kopš gada sākuma jau notikuši trīspadsmit kopīgi semināri, iesaistītas un aptaujātas projekta mērķa grupas – sociālās atstumtības riskam pakļautie Latgales reģiona iedzīvotāju pārstāvji, intervēti sociālo pakalpojumu, tajā skaitā alternatīvās sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumu sniedzēji – patversmju, grupu dzīvokļu, dienas aprūpes centru, pansionātu, bērnu namu, pusceļa māju, rehabilitācijas centru u.c. iestāžu darbinieki. Kopīgi semināri ļauj pašvaldību sociālajiem darbiniekiem pārrunāt sasāpējušus jautājumus, dalīties pieredzē, iegūt jaunas zināšanas un atziņas sava darba uzlabošanai. Vēl jāizveido un jārealizē sistēma, lai nodrošinātu efektīvu Programmas aktualizācijas un ieviešanas monitoringa mehānismu, kā arī sniegtu aktuālu informāciju par visiem sociālo pakalpojumu sniedzējiem un pakalpojumiem Latgalē.

Informācija par Latgales plānošanas reģiona sociālo pakalpojumu attīstības programmas izstrādi un ar reģionālo grupu darbu saistītie materiāli un fotogrāfijas pieejamas Latgales reģiona interneta portālā: www.latgale.lv No projekta kopējām izmaksām 85 % sedz Eiropas Sociālā fonda finansējums un 15 % valsts budžeta finansējums.

Preses relīzi sagatavoja: Guna Smelcere, tālrunis 65428111, e-pasts: guna.smelcere@latgale.lv
18.03.2010., Daugavpils, Saules iela 15, Latgales plānošanas reģions

24.02.2010. Latgales plānošanas reģiona sociālo pakalpojumu programmas izstrādes reģionālā darba grupa veic sociālo pakalpojumu „kartēšanu”. Viedokli izsaka Ž.Kulakova, Daugavpils Sociālo lietu pārvaldes direktore.

02.03.2010. Latgales plānošanas reģiona sociālo pakalpojumu izstrādes reģionālā darba grupa modelē sociālo pakalpojumu sniedzēju sadarbības tīklus. Diskusiju vada sociālie eksperti J.Osis un N.Balgalis (Grupa93).