Latgales reģions starptautiskajā tūrisma gadatirgū Tourest-2009 Igaunijā.

Pirmo reizi uz izstādi devās arī Latgales tūrisma speciālisti, lai aicinātu igauņus, somus un zviedrus apceļot Latgali. Paldies jāsaka Latgales Reģiona Attīstības Aģentūrai (LRAA), kura rada iespēju finansiāli atbalstīt latgaliešu dalību šajā izstādē.
Uz izstādi devās Latgales Reģiona Tūrisma Asociācijas pārstāvji, kuri reprezentēja Latgali ar līdzpaņemtajiem materiāliem, ko nodrošināja rajonu pašvaldības. Pirmo reizi Latgalei bija arī reklāmas materiāls igauņu valodā -Latgales ikgadējā karte ar apskates objektiem un asociācijas biedriem- naktsmītņu pakalpojumu sniedzējiem, kas ir parasti latviešu un krievu , angļu valodās. To sagatavoja un izdeva Tūrisma Attīstības Valsts Aģentūra (TAVA). Tāda pati karte, tikai lietuviski ir sagatavota arī uz Lietuvas izstādi VIVATOUR 2009, kas notiks februāra beigās Viļņā.

Tourest izstāžu zālē, kas atrodas pašā jūras krastā, stendi izvietoti divās zālēs- vienā Igaunijas nacionālajām tūrisma organizācijām un pašvaldībām, otrā –ārvalstu tūrisma organizāciju, tūrisma aģentūru, tūroperatoru, aviosabiedrību un citu nozīmīgu tirgus spēlētāju stendi, tai skaitā arī mūsu Latvijas stends. Latvijas stendu iekārtoja Vidzemes biroja vadītāja Agnese Ramata un jāsaka, ka tas bija izdevies- visi darbinieki strādāja stendā Latvijas novadu tautas tērpos. Kopumā tas radīja ļoti labu iespaidu un noteikti izraisīja apmeklētāju interesi.. Potenciālajiem ceļotājiem tika piedāvāti Latvijas kopējie materiāli angļu, krievu un arī igauņu valodās. Uz katram reģiona galdiņiem tika izvietoti reģiona pārstāvju līdzpaņemtie materiāli angļu, krievu valodās. Kurzeme un Vidzeme kaimiņiem piedāvāja reģiona materiālus arī igauņu valodās, Ventspils stendā ar apmeklētājiem strādāja igauniski runājoša gide, kas neapšaubāmi dos lielu atdevi. Latgali pārstāvēja Latgales reģiona tūrisma asociācijas valdes priekšsēdētājs, Aglonas TIC vadītājs Jānis Rutka, Rēzeknes TIC vadītāja Ligita Harčevska (Lebeda), Ludzas domes tūrisma speciāliste Līga Kondrāte. Tika nodibināti jauni kontakti ar gidiem un ekskursiju grupu vadītājiem, tūroperaoriem un runāts par konkrētiem ceļojumiem ne vien grupām, bet arī individuāliem ceļotājiem- jāsaka, ka latgaliešiem piedalīšanās izstādē bija rezultatīva. Mūsu stendā viesojās arī Latvijas vēstnieks Igaunijā – Kārlis Eihenbaums, kurš ļoti atzinīgi novērtēja Latvijas stendu, iepazinās ar sagatavotajiem reģionu materiāliem un pieņēma vēstniecībai darbam visam gadam nodotos reģionu reklāmas materiālus.

Apmeklētāju bija necerēti daudz-daudz izstādi apmeklēja ģimenes ar bērniem ,vietējie gidi un grupu vadītāji, daudzi interesējās par materiāliem krieviski, daļa angliski, bet vislielāko atzinību guva drukātie materiāli un sarunas igauniski. Cilvēki bija atvērti, sirsnīgi, aktīvi interesējās par ceļošanas iespējām, pirka ceļojumu paketes ar atlaidēm. Rādās iespaids, ka kaimiņus krīze vēl nav tik stipri ietekmējusi, kā mūs.

Viss liecināja par to, ka vasarā igauņus Latgalē ieraudzīsim biežāk kā līdz šim, jo interese bija liela- Latgale vēl ir neiepazīta Latvijas daļa, vairāk zināma ir Rīga, Ventspils, Sigulda.