Krievijas Federācija pieņēmusi jaunus noteikumus par eksporta preču sertificēšanu

2010. gada 14. februārī stājās spēkā jauni noteikumi par preču kvalitātes atbilstības apstiprināšanu, lai preces ievestu Krievijas Federācijas teritorijā.


Jaunie noteikumi paredz atvieglot obligātās standartu atbilstības apstiprināšanas procedūru, nosakot tikai noteiktu produktu grupu standartu atbilstības deklarēšanu.

„Šobrīd eksportētājiem nepieciešams veikt savas preces uzskaites „inventarizāciju”, un noteikt, kādi standartu atbilstības apstiprināšanas veidi ir nepieciešami tieši viņu produktiem. Sertificēšana tagad ir gan obligāta, gan brīvprātīga, gan var tikt pielietota deklarēšana, kas apstiprina produktu kvalitātes standartus, gan var deklarēt, ka produkcija atbilst esošajam Tehniskajam reglamentam,” stāsta ROSTEST oficiālā pārstāve Latvijā un Eiropā, SIA Preču sertifikācijas aģentūra ģenerāldirektore Nonna Uzoliņa.

„Sertificēšanas sistēma nemaina esošos noteikumus. Ir mainījušās prasības, ir ieviesti jaunie standarti, harmonizēti normatīvie akti, papildinātas prasības drošības radītājiem, daži produkcijas veidi ir izslēgti no sertificēšanas saraksta, savukārt citi tajā ierindoti,” norāda Nonna Uzoliņa.

SIA Preču sertifikācijas aģentūra sniedz bezmaksas pilnu informāciju par preces kvalitātes atbilstības standarta dokumentu veidiem 1-3 dienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas.

SIA Preču sertifikācijas aģentūra ar Latvijas un Eiropas kompānijām ir noslēgusi obligātas produkcijas sertificēšanas līgumus, taču, tagad, piemēram, pārtikas un parfimērijas produkcijas ražotājiem obligātā standarta sertifikāta vietā vajag tikai standartu atbilstības deklarāciju, – tas nozīmē, ka eksporta kompānijām jāpārskata esošie līgumi ar aģentūru vai jāslēdz jauni.„Brīvprātīgais sertifikāts tiek piešķirts pēc brīvprātības principa. Šī procedūra ceļ kompānijas ražotās produkcijas prestižu un veicina sertificētās produkcijas konkurētspēju. Tagad jaunā deklarācija par atbilstību standartam, brīvprātīga sertifikāta esamība veido papildu vērtību – ražotājs (tā oficiālais – reģistrētais pārstāvis – juridiskā persona, Krievijas Federācijas teritorijā) deklarē un apstiprina savas produkcijas kvalitātes un drošību standartu atbilstību”, papildina Nonna Uzoliņa.

Preču sertifikācijas aģentūrā reģistrētai deklarācijai par atbilstību standartam ir tieši tāds pats juridiskais spēks kā sertifikātam par atbilstību standartam un produkta atbilstības marķēšanas zīmei. Deklarāciju par atbilstību standartiem var pārbaudīt un reģistrēt tikai pilnvarota sertificēšanas organizācija.

Neskaidrības par izmaiņām preču standartu apstiprināšanas kārtībā, lai preces ievestu Krievijas Federācijas teritorijā, radījusi „paniku” Latvijas ražotāju vidū, kuri eksportē savu produkciju uz kaimiņvalsti.

„Jaunumi likumdošanā bieži sākumā izraisa pārpratumus, taču jau 2 nedēļas strādājot pēc jaunajiem noteikumiem, mēs redzam, ka process ir vienkāršs un Latvijas ražotājiem izdevīgs – paveras jaunas iespējas daudz ātrāk un bez sarežģījumiem nogādāt savu produkciju Krievijas tirgū”, stāsta Nonna Uzoliņa.

SIA Preču sertifikācijas aģentūra ir oficiālais ROSTEST pārstāvis Latvijā un Eiropā, kas nodrošina deklarācijas standartu atbilstības reģistrāciju un izsniedz sertifikātus par preču atbilstību standartam, atbilstoši Krievijas Federācijas likumdošanas normatīvajiem aktiem. SIA „Precu sertifikācijas aģentūra” darbojas kopš 1996. gada.

Informāciju sagatavoja:
Nonna Uzoliņa
Produktu sertificēšanas aģentūra
«Intertest»SIA
www.rostest.eu,