Latgale piedalīsies starptautiskajā tūrisma izstādē „Balttour 2010”

Kopš 1994.gada Latvijas Tūrisma aģentu asociācija (ALTA) sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT1 rīko starptautisko tūrisma izstādi “Balttour”, kas tradicionāli notiek februārī Rīgā, Ķipsalā.

Šogad tūrisma izstāde „Balttour 2010” norisināsies no 5. līdz 7.februārim. Tāpat kā citus gadus, arī šogad ekspozīcija būs sadalīta 2 galvenajos sektoros – Latvijas novadu piedāvājums un ārvalstu ceļojumi citu valstu nacionālajos stendos, tūroperatoru, tūrisma aģentūru un viesnīcu stendos.

Šogad izstādē piedalīsies dalībnieki no Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Gruzijas, Igaunijas, Itālijas, Izraēlas, Krievijas, Baltkrievijas, Latvijas, Lietuvas, Malaizijas, Norvēģijas, Peru, Slovākijas, Somijas, Spānijas, Tunisijas, Turcijas, Ukrainas, Ungārijas, Vācijas un citām valstīm. Kuplā un bagātīgā klāstā izstādē savas atpūtas apskates pērles izcels Latvijas pilsētas un novadi.

Katru gadu Latgales reģiona attīstības aģentūra sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu, Latgales pašvaldībām un tūrisma informācijas centriem piedalās izstādē „Balttour”. Šogad Latgales 19 novadi un pilsētas Daugavpils un Rēzekne kopā ar Utenas apriņķa (Lietuva) un Vitebskas apgabala (Baltkrievija) tūrisma speciālistiem piedalīsies izstādē „Balttour 2010” 120 m2 lielā stendā, kas ir plašāks kā 2009. gadā un būs plašākais stends izstādē visu dalībnieku starpā. Latgales novadu un Utenas apriņķa speciālisti piedalīsies izstādē Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007.-2013.gadam projekta WATER JOY „Uz ūdens resursiem balstītā kopējā tūrisma piedāvājuma radīšana Latgales reģionā un Utenas apriņķī” ietvaros, pozicionējot abus reģionus kā vienotu tūrisma galamērķi. Šo projektu realizē Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar Latgales reģiona attīstības aģentūru un Utenas apriņķa administrāciju. Baltkrievijas kolēģi kopīgā stendā šogad pievienosies pirmo reizi INTERREG III B projekta „Bella Dvina – ceļojums cauri robežām, atklājot rietumu Daugavas reģiona kultūru un dabu” ietvaros. Šo projektu realizē Polockas pilsētas izpildkomiteja sadarbībā ar Latgales reģiona attīstības aģentūru.

Latgales tūrisma speciālisti sadarbībā ar Utenas apriņķa tūrisma speciālistiem šī gada sākumā aktīvi strādājuši pie jaunas brošūras „Tavas skaistākās brīvdienas Latgalē un Aukštaitijā” tapšanas, kas izdota latviešu/lietuviešu un krievu/angļu valodās ar Baltijas ezeru zemes karti pielikumā. Brošūra sagatavota un izdota projekta WATER JOY ietvaros. Šī brošūra būs pieejama izstādes apmeklētājiem bezmaksas. Projekta ietvaros tika izstrādāti 10 jauni pārrobežu (Latgale – Aukštaitija) maršruti, tādi kā “Baltijas Ezeru zeme gardēžiem”, “Iepazīsti Baltijas Ezeru zemi caur amatu tradīcijām”, „Pa Baltijas Ezeru zemes sniegotajiem pakalniem”, „Iepazīsti kultūrvēstures daudzveidību pie ES robežas”, „Svētceļojumā pa Baltijas Ezeru zemi”, „Tavas zaļās brīvdienas Baltijas Ezeru zemē””, „Labsajūta Baltijas Ezeru zemes burvībā”, „Izbaudi Baltijas Ezeru zemes veldzējumu”, „Piedzīvojumu un aktīvais tūrisms Baltijas Ezeru zemē”, “Laimes loks – nostāsti un teikas”. Izstādes dalībniekiem bezmaksas tiks piedāvātas šo maršrutu kartes, kas izdotas latviešu/krievu un lietuviešu/angļu valodās. Papildus tika sagatavota un izdota Latgales reģiona un Utenas apriņķa kopējā karte ar informāciju par projekta WATER JOY ietvaros labiekārtotajām atpūtas vietām un infrastruktūru to tuvākajā apkārtnē.

Sadarbībā ar Baltkrievijas kolēģiem Latgales tūrisma speciālisti projekta BELLA DVINA ietvaros ir izstrādājuši 5 tematiskus pārrobežu maršrutus kopējā tūrisma galamērķa Dvinas/Daugavas upes krastos iepazīšanai un izbaudīšanai. Latgales-Baltkrievijas stendā tiks prezentēti ūdenstūrisma maršruti, kas dos iespēju ceļot ne vien pa mūsu likteņupi Daugavu, kas kaimiņzemē nes Dvinas vārdu, bet arī pa mazākām abu reģionu upēm un ezeriem. Noteikti ceļotāju uzmanību piesaistīs maršruti, kas aicina iepazīt latgaļu un baltkrievu svētvietas, skaistākos un vērtīgākos kultūrvēstures objektus, izbaudīt nacionālos ēdienus un tradīcijas, piedalīties kopīgi dažādos nacionālajos pasākumos. Projekta BELLA DVINA ietvaros izstrādātie maršruti tika sagatavoti un izdoti krievu, latviešu un angļu valodās. Papildus tika sagatavota un izdota Latgales reģiona un Vitebskas apgabala kopējā karte, kurā atzīmēti 30 TOP objekti un 5 maršruti, ievietotas pilsētu centru kartes, kā arī ievietota detalizēta informācija par naktsmītnes iespējām un cita tūristiem noderīga informācija. Pārrobežu tūrisma galamērķis Bella Dvina tiks prezentēts arī jaunajā mājas lapā – www.belladvina.com.

Kā allaž Latgales stendā kopā ar tūrisma speciālistiem piedalīsies arī Latgales novadu amatnieki, tādi kā Latgales mākslas un amatniecības centrs no Līvāniem, keramiķis Valdis Pauliņš un ZS „Kurmīši” ar ārstniecības tēju degustācijas iespējām no Krāslavas novada, ZS „Apkalnmājas” ar ādas izstrādājumiem un Gunārs Igaunis ar mūzikas instrumentu darbnīcu no Rēzeknes novada. Ludzas amatnieku centrs cienās stenda viesus ar latgaļu ēdieniem.

Izstādi „Balttour” var nosaukt par startu jaunajai tūrisma sezonai, jo tieši te viesnīcas, tūrisma organizācijas, aģentūras, transporta pakalpojumu sniedzēji un tūroperatori pirmo reizi prezentē nākamās sezonas jaunumus. Izstāde “Balttour” ir nozīmīgākais tūrisma pasākums Baltijā, kas tradicionāli kalpo kā ceļvedis un palīgs ceļojumu izvēlē un īstenošanā.

Esiet laipni aicināti apmeklēt Latgales stendu un iepazīties ar reģiona jaunumiem!

Izstādes „Balttour 2010” darba laiks:
5. un 6. februāris 10.00–18.00
7. februāris 10.00–16.00