Sekmēs satiksmes drošību, uzlabos ceļu stāvokli

Š.g. 06.februārī  Lietuvas Republikas Zarasos notika  starptautiskā projekta LLI – 006 “LATLIT TRAFFIC” projekta ievadseminārs, Granta līguma  un 15 partnerības līgumu parakstīšana.


Projekts vieno 15 partnerus – Eiroreģiona “Ezeru zeme” Latvijas un Lietuvas pašvaldības un vadošo partneri – biedrību “Eiroreģions “Ezeru zeme””:
Daugavpils rajona padome;
Ludzas pilsētas dome;
Krāslavas rajona padome;
Krāslavas novada dome;
Preiļu rajona padome;
Viļānu pilsētas dome;
Rēzeknes pilsētas dome;
Maltas pagasta padome, un septiņi partneri no Lietuvas Republikas.
Katrs no 15 partneriem pārstāv sava rajona vietējās pašvaldības.

Projekta kopējais budžets ir 4,8 miljoni EUR un tā vispārīgais mērķis ir sekmēt harmonisku pārrobežu sadarbību satiksmes drošības jomā Eiroreģiona “Ezeru zeme” Latvijas un Lietuvas teritorijā, tādējādi uzlabojot reģiona iekšējo un ārējo pieejamību.
Projekts  „Harmoniska pārrobežu sadarbība satiksmes drošībā Latvijas un Lietuvas pierobežas reģionos” sekmēs  pārrobežu sadarbības veicināšanu satiksmes drošības nodrošināšanai 16  Latvijas un Lietuvas pilsētās un lauku teritorijās, iekšējās un ārējās pieejamības un sociālekonomiskās attīstības uzlabošanu Eiroreģiona „Ezeru zeme” teritorijās. Tiks izstrādāti tehniskie projekti, veikti būvdarbi tranzīta ielām un ceļiem, kā arī veikta ielu apgaismojuma rekonstrukcija. Kopumā tiks atjaunoti vai uzlaboti 27 ceļu posmi. Daugavpils rajonā tiks ierīkots veloceļš, Krāslavas rajona Ezernieku ciemā rekonstruēts apgaismojuma posms 900 metru garumā, Ludzas pilsētas dome izstrādās tehnisko dokumentāciju trijām centrālajām  ielām, un tie ir tikai daži ieguvumi, ko sniegs šis projekts.
Tiks organizētas piecas akcijas: divas akcijas “Drošs ceļs uz skolu” varētu notik 1.septembrī; divas akcijas “Steidzies nesteidzoties!”  un akcija, kuras laikā tiks uzstādīts “avārijas simulators”, kas ļaus izprast, kas notiek ar cilvēku mašīnā avārijas laikā.
Projekts ilgs  līdz 2011.gada februārim.

“Latvijas Valsts ceļi” Latgales reģiona direktors Jānis Čudarāns un  Lietuvas Republikas Utenas apriņķa policijas pārvaldes pārstāvis Linas Pernavas atzīmēja, ka šāds projekts ir ļoti nozīmīgs valstu sadarbības attīstībā, – statistikas rādītāji, satiksmes drošība, ceļu negadījumu samazināšana, ceļu uzlabošana  ir  aktuāla abām valstīm.
“Eiroreģiona “Ezeru zeme” valdes priekšsēdētājs,  LR 9.Saeimas deputāts Gunārs Upenieks, atklājot semināru uzsvēra, ka  projekts “LATLIT TRAFFIC” ir vērienīgākais Eiroreģiona projekts  gan ar lielāko partneru skaitu, gan ar piešķirto finansējumu. Protams arī turpmāk tiks strādāts pie infrastruktūras attīstības projektiem, lai pašvaldības, kas iekļaujas Eiroreģiona “Ezeru zeme” teritorijā, varētu iesaistīties jaunos projektos, tādējādi stiprinot sadarbību un veicinot pašvaldību ilgtspējīgu attīstību.
Biedrība “Eiroreģions “Ezeru zeme” darbojas jau desmit gadus, tajā iekļaujas divdesmit pašvaldības no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas pierobežas reģioniem. Biedrība darbības laikā piesaistīja investīcijas 7 141 399 miljonu EUR apmērā.