Ielu uzturēšana decembrī Rēzeknei izmaksājusi ap tūkstoš latus diennaktī

Pēc vairākām ziemām bez sniega, šogad daba priecē ar salu un sniegu. Taču sniegs rada daudz problēmu transportlīdzekļu vadītājiem, it īpaši, ja ceļu attīrīšana no sniega nenotiek kvalitatīvi un ceļi netiek pienācīgi kaisīti ar smilšu un sāls maisījumu. Kā tiek veikta sniega novākšana no pilsētas ielām, par to informē Rēzeknes pilsētas domes Pilsētas saimniecības pārvaldes vadītājs Voldemārs Platacis:


Pilsētas saimniecības pārvalde vēlreiz atgādina, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 871 visi autoceļi ir iedalāmi četrās kategorijās. Šādas gradācijas pamatā ir ceļu administratīvā nozīme un kustības intensitāte pa tiem. Tā, piemēram, Rēzeknē Atbrīvošanas aleja ir galvenā tranzīta maģistrāle un tā attiecināma augstākajai kategorijai „A”, kurai tiek piemērotas īpaši augstas ielas tīrīšanas un iespējamā slīdes novēršanas prasības. „B” kategorijas ielas (kā K. Barona, Blaumaņa, Dzelzceļnieku, Raiņa, Rīgas un dažas citas) ir jāattīra no sniega sešu stundu laikā, „C” kategorijas ielas (piemēram, Baznīcas, Pulkveža Brieža, Kosmonautu, Lauku u.c.) – 18 stundu laikā. Vairākums nomaļāku ielu ar visai zemu kustības intensitāti un pa kurām nekursē sabiedriskais transports, attiecināmas „D” kategorijai. Saskaņā ar augstākminētajiem Ministru kabineta noteikumiem, šādas ielas ir jātīra nepieciešamības gadījumā. Jāpiebilst, ka laika skaitīšana sākas no sniegputeņa beigām. Izņēmums ir intensīvi un ilgi nokrišņi, kad sniega sega uz „B” kategorijas ielām sasniedz 8 centimetrus, bet uz „C” kategorijas ielām – 10 centimetrus. Tādos gadījumos ielu tīrīšana ir jāsāk, neskatoties uz nokrišņu turpināšanos.

Saskaņā ar konkursa rezultātiem par ielu uzturēšanu ziemas periodā Rēzeknē atbild a/s „Latvijas autoceļu uzturētājs” Rēzeknes ceļu rajons, bet tā darbu kontrolē Pilsētas saimniecības pārvalde. Jāpiebilst, ka tā ne tikai kontrolē, bet arī nosaka ielu braucamās daļas tīrīšanas un apledojuma novēršanas darbu apjomu un izpildes laiku. Tā piemēram, ja pēc MK noteikumiem apledojums uz „B” kategorijas ielām jānovērš sešu stundu laikā, tad Rēzeknē darba veicējam tas ir jāizdara četru stundu laikā. Uz „C” kategorijas ielām saskaņā ar normām apledojums ir jānovērš astoņu stundu laikā, tad Rēzeknē tas ir jāizdara pa sešām stundām. Apledojums uz „D” kategorijas ielām jānovērš iespēju robežās.

Jāatzīmē, ka Rēzeknes pilsētas dome nav pavisam atteikusies no nomaļāku ielu tīrīšanas, kā tas ir paziņots dažās citās pašvaldībās. „D” kategorijas ielas tiek tīrītas no sniega un kaisītas ar smilšu-sāls maisījumu iespēju un esošā finansējuma robežās. Ielu tīrīšana un apledojuma novēršana izmaksā pilsētai ap tūkstoš latiem diennaktī. Vēl jo vairāk – šogad radusies nepieciešamība izvest sniegu no pilsētas ielām, bet tie ir papildus tēriņi. Sniegs tiek izvests no tām ielām, kur trotuāri atrodas tieši klāt braucamajai daļai (Ludzas, K. Barona, Tinjanova, Varslavāna ielas), no viadukta, no tiltiem uz Atbrīvošanas alejas, Dārzu un Jupatovkas ielām.

Šā gada budžetā ielu ikdienas uzturēšanai plānoti 198 tūkstoši latu, taču šajā summā iekļauts arī bedrīšu remonts vasarā un grunts ceļu greiderēšana. Līdzekļu apjomu nosaka valsts mērķdotācija ceļu uzturēšanai 2010. gadā. Kopumā Rēzekne no autoceļu fonda šogad saņems ap 220 tūkstošiem latu. Ja neskaita ielu ikdienas uzturēšanu, finansējums ir piešķirts arī ceļu zīmju un luksoforu uzturēšanai…

Informāciju sagaavoja:
D. Zirniņa