Dienvidlatgales tradicionālo rotaļnieku konkurss

17.februārī Līvānu 1.vidusskolā notika Dienvidlatgales novada tradicionālo rotaļnieku konkurss.


Rotaļnieku konkurss ir ikgadējs pasākums, kur pulcējas novada labākie rotaļnieki. Konkrsa mērķis ir tradicionālo rotaļu un spēļu apgūšana, popularizēšana, rotaļnieku sagatavošana bērnu un jauniešu vidū, novadu rotaļu un spēļu aktualizēšana.Gatavojoties X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, tiek modelēta tradicionālo rotaļu un spēļu programma.

Konkursā varēja piedalīties visi interesenti gan no bērnu un jauniešu folkloras kopām, gan individuāli rotaļu un spēļu zinātāji.Konkursa dalībnieki tika vērtēti sekojošās vecuma grupās:
1.grupa – līdz 11 gadiem;2.grupa – 12 – 16 gadiem;3.grupa – 17 – 20 gadiem. Katram dalībniekam bija jāsagatavo 3 tradicionālas rotaļas vai spēles, kas iemācītas no teicējiem vai atzītas par tradicionālām (no rakstītiem avotiem) un jāiemāca tās pārējiem konkursa dalībniekiem un interesentiem.

Vērtēšanas komisiju vadītāja Valsts izglītības satura centra speciāliste Dina Liepa.Žūrijā bija arī Līvānu novada KC speciāliste Terēzija Rubene un Dienvidlatgales folkloras kopu vadītāji. Vērtēta tika rotaļnieku prasme saprotami un skaidri izstāstīt rotaļas vai spēles noteikumus;

rotaļas vai spēles atbilstība situācijai un vecumam;rotaļnieku pievilcīgums un spēja piesaistīt dalībnieku uzmanību; telpas pārvaldīšana, situācijas izvērtēšana rotaļas/spēles vadot.

Šogad spēļu un rotaļu konkursam bija pieteicies 21 dalībnieks.Pasākumu vadīja lācītis Ķepainītis, kura lomā lieliski iejutās Līvānu novada KC speciāliste Terēzija Rubene. Viskuplākais dalībnieku skaits bija jaunākajā grupā , jo rotaļa ir sākumskolas vecuma bērnu dzīvesveids.Trīs dalībnieki dažādu iemeslu dēļ nebija ieradušies.Pirmās pakāpes diplomu šajā vecuma grupā saņēma Līvānu 1.vidusskolas 2.b klases skolniece Anita Lipinika un Dignājas pamatskolas 4.klases skolniece Klinta Miežāne.

2.grupā piedalījās septiņi dalībnieki.Šajā grupā I pakāpes diplomu ieguva Vārkavas vidusskolas 8.klases skolniece Klinta Vaivode.

3.grupā piedalījās divi dalībnieki.I pakāpes diplomu ieguva Līvānu 1.vidusskolas 11.klases skolnieks Oskars Bērziņš.Oskars bija vienīgais, kurš savā rotaļā izmantoja mūzikas instrumentu (akordeonu).

Izrādījās, ka jaunie rotaļu vadītāji labi jūt rotaļu situāciju, prot prasmīgi izskaidrot to norisi, ir apveltīti ar pietiekami labu muzikalitāti, ar līdera dotībām, lai spētu vadīt citus vienaudžus un arī vecākus bērnus.

Bija patiess prieks par lielo rotaļnieku saimi.Lieliski rotaļu vadītāji ir gan Dignājā, gan Riebiņos, gan Vārkavā un Līvānos.Līdzi visiem aktīvi darbojās arī rotaļnieki no Preiļiem un Krāslavas.

Konkursa dalībnieki saņēma Valsts izglītības satura centra diplomus un Līvānu BJC sarūpētās balvas.

Paldies tika teikts skolotājām Aīdai Bikauniecei, Helēnai Ērglei, Ārijai Bergmanei- Sprūdžai, Annai Kārklei un Ritai Pudānei par bērnu sagatavošanu konkursam.Paldies arī skolotājām Ilzei Rožinskai un Silvijai Stivriņai par to, ka viņas jaunajai paaudzei māca mīlēt rotaļas.

Pēc konkursa notika seminārs- praktikums, kura laikā rotaļnieki un folkloras kopu vadītāji, VIC darbinieces Dinas Liepas vadībā, apguva X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku folkloras programmā iekļautās rotaļas.

Konkursu rīkoja Līvānu BJC, Līvānu 1.vidusskola, sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru un Dienvidlatgales novada bērnu un jauniešu folkloras kopu vadītājiem.

Rotaļās iešanas tradīcija ir dzīva, kaut arī tai jākonkurē ar izklaides iespējām, ko piedāvā mūsdienu tehnoloģijas. Tradīcijas nostiprināšanai jāizmanto visas iespējas, gan iekļaujot rotaļas un spēles gadskārtu sarīkojumos, gan rīkojot rotaļu sarīkojumus dažādu sociālo slāņu bērniem.



Informāciju sagatavoja:

Anna Kārkle
Dienvidlatgales bērnu un jauniešu folkloras kopu koordinatore