Daugavpilī plāno veidot “Latvju sētu”

Ierosinājumu izteikusi Daugavpils Latviešu biedrība. Biedrības pārstāvji ir tikušies ar Daugavpils mēru Jāni Lāčplēsi. 15. decembrī biedrību apmeklēja Domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Vitālijs Azarevičs, lai runātu par iespējām šo ideju īstenot.


Sarunā piedalījās Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska, Latviešu kultūras centra vadītāja Regīna Osmane, Pilsētas plānošanas politikas departamenta vadītāja Sarmīte Ķikuste. Visi izteica atbalstu šai iecerei, bet lielākā problēma ir finansējums un telpu apsaimniekošana, par ko arī tika runāts tikšanās laikā.

Vienības namā ir telpas, kur iespējams veidot Latvju sētu. Ir iecerēts tur izvietot stelles, organizēt aušanas pulciņu, veidot latviešu sadzīves ekspozīciju. Latvju sētai jākļūst par piemēru latviešu dzīves stilam. Plānots atspoguļot arī daugavpiliešu dzīvesveidu 19. gs. Nākotnē plānots veidot veselu kompleksu, kas būs interesants tūrisma objekts Daugavpilī, kas nebūs tikai ekspozīcija- apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja vērot dažādus, latviešiem raksturīgus darbus, piemēram, aušanu, kā arī pašiem pamēģināt šo arodu. Tiek domāts arī par latviešu virtuvi un citām interesantām aktivitātēm.

Latviešu biedrība gatava aktīvi iesaistīties ekspozīcijas veidošanā, Saules skola solījusi aušanas pasniedzēju palīdzību. Nākotnē tiek plānots iesaistīties kādā no projektiem un piesaistīt ES finansējumu. Bet šobrīd biedrība lūdz pašvaldības atbalstu, jo nepieciešams iekārtot telpas. Pirmais, kas jāizdara- kosmētiskais remonts.

Tikšanās laikā tika nolemts, ka Latvju sēta būs Latviešu kultūras centra paspārnē.

Vitālijs Azarevičs aicināja domāt par iesaistīšanos ES projektos, bet pagaidām izvērtēs pašvaldības budžeta iespējas..

Informāciju sagatavoja:

Domes preses sekretāre Līga Korsaka.