Jaunuo LaKuGa.LV par gūdu Ontonam Slišānam

28.decembrī sovu dorbu uzsuokuse Latgalīšu Kulturys gazetys – portala LaKuGa.LV – jaunuo verseja. Itais datums izvālāts par gūdu Ontona Slišāna 62.dzimšonys goda dīnai, kuru jam nabeja lams sagaideit.

O.Slišāns beja dedzeigs Latgolys latvīšu volūdys aizstuovs i popularizietuojs, zemnīks, gruomotu drukuotuojs – autors i mecenats, pogosta bibliotekys vadeituojs, 2000.godā apbolvuots ar Lelū folklorys goda bolvu, 2007.goda dzejis dīnuos sajēme apbolvuojumu par izcylu davumu regionalajā literatūrā, apbolvuots ar pīktuos škirys Atzineibys krystu.

Naatkareiguos Latvejis atjaunuošona nūtykuse, bet itymā laikā praktiski nav izmainejuse Latgolys latvīšu (latgalīšu) volūdys atkareiba tikai nu atsevišku patriotu entuziasma spākim, kuri, Dīvamžāļ, pakuopeniski izseikst – tam par aplīcynuojumu ir ari Ontona puoragruo aizīšona ituo goda 15.decembrī. Latveja ir zaudejuse leluokū sovys zemis i tautys vierteibu sorguotuoji Latgolā.

Treis ar pusi godus LaKuGa.LV struodova cīšā sadarbeibā ar portalu Latgale.lv i jūprūjom latgaliskuo portala vacī materiali byus atrūnami piec adresa: Latgale.lv/lg

Paļdis puišim par izstruoduotū jaunū lopu (Guntis Šmaukstelis) i par jaunū dizainu (Aivars Bulis). Jaunuo portala verseja izstruoduota bez jabkaida Eiropys Savīneibys, Latvejis vaļsts voi sponsoru finansiala atbolsta.

Lai 2011.gods kliust par pagrīzīņa punktu vysu latvīšu leidztīseigumam pošim sovā vaļstē! Visi latvīši ir vīnleidzeigi i latvīšu volūda (naatkareigi nu tuo voi “latvīšu literaruo” voi “latgalīšu rokstu”) ir atzeistama par vaļsts volūdu. Myusim kūpā ir juoīt iz prīšku kūpeigā vaļstiskuma atteisteibā i kūpeigi juosorgoj latvīšu volūda i obejis tuos literaruos tradicejis. Tikai ar kūpeigu ticeibu vaļsts nuokūtnei i kūpeigu dorbu mes varēsim vairuot tautys lobkluojeibu. Myusim juospiej puorvarēt godu dasmytūs radeitī stereotipi, ka latgalīši ir ar nazkū napareizi.

LaKuGa.LV


Jaunā LaKuGa.LV par godu Ontonam Slišānam

28.decembrī savu darbu uzsākusi portāla LaKuGa.LV (“Latgalīšu Kulturys gazeta”) jaunā versija. Šis datums tika izvēlēts par godu Ontona Slišāna 62.dzimšanas gada dienai, kuru viņam nebija lems sagaidīt.

O.Slišāns bija dedzīgs Latgales latviešu valodas aizstāvis un popularizētājs, zemnieks, grāmatu izdevējs – autors un mecenāts, pagasta bibliotēkas vadītājs, 2000.gadā apbalvots ar Lielo folkloras gada balvu, 2007.gada dzejas dienās saņēma apbalvojumu par izcilu devumu reģionālajā literatūrā, apbalvots ar piektās šķiras Atzinības krustu.

Neatkarīgās Latvijas atjaunošana notikusi, bet šajā laikā praktiski nav izmainījusi Latgales latviešu (latgaliešu) valodas pastāvēšanas atkarību tikai no atsevišķu patriotu entuziasma, kurš, diemžēl, pakāpeniski izsīkst – tam par apliecinājumu ir arī Ontona pāragrā aiziešana šī gada 15.decembrī. Latvija ir zaudējusi lielāko savas zemes un tautas vērtību sargātājiem Latgalē.

Trīs ar pusi gadus LaKuGa.LV strādājusi ciešā sadarbībā ar portālu Latgale.lv un joprojām latgaliskā portāla vecie materiāli būs atrodami interneta adresē: Latgale.lv/lg

Paldies puišiem par izstrādāto jauno portāla sistēmu (Guntis Šmaukstelis) un par jauno dizainu (Aivars Bulis). Jaunā portāla versija izstrādāta bez jebkāda Eiropas Savienības, Latvijas valsts vai sponsoru finansiāla atbalsta.

Lai 2011.gads kļūst par pagrieziena punktu visu latviešu līdztiesīgumam savā valstī! Visi latvieši ir vienlīdzīgi un latviešu valoda (neatkarīgi no tā vai “latviešu literārā” vai “latgaliešu rakstu”) ir atzīstama par valsts valodu. Mums kopā ir jāiet uz priekšu valstiskuma attīstībā un kopīgi jāsargā latviešu valoda un abas tās literārās tradīcijas. Tikai ar kopīgu ticību valsts nākotnei un kopīgu darbu mēs varēsim vairot tautas labklājību. Mums jāspēj pārvarēt gadu desmitos radītie stereotipi, ka latgalieši ir ar kaut ko nepareizi.

LaKuGa.LV