MK atbalsta Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānu 2009.gadam

Ministru kabinetā šodien, 6.janvārī, konceptuāli tika atbalstīts Ekonomikas ministrijas izstrādātais „Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāns 2009.gadam”, precizējot vairākus pasākumus un saīsinot atsevišķu pasākumu izpildes termiņus, piemēram, par maksātnespējas procesa pieteikuma paātrināšanu, tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanas termiņa pagarināšanu, par ārvalstu tūristu deklarāciju aizpildīšanas kārtības lauku tūrisma saimniecībās pārskatīšanu u.c.


Šādi plāni tiek izstrādāti jau kopš 1999.gada ar mērķi pilnveidot uzņēmējdarbības vidi, samazinot administratīvās barjeras, pilnveidojot procedūras, kas uzņēmējiem jāveic, lai nodrošinātu normatīvo aktu prasību izpildi. Plānā ietvertie pasākumi ir horizontāli un to īstenošana sniegs labumu visām tautsaimniecības nozarēm.

Plāns ir izstrādāts, pamatojoties uz Tautsaimniecības padomes, Latvijas mazo un vidējo komersantu un amatniecības konsultatīvās padomes, Ārvalstu investoru padomes Latvijā un nozaru asociāciju izteiktajiem priekšlikumiem.

Laikā, kad ekonomikā vērojama lejupslīde, valsts loma uzņēmējdarbības vides pilnveidē ir īpaši būtiska, tāpēc Ekonomikas ministrija uzskata, ka pēc iespējas ātrāk atbildīgām institūcijām jāsāk darbs pie pasākumu izpildes, lai likvidētu uzņēmēju norādītās uzņēmējdarbības barjeras.

Labvēlīga uzņēmējdarbības vide veicina uzņēmumu attīstību un konkurētspējas paaugstināšanos, jaundibinātu uzņēmumu skaita pieaugumu un nelegālās uzņēmējdarbības mazināšanos, kā arī jaunu ārvalstu investīciju piesaisti, tāpēc uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumi ir svarīgi Latvijas uzņēmējdarbības vides konkurētspējas paaugstināšanai citu valstu vidū.

Kopumā plānā ietverti 49 pasākumi nodokļu sistēmas uzlabošanai, būvniecības procesa vienkāršošanai un teritorijas plānošanas ieviešanai, maksātnespējas procesa pilnveidošanai, nodokļu administrēšanas uzlabošanai, e-vides pakalpojumu attīstīšanai, tūrisma attīstības stimulēšanai, zemes resursu racionālai izmantošanai u.c.

2009.gadā paredzēts izstrādāt jaunu „Būvniecības likumu”, optimizēt būvniecības uzraudzības procesu, būvju kadastrālās uzmērīšanas procesa attīstības noteikšana, nekustamā īpašuma reģistrācijas procesa paātrināšana, veicamo procedūru samazināšana, PVN reversās maksāšanas kārtības darījumos ar kokmateriāliem saglabāšana, PVN administrēšanas sistēmas pārskatīšana, kā arī Valsts darba inspekcijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu sankciju liberalizēšana attiecībā uz jaunajiem komersantiem.

Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2008.gadam bija iekļauti 32 pasākumi, no kuriem pilnīgi ir izpildīti 23 pasākums un daļēji izpildīti 8 pasākumi, savukārt nav izpildīts 1 pasākums. Tie pasākumi, kuri netika paveikti 2008.gadā, tiks turpināti Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāna 2009.gadam ietvaros.

Plāna izpildei papildus finanšu līdzekļi no valsts budžeta nav nepieciešami. Pasākumu īstenošana ir paredzēta atbilstoši atbildīgajām institūcijām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Atbilstoši institūciju kompetencei veicamie pasākumi paredz sagatavot grozījumus normatīvajos aktos vai izstrādāt politikas plānošanas dokumentus, kuru projektos tiks iekļauts arī finansiālās ietekmes izvērtējums.

Detalizēti ar Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānu 2009.gadam var iepazīties – www.mk.gov.lv.

Pēc MK sēdes protokola parakstīšanas Plāns tiks precizēts un publicēts Ekonomikas ministrijas mājas lapā (sadaļā Uzņēmējdarbība).

Informciju sagatavoja:

Evita Urpena
EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67013193