Jāņa Ivanova Mūzikas dienas Rēzeknē

Viens no izcilākajiem Latvijas komponistiem, diženais latgalietis Jānis Ivanovs ir dzimis oktobrī – skaistā rudens laikā, kad lapu zelts, gājputnu kāši, saules un lietus krāsu spēles ir ikdiena.


Tieši rudenī, gadalaikā, kam piestāv labi padarīta darba, neizprotamu skumju un apcerīguma sajūta, jau kopš 1983.gada Rēzeknē notiek Jāņa Ivanova Mūzikas dienas. Sākotnēji to rīkošanā iesaistījās komponista vārdā nosauktā mūzikas vidusskola, bet pēdējos gados to pastāvīgie atbalstītāji ir arī Rēzeknes pilsētas Kultūras pārvalde un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Lai arī Jāņa Ivanova Mūzikas dienu programma un tematika katru reizi ir nedaudz atšķirīga, to vienojošais kodols vienmēr paliek nemainīgs – latviešu komponistu daiļrades, personību un mūzikas radīšanas procesa izzināšana. Šī gada Mūzikas dienās klausītājus sagaida gan jaunas tikšanās, gan atkalredzēšanās prieks. Četros koncertos ikviens varēs rast sev tīkamāko.

27.oktobris ( trešdiena) iesāksies ar meistarklasēm „20.-21.gadsimta galvenie improvizācijas virzieni un to apguves metodes” J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā. Skolotāju lomā iejutīsies talantīgi Latvijas mūziķi un mūzikas pedagogi – Raimonds Petrauskis (klavieres), Oskars Petrauskis (saksofons) un Rihards Zaļupe (sitaminstrumenti). Visi trīs mūziķi kopš neilga laika ir izveidojuši grupu „Xylem Trio”. Tās sniegumu klausītāji varēs baudīt vakara koncertē.

Meistarklases „20.-21.gadsimta galvenie improvizācijas virzieni un to apguves metodes” notiks plkst.12.00 – 15.00, dalība tajās ir bez maksas.

Grupas „Xylem trio” koncerts mūzikas vidusskolā – plkst.18.00.

Ieeja – 1,00 Ls, meistarklašu dalībniekiem – bez maksas.

2. novembrī (otrdien) Rēzeknē pirmo reizi viesosies vokālā grupa „Putni”. Tās ir astoņas dziedātājas, kas savu vokālo meistarību spodrinājušas, dziedot dažādos Latvijas profesionālajos koros un ansambļos. Putnu repertuārā ir dažādu laikmetu un stilu skaņdarbi, taču īpašu vietu tajā ieņem XX gadsimta mūzika sieviešu balsīm, daudzi jauni sacerējumi ir tapuši tieši šim izpildītāju sastāvam. Vokālās grupas „Putni” koncertu ģeogrāfija aptver vai puspasaules – Eiropas valstis, Japāna, Austrālija, ASV.
Rēzeknes publikai Putnu skanīgām balsīm pievienosies arī pianiste Aija Ziņģīte un čellists Ivars Bezprozvanovs.

Vokālās grupas Putni koncerts – 2.novembrī plkst.18.30 Rēzeknes Kultūras namā.
Ieeja – 1,00 – 2,00 Ls
4.novembrī (ceturtdien) Mūzikas dienu programmā tradicionāls mājinieku koncerts – J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas un mūzikas skolas audzēkņi, audzēkņu kolektīvi un pedagogi rādīs savu varēšanu, atskaņojot zināmus un mazāk pazīstamus latviešu komponistu skaņdarbus.

J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkņu un pedagogu koncerts – plkst. 18.00, mūzikas vidusskolas Lielajā zālē.

Ieeja – bez maksas.
6.novembrī (sestdien)- Jāņa Ivanova Mūzikas dienu kulminācijas pasākums – Latvijas Radio kora koncerts „Saules dārzs”.
Radio koris ir vairākkārt viesojies Rēzeknē, ikreiz pārsteidzot publiku ar ko negaidītu. Kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava vienmēr bijis atsaucīgs, uzklausot visas, pat pārdrošākās koncertu organizatoru idejas. Arī šī gada koncerts solās būt pārsteigumiem bagāts, jo klausītāji varēs baudīt ne vien brīnišķīgus un interesantus mūzikas darbus, bet arī ne mazāk aizraujošas sarunas ar to radītājiem – komponistiem Santu Ratnieci, Ēriku Ešenvaldu un Juris Ābolu. Santa Ratniece un Ēriks Ešenvalds ir talantīgākie un ražīgākie Latvijas jaunās paaudzes komponisti, kuru darbi skan ne vien Latvijā, tos pasūtina arī vadošie mūziķu kolektīvi Eiropā un citur pasaulē. Savukārt, Juris Ābols ir spilgtākais dadaisma pārstāvis Latvijas mūzikā, viņa darbi – krāsaini, paradoksāli un nepieradināmi. Ar šīm interesantām personībām koncerta laikā sarunāsies muzikologs, žurnāla „Mūzikas saule” un Latvijas Radio klasika redaktors – Orests Silabriedis.

Latvijas Radio kora koncerts „Saules dārzs” un sarunas ar komponistiem Santu Ratnieci, Ēriku Ešenvaldu un Juri Ābolu 6.novembrī plkst.19.00 Rēzeknes Kultūras namā.
Ieeja – 1,50 – 2,00 Ls

Mūzikas dienu rīkotāji aicina ikvienu mūzikas pazinēju, interesantu un vienkārši mūzikas skarto apmeklēt koncertus, paturot prātā, ka „viena no skaistākajām, brīnumainākajām Dieva dāvanām ir mūzika, ar kuru aizdzen daudz kārdinājumu un ļaunas domas” (Mārtiņš Luters)