Izraudzīti darbu veicēji Latgales Kultūrvēstures muzeja rekonstrukcijai un Austurmlatvijas radošo pakalpojumu centra būvniecībai

Šonedēļ Rēzeknes pilsētas dome paraksta būvdarbu līgumus par Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra būvniecību un Latgales Kultūrvēstures muzeja rekonstrukciju, kas pēc domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča teiktā ir ļoti svarīgi projekti pilsētas attīstībai. „Projektu īstenošana ļaus veicināt ekonomisko aktivitāti pilsētā, sekmējot nodarbinātību gan projektu īstenošanas gaitā, gan arī pēc tam”, pārliecināts Attīstības pārvaldes „Rēzeknes Biznesa centrs” vadītājs Jurijs Petkevičs.


Par Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra būvnieku atklāta konkursa kārtībā izraudzīta SIA „Re&Re”, kuras piedāvātā līgumcena ir 4,8 miljoni latu (bez PVN). Savukārt konkursā par Latgales Kultūrvēstures muzeja ēku kompleksa rekonstrukciju uzvarēja pilnsabiedrība „Latgales Būve”, kas darbus apņēmusies veikt par 452 tūkstošiem latu (bez PVN).

Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta „Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra – jauniešu, bērnu interešu izglītības centra radošo industriju un restaurācijas darbnīcu būvniecība (Carandache)” īstenošanu jāveic līdz nākošā gada beigām.

Tautā sauktajā „Karandašā” izvietosies Skolēnu interešu centrs un Jauniešu centrs, Tūrisma informācijas centrs, restaurācijas un radošo industriju darbnīcas. Projekta būtība ir radīt mājvietu Latgales radošajām industrijām un sniegt iespēju radoši darboties bērniem un jauniešiem. Turklāt radošo industriju attīstība ir cieši saistīta ar Rēzeknes Mākslas vidusskolas – Austrumlatvijas mākslas mācību iestādes attīstību – materiālās bāzes un mācību programmu pilnveidošanu.

Ņemot vērā interesanto ēkas būvniecības risinājumu, būvējot to vairākos līmeņos un jumta segumu veidojot kā zālāju, tā kļūs arī par saistošu apskates objektu tūristiem.

Savukārt projekta „Latgales Kultūrvēstures muzeja ēku kompleksa rekonstrukcija” jāveic līdz šā gada beigām. Tādējādi vienotā kompleksā būs savienotas muzeja ēkas, lai veidotu pilnvērtīgu nacionālo krātuvi un vairākas ekspozīcijas. Patlaban muzeja nacionālie krājuma priekšmeti atrodas centrālās ēkas pagrabstāva telpās, un rekonstrukcija ļaus krājumu telpas ievērojami paplašināt un nodrošināt Nacionālā muzeju krājumā iekļauto muzeja priekšmetu pieejamību sabiedrībai, tā izmantošanu zinātnes, kultūras un izglītības vajadzībām.

85% no projektu kopējām izmaksām finansē ERAF, 6% – valsts budžets, 9% ir pašvaldības finansējums.

Informāciju sagatavoja:
D.Zirniņa