Latgales darba devēji visbiežāk interesējas par darba aizsardzības praktiskajiem jautājumiem

Lai sniegtu atbalstu darba devējiem konkurētspējas saglabāšanai un veiksmīgai darba organizācijai pārmaiņu un tautsaimniecības pārstrukturēšanās laikā, Daugavpilī jau pusgadu darbojas Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) izveidotais Latgales reģiona bezmaksas konsultāciju centrs darba devējiem. Visbiežāk šajā reģionā konsultācijas izmantojuši kokapstrādes, tirdzniecības, pārtikas ražošanas uzņēmumu pārstāvji.


konsultācijas ir nozīmīgs ieguvums uzņēmumiem laikā, kad tie rūpīgi izsver izmaksu samazināšanu, vienlaikus nodrošinot likumdošanai atbilstošu darba vidi saviem darbiniekiem.

Egīls Gribačenoks norāda, ka pašlaik interese ir pieaugusi, jo darba devēji interesējas un vēlas izmantot bezmaksas risku novērtēšanu, ko var iegūt piesakoties de minimis atbalsta saņemšanai. Taču darba devēji konsultāciju centrā vēršas arī pēc citas informācijas, visbiežāk interesējoties par darba aizsardzības praktiskajiem jautājumiem, darba aizsardzības likumdošanu un nepieciešamo dokumentāciju. Visaktīvāk konsultācijas izmanto uzņēmēji, kas pārstāv kokapstrādes, tirdzniecības un pārtikas ražošanas sfēras. Visvairāk konsultāciju sniegtas Rēzeknes un Balvu uzņēmumu pārstāvjiem.

Uzņēmēji lielākoties tiekas ar speciālistiem klātienē vai sazinās ar tiem telefoniski, retāk komunikācija notiek ar e-pasta starpniecību. „Lai gan uzņēmēju prioritāte ir tikšanās klātienē, nevarētu teikt, ka pašlaik centrs ir pārslogots, tādēļ ikviens darba devējs tiek aicināts izmantot sniegtās bezmaksas konsultāciju iespējas,” norāda Egīls Gribačenoks. Viņš aicina uzņēmējus izmantot arī LDDK reģionālo konsultāciju centru sniegtās izbraukuma semināru organizēšanas iespējas konkrētos uzņēmumos, kuru laikā klātienē tiek izvērtēti darba vides riski, problēmsituācijas un sniegti ieteikumi, kā uzlabot darba vidi un novērst tās nepilnības. Pašlaik šādas izbraukuma konsultācijas ir reti pieprasītas, šo izdevību ir izmantojuši tikai daži uzņēmumi Preiļos, Krāslavā un Jēkabpilī.

Pateicoties Eiropas Savienības struktūrfondu projektam „Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos”, kura mērķis ir mazināt pārkāpumu un nelaimes gadījumu skaitu darba vietās, kā arī panākt pilnīgāku darba devēju un darbinieku informētību un izpratni par prasībām darba tiesisko attiecību, darba drošības un arodveselības jomā, kopumā tika izveidoti pieci LDDK konsultatīvie centri Rīgā un Latvijas reģionos.

Šajos centros darba devējiem ir iespēja saņemt informāciju par:

  • darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības regulējošo normatīvo aktu piemērošanu (jo īpaši darba koplīgumu, darba līguma noteikumiem, darba tiesisko attiecību nodibināšanu, izbeigšanu, darba samaksu, darba un atpūtas laika noteikumiem, darba vides risku novērtēšanu, darba aizsardzības instrukciju izstrādi, darba aizsardzības sistēmas izstrādāšanu un darbību, nodarbināto tiesībām un pienākumiem, darba aizsardzības, darba kaitīgo faktoru indikatīvo mērījumu veikšanu);
  • darba tiesību un darba aizsardzības pārkāpumu novēršanu darba vietā;
  • darba līgumu, darba koplīgumu, darba devēju rīkojumu un citu dokumentu atbilstību normatīvajiem aktiem darba tiesību un darba aizsardzības jomā, kā arī citiem ar darba tiesībām un darba drošību saistītiem jautājumiem.

Konsultācijas tiek sniegtas otrdienās, trešdienās un ceturtdienās no plkst. 09:00 līdz 17:00 Daugavpilī, Mihoelsa ielā 43, tās pieejamas arī pa tālr. 65424376 un ar e-pasta starpniecību egils@lddk.lv (šai gadījumā e-pastā jānorāda uzņēmuma kontaktinformācija, nozare, kurā tas darbojas, un īss situācijas/problēmas apraksts). Ar konsultantu iespējams vienoties arī par izbraukuma semināru organizēšanu konkrētos uzņēmumos, klātienē izvērtējot darba vides risku novērtēšanas dokumentus, problēmsituācijas un sniedzot ieteikumus, kā uzlabot darba vidi un novērst nepilnības.

Par LDDK

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) ir lielākā darba devēju intereses pārstāvošā organizācija uzņēmējdarbības vides uzlabošanas, izglītības, nodarbinātības, sociālās drošības, veselības aprūpes, darba tiesību un darba aizsardzības jomās. LDDK apvieno 47 Latvijas tautsaimniecībā ievērojamas darba devēju organizācijas – nozaru, reģionālās un profesionālās asociācijas un federācijas, kā arī uzņēmumus, kuros strādā virs 50 darbiniekiem. LDDK biedri nodarbina vairāk nekā 35% no Latvijas darbaspēka.

LDDK ir sociālais partneris Saeimai, Ministru kabinetam un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai nacionālā līmenī. LDDK veicina sociālā dialoga izveidi pašvaldībās ar trīspusējo konsultatīvo padomju starpniecību. LDDK ir pārstāvēta nacionāla līmeņa komisijās un padomēs, tai skaitā NTSP (Nacionālās trīspusējās sadarbības padome un tās apakšpadomes), tādējādi nodrošinot uzņēmēju viedokļa pārstāvniecību un līdzdalību LR normatīvo aktu izstrādē un pozīciju sagatavošanā ES.

Starptautiski LDDK ir pārstāvēta Starptautiskajā darba devēju organizācijā (IOE), Uzņēmējdarbības un rūpniecības konsultatīvajā padomē (BIAC) pie Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD), Eiropas Biznesa konfederācijā (BUSINESSEUROPE), kas ir nozīmīgākais Eiropas uzņēmēju interešu pārstāvis ES institūcijās. LDDK ir pārstāvēta Eiropas Ekonomiskajā un Sociālajā komitejā, kā arī astoņās Eiropas Komisijas konsultatīvajās komitejās un padomēs, un trijās ES aģentūrās.

Sīkāka informācija www.lddk.lv

Kontaktpersona:
Agnese Alksne, LDDK korporatīvās sociālās atbildības un komunikācijas eksperte
Tālr.: 67325169 vai 29443666 e-pasts: agnese@lddk.lv
Latgales reģiona konsultants Egīls Gribačenoks uzsver, ka LDDK bezmaksas