Sniedz savu siltumu Latgales bērniem

Projekta “Sniedz savu siltumu Latgales bērniem” ietvaros JCI Latvia jaunieši devušies jau 3 iepazīšanās braucienos: pie Daugavpils ģimenes atbalsta centra mazajiem iemītniekiem, pie bērniem Krāslavas sociālās rehabilitācijas centrā „Mūsmājas”, kā arī uz Daugavpils bērnunamu „Priedītes”.

Daugavpils ģimenes atbalsta centrā šobrīd uzturas 14 bērni vecumā no 4 līdz 15 gadu vecumam.

Lai gan bērni sākumā bija nedaudz sakautrējušies un apmulsuši, tomēr jautro iepazīšanās spēļu laikā viņi pamazām atvērās un bija gatavi iesaistīties visās JCI Latvia jauniešu piedāvātajās aktivitātēs.

Uzplauka smaidi, sāka raisīties sarunas, un bērni dienas gaitā katrs atrada to nodarbošanos, kas katram bija vistuvākā, pamazām atklājot arī ikviena bērna talantus un aizraušanās – mazākie apgleznoja, veidoja un šuva kopīgo JCI un atbalsta centra karogu, lielākie ar aizrautību devās uz virtuvi kopīgi cept picas. Gribētāju palīdzēt bija tik daudz, ka bija jāsarunā, kurš kuru darbiņu paveiks. Un brīžos, kad uz picas pamatnes bija jāsaliek gaļa un siers, pāri pannai pārstiepās daudz jo daudz mazu rociņu. Vēl lielāks prieks bērniem bija par gardo un pašu gatavoto picu – katra pica tika ļoti rūpīgi uzmanīta arī cepšanas laikā, ik pēc minūtes vai divām atskanot jautājumam: “Vai pica gatava, varam ņemt to ārā?”.

Dienas gaitā tapa Labo domu kroņi, burvīgi zīmējumi, skaists, košs un vasaras sajūtām bagāts karogs, kopīgi iepazītas cittautu virtuves gudrības un, pats galvenais, bija daudz jo daudz patiesu smaidu, mirdzošu acu un rociņu, kas atvadoties negribēja laist vaļā no apskāviena…

Paldies Daugavpils ģimenes atbalsta centra gādīgajām un atsaucīgajām darbiniecēm par uzņemšanu, par pacietību, par atbalstu, par spēju distancēties un ļaut bērniem pašiem darboties no sirds.

Krāslavas rehabilitācijas centrā „Mūsmājas” jauniešus sagaidīja 22 mazie un vairs ne tik mazie iemītnieki. Pēc kopīgām iepazīšanās spēlēm lielākie bērni aizgāja dejot un spēlēt basketbolu, bet mazākie ar lielu prieku un vēl lielāku atbildību sastādīja līdzatvestās puķes un mazo meža zemenīšu stādus. Katrs bērniņš par savu paša rokām un ar mīļumu iestādīto stādiņu vai puķīti uzņēmās atbildību, apņemoties rūpēties, kopt un laistīt to katru dienu.

Liels piedzīvojums un pozitīvs pārdzīvojums mazajiem bija arī zīmēšana, jo ar tik lielu krāsu dažādību un uz tik lielām lapām savus mākslinieka talantus viņiem līdz šim vēl nebija iespējas izpaust.

Kad sākās picas cepšana, mazas un lielākas rociņas strādāja, lai sagatavotu mīklu, sagrieztu desu, sarīvētu sieru… mēs patiešām priecājāmies par to, ka visi bērni ar lielu degsmi iesaistījās picas gatavošanā un pat trauku mazgāšanā. Šķiet, interesanti pasniegts darbiņš un labs piemērs rada brīnumainas pārvērtības! Un, protams, patīkami bija kopīgiem spēkiem notiesāt, šķiet, gardāko picu, kādu jebkad bijām ēduši.

Kopā būšanas un kopā darbošanās prieks no sirds priecē!

Daugavpils bērnu namā „Priedītes” aptuveni 30 vietējie un 5 Rīgas jaunieši pavadīja kopā vienu saulainu, aktivitātēm bagātu, prieka un smieklu pilnu vasaras dienu svaigā gaisā.

Pēc iepazīšanās un kopīgām “lāču medībām” mazie bērni gāja rotaļās un daudz krāsoja – tas visiem ļoti patika. Mazākie iemītnieki arī kopīgi ar JCI jauniešiem izgatavoja bērnu nama karogu – košu un dzīvu, ar palmām, taureņiem un puķēm. Ar audzinātāju gādību iepriekš tika sagatavota dobe, kurā visi bērni kopīgi stādīja sīpoliņus, apņemoties par tiem paši arī rūpēties un uzmanīt.

Lielākie bērni aizrāvās ar spēles Twister spēlēšanu – smieklu pārpilnu lokanības pārbaudi, Alias – vārdu spēlēm, kā arī ar breika pamatkustību mācīšanos. Notika arī lielā kopīgā stafete – dažādu uzdevumu veikšana komandās, pārbaudot gan veiklību, gan atjautību.

Dāvāsim bērniem savu sirds siltumu, mīļumu, pozitīvas emocijas un prieku, jo tas ir pats, pats galvenais!

Pasākumu atbalsta:

  • „Dobeles Dzirnavnieks” AS
  • „Globuss” grāmatnīca
  • „Lielvārdes Osta”

Projekta “Sniedz savu siltumu Latgales bērniem” realizācijas laiks ir no 2009. gada jūlija līdz 2009. gada decembrim. Projekta ietvaros tiek plānots kopumā apciemot 10 organizācijas – bērnu sociālās rehabilitācijas centrus, bērnu namus, patversmes un bāreņu aprūpes centrus Latgalē. Ciemošanās pie katras no organizācijām notiks vairākkārtīgi, un decembrī visi bērni tiks aicināti pulcēties vienuviet uz kopīgu projekta noslēguma pasākumu, savā starpā sapazīstoties, kopīgi dziedot, dejojot un veidojot radošo darbu izstādes.

JCI Latvia misija ir nodrošināt attīstības iespējas, kas palīdz jauniem cilvēkiem radīt pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā.

Papildus jautājumi:

Projekta vadītājs Raivis Kalniņš, mob. tālr. 26299928, e-pasts: kalninsraivis@gmail.com

Informāciju sagatavoja:

Dace Zariņa, mob.tālr.: 26870690
Jānis Vilkājs, mob.tālr.: 27021760