Ievēlēta vadība Latgales plānošanas reģionā

Otrdien, 1. decembrī Ilūkstē notika pirmā pārvēlētās Latgales plānošanas reģiona (LPR) attīstības padomes sēde. Sēdes darba kārtībā bija iekļauti divi jautājumi: grozījumi LPR attīstības padomes nolikumā un LPR attīstības padomes priekšsēdētāja un priekšsēdētāja vietnieku vēlēšanas.


Attīstības padomes sastāvā pēc pašvaldību vēlēšanām ievēlēti pieci locekļi:

  1. Balvu novada domes priekšsēdētājs Jānis Trupovnieks;
  2. Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks;
  3. Preiļu novada domes priekšsēdētājs Aldis Adamovičs;
  4. Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs;
  5. Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Strode.

Sēdē, piedaloties četriem padomes locekļiem (nepiedalījās A. Bartaševičs), tika apstiprinātas izmaiņas padomes nolikumā, kā arī ievēlēts jauns LPR attīstības padomes priekššēdētājs. Šim amatam tika izvirzīta viena kandidatūra – Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Strode. Ar 4 balsīm „par”; „pret”, „atturas” – nav par Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētāju ievēlēta Rita Strode.

Līdz šim padomes priekšsēdētājam bija viens vietnieks, taču ar veiktajām izmaiņām nolikumā tagad to skaits papildināts līdz četriem. Tādējādi pārējie četri padomes locekļi ar 4 balsīm „par”; „pret”, „atturas” – nav ieguva priekšsēdētāja vietnieka amatus.

Aizvadītos trīs gadus Latgales plānošanas reģiona attīstības padomi vadīja Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. A.Vaivods, kurš sēdi vadīja līdz jaunās priekšsēdētājas ievēlēšanai, pēc sēdes atzina: „Latgales plānošanas reģions šajos gados ir būtiski uzlabojis sadarbību ar ministrijām, aizstāvot Latgales intereses un panākot, piemēram, kvotu sistēmas ieviešanu, kas ļāva Latgalei saņemt ievērojami lielāku finansējumu lauksaimniecībā, satiksmes jomā, pirmsskolas infrastruktūras attīstībā un pilsētvides sakārtošanā.

Neesam vairījušies risināt sasāpējušus jautājumus attiecībā uz veselības aprūpi, pasažieru pārvadājumiem,profesionālo izglītību un citiem. Ir realizēta virkne Latgalei nozīmīgu projektu gan lokāla, gan starptautiska mēroga sadarbībā ar Krieviju, Baltkrieviju, Lietuvu, Igauniju un citām valstīm. Veikts būtisks darbs reģiona teritorijas plānošanā, esam panākuši, ka tiek vienkāršots ES atbalsta saņemšanas mehānisms. Veiksmīgi darbojas struktūrfondu informācijas centrs, Latgales reģiona attīstības aģentūra. Latgales pilsētas un novadi ir saņēmuši finansiālu atbalstu dažādu projektu veidā. Reģions veiksmīgi pozicionēts tūrisma tirgū. Ik gadu esam godinājuši krietnākos Latgales cilvēkus, sava darba darītājus- zemniekus, folkloristus, māksliniekus, pedagogus, sabiedriskos darbiniekus.” A.Vaivods pateicas LPR attīstības padomes locekļiem un administrācijas darbiniekiem par profesionālu darbu un atbalstu šo gadu laikā.

„Lielākais gandarījums man ir par to, ka visās situācijās esam centušies ņemt vērā gan lielo, gan mazo pašvaldību viedokli.

Diemžēl veiktās izmaiņas padomes nolikumā un balsojums pēc iedzīvotāju skaita faktiski nedos pārējām pašvaldībām nekādas iespējas ietekmēt lēmumu pieņemšanu. Tas rada bažas , ka visi būtiskie jautājumi turpmāk tiks izlemti, vadoties no trīs lielāko Latgales pašvaldību skatu punkta. Izsaku nožēlu, ka tik svarīgu jautājumu lemšanā kā izmaiņas nolikumā un Latgales reģiona vadības vēlēšanas no visa Latgales pašvaldību kopskaita (to ir 21) varēja piedalīties tikai piecu pašvaldību vadītāji.

Neraugoties uz to, novēlu jaunajam padomes sastāvam konstruktīvu darbu visu Latgales iedzīvotāju interesēs un ceru, ka iesāktais darbs neapstāsies un labās iestrādes tiks saglabātas un attīstītas,” atzina A.Vaivods, kurš LPR attīstības padomi vadīja no 2006. gada līdz 2009. gadam.

Informāciju sagatavoja:

Ginta Kraukle,
LPR preses sekretāre
t. 29492184, ginta.kraukle@latgale.lv