475 rēzeknieši mālos līdz ausīm

15. maijā Latgales Kultūrvēstures muzeja organizētajā Muzeju nakts šovā „Mālos līdz ausīm kopā ar zvaigzni” piedalījās 475 interesenti.


Jau piekto gadu pēc kārtas apmeklētāji bez maksas varēja iepazīt muzeja materiālus romantiskā nakts gaisotnē. Latgales Kultūrvēstures muzejs šogad visus pulcināja Latgales glezniecībs ekspozīcijā Mākslas namā (18.novembra ielā 26, Rēzeknē), kur katrs kļuva par šova dalībnieku un kopā ar nakts zvaigznēm – keramiķiem izbaudīja mālu mīcīšanu ar basām kājām, mācījās izveidot svilpauniekus un pēc tam ar tiem nospēlēt tautasdziesmu melodijas. No māla tika veidotas gan pīlītes un krellītes, gan kaķīši, zivtiņas, zirdziņi un nāriņas – sīkplastikas figūru galarezultāts pārsteidza gan pašus veidotājus, gan māla meistarus.

Naktī daudz bija sanākuši arī tie interesenti, kuriem labāk padodas „pīlīšu pūšana” nevis veidošana, stāstīt gan kautrējās, toties rakstveidā tapa interesantas un humora pilnas „pīles”, sacerot stāstus, kur visi vārdi sākas ar vienu burtu. Ieskatam neliels citāts no Evijas un Jolantas „pīlīšu pūšanas” stāsta: „Pēteris pilnā pilsētā pūta pīlītes, perinādams plānu par pļavas puķītēm – pienenēm, purenēm. Pēteris piespieda pogu priedei, pamādams Pāvelam. Priede pazuda. Piebrauca pundurmotocikls, parādīja pirkstu, Pēteris paģība. Pēteris pamodās pļavā…”

Savukārt, sadarbībā ar dabīgās kosmētikas veikalu „Freija Beauty”, sešiem veiksminiekiem Muzeju naktī bija vienreizēja iespēja izbaudīt sajūtas, ko sniedz māla maskas un tiešā nozīmē ļauties labsajūtai pabūt mālos līdz ausīm.

Laukos audzētu nātru zupa izdevās tik garšīga, ka tās ēdāji pat nemanīja lietus līņāšanu. Kamēr vieni mīcīja mālus un veidoja svilpauniekus, bet citi našķojās ar nātru zupu, tikmēr kustīgākie nakts apmeklētāji dejoja, kopā dziedāja un gāja rotaļās. Kā atzina vairāki Muzeju nakts apmeklētāji, šādai naktij obligāti esot jānotiek katru gadu, tā esot lieliska iespēja gan satikties, gan radoši darboties, gan mierīgi baudīt mākslu.

Nakts šova laikā atklātā keramiķa Ērika Kudļa jubilejas izstāde skatāma Mākslas namā vēl līdz 29.maijam, kur var izbaudīt māla pārvērtību atmosfēru un sajust vēlēšanos iesaistīties arī citos muzeja pasākumos.

Informāciju sagatavoja:

Maija Upeniece,
LKM sabiedrisko jautājumu un reklāmas speciāliste
Tel. 64622464, 64622778, e-pasts: muzejs@rezekne.lv, latgmuzejs@tvnet.lv