Dagda iegūst 2.vietu Eiropas līmeņa konkursā

Dagdas pašvaldība ir viena no divpadsmit laureātēm, kuras 13.aprīlī Frankfurtē apbalvoja Eiropas Savienības (ES) programmas “Zaļā gaisma” konkursa ietvaros.


Sasniegumus konkursā izdevies panākt pateicoties ievērojamiem ietaupījumiem enerģijas patēriņā. Dagdas pilsēta, kura konkursa laureātu sarakstā ievietota otrajā pozīcijā, trīs gadu laikā kopš iesaistīšanās programmā ‘Zaļā gaisma’ samazinājusi apgaismei izmantoto enerģiju par 85%. Tas noticis uz ielu apgaismojuma efektivitātes uzlabošanas rēķina.

Energoefektivitātes paaugstināšanas darbi tikuši veikti 2007. un 2008. gados, nomainot ielu apgaismojuma spuldzes uz energoefektīvākām, kā arī tika ievesti apgaismojuma darbības režīmi atkarība no iedzīvotāju un transporta kustības vajadzībām.

Savukārt Bīriņu pilij, kas programmai pievienojusies 2008.gadā, elektrības patēriņu izdevies samazināt 76% apmērā, ieņemot 12.vietu laureātu sarakstā. Bīriņu pils programmai pieteiktajā projektā uzsvars likts uz ‘parasto’ spuldžu nomaiņu pret ekonomiskajām – gan telpās, gan āra apgaismojumā. Tā kā pils teritorija ir liela, spuldžu nomaiņa ritējusi pakāpeniski, tomēr tagad lielāko daļu telpu apgaismo energoefektīvas spuldzes.

„Mēs apsveicam šī konkursa uzvarētājus. Neatkarīgi no tā, vai dalībnieks pārstāv publisko vai privāto sektoru, viņi ir dzīvi piemēri tam, ka organizācijas, kas investē un veic inovācijas energoefektivitātes celšanā, dod lielu ieguldījumu paši sev un ilgtspējīgas Eiropas veidošanā,” teikts oficiālajā konkursa paziņojumā.

„Mūsu īstā uzvara ir ietaupītā nauda,” dalību programmā raksturo Bīriņu pils direktore Solvita Muižniece un teic, ka uzvara konkursā ir bijis pārsteigums.

Par enerģijas taupīšanu pilī domājuši vēl pirms pieteikšanās programmā. Tad viņus uzrunājusi ar energoefektivitāti saistītā firma “Ekodoma”, kas darbojas kā programmas ‘Zaļā gaisma’ koordinatori Latvijā.

„Mums teica – ja jau domājat par elektrības taupīšanu tik un tā, kāpēc nepieteikties arī programmai?” par ierosmi pieteikties programmai stāsta S. Muižniece, „Nekādi līdzekļi programmas īstenošanai mums netika piešķirti. Taču ieguldītais viennozīmīgi atmaksājas.”
Programmas ietvaros “Ekodoma” bija Latvijā jāatrod 15 partnerus-dalībniekus. Firmas pārstāve Jūlija Bulgakova stāsta. Kā veiksmīgus programmas dalībniekus no Latvijas J. Bulgakova min arī Reval Hotel, a/s “Valmieras piens” un “Latvijas Dzelzceļš”.

Kopš 2000.gada, kad ES uzsāka “Zaļās gaismas’ iniciatīvu, dalībai programmā piesaistīti 500 uzņēmumu un organizāciju visā Eiropā. Veicot energoefektivitātes uzlabojumus, visiem dalībniekiem kopā izdevies ik gadu ietaupīt 241 Gigavatstundu elektrības, kas naudas izteiksmē ir ap 24 miljoniem eiro un piesārņojuma izteiksmē – 94 miljoni kg CO2 izplūdes gāzes.