Daugavpilī ieradušies eksperti cietokšņu restaurācijas jautājumos

Daugavpils pilsētas dome īsteno projektu “Ūdenstorņa ēkas paraugrestaurācija un apsaimniekošana Daugavpils cietoksnī”, kuras galvenās aktivitātes ir Ūdenstorņa ēkas (Nikolaja ielā 5) paraugrestaurācija Daugavpils cietoksnī un cietokšņa restaurācijas un apsaimniekošanas vadlīniju izstrāde.


Projekta ietvaros 6. un 7. decembrī paredzētas Vācijas ekspertu viesošanās Daugavpilī, lai iepazītu Daugavpils cietoksni un tiktos ar pašvaldības darbiniekiem un speciālistiem. Šī vizīte ir turpinājums 5. oktobrī uzsāktajai diskusijai par Daugavpils Cietokšņa restaurācijas un apsaimniekošanas vadlīnijām.

7. decembrī eksperti no Vācijas tikās ar Daugavpils Domes priekšsēdētaju Jāni Lāčplēsi. Viņi informēja par savu darbu un mērķiem. Lāčplēša kungs izteica gandarījumu par to, ka Daugavpils cietoksnis palēnām tiek restaurēts, ka pilsēta spēj piesaistīt ES un valsts līdzekļus šī unikālā objekta attīstībai. Par cik tas ir vēstures piemineklis, kas prasa īpašas rūpes restaurācijas gaitā, profesionālu ekspertu viedoklis un padoms ir ļoti svarīgs. Jānis Lāčplēsis viņiem novēlēja veiksmīgu darbu Daugavpilī.

Projekta eksperti H. Roders un Dr.Neumanns pārstāv organizācijas “Baltijas cietokšņu ceļš” koordinācijas centru un ir Eiropā atzīti eksperti cietokšņu restaurācijas projektu sagatavošanā un realizācijā. Ekspertiem ir liela pieredze gan cietokšņu kā unikālu apbūves kompleksu restaurācijā, gan nodrošinot turpmāku cietokšņa kā vienota organisma funkcionēšanu. Vizītes laikā eksperti vēlētos tikties arī ar Latvijas autoritātēm – speciālistiem pieminekļu saglabāšanā, kam ir pieredze darbā cietokšņos vai līdzīgās būvēs.

Informāciju sagatavoja:

Domes preses sekretāre L. Korsaka

Papildus informācija:

Kultūras pārvalde, Oksana Ječmeņova, 65476798