Graudkopības nozare: šī brīža situācija un prognozes

Graudu nozare, tāpat kā daudzas citas lauksaimniecības nozares, ir pakļauta laika apstākļiem. Šī gada aukstais un sausais pavasaris jau atstājis negatīvu iespaidu uz labību un rapsi, kas noteikti ietekmēs arī gaidāmo ražu, līdz ar to arī prognozējamo peļņu. Agro Trade reģionālās tirdzniecības Latgales reģiona pārstāvis Aigars Tilhens prognozē, ka šī gada raža diez vai būs laba un būs saimniecības, kas varētu nonākt uz maksātnespējas robežas.


„Tāpat kā citviet Latvijā – arī Latgalē jūtams lietus trūkums, kas atstājis iespaidu uz labības dīgšanu. Taču savu artavu pielika arī pērnais rudens, kad tika sasēti ziemāji, bet daudzviet Latgales reģionā bija sauss un nebija silts. Savukārt Gulbenes, Balvu, Alūksnes un Madonas pusē visa raža netika novākta, jo traucēja lietavas un tehnikas trūkums. Tas sasummējās, un tāpēc labība nav labi sacerojusi, dažviet tāpat izkrita (izņemot Daugavpils rajonu un Baltkrievijas pierobežu). Tas viss liek prognozēt, ka šogad raža nebūs izcila. Vidējā raža varētu būt 3 t/ha – un tas jau būs labi. Ļoti iespējams, ka daļa saimniecību nonāks uz maksātnespējas robežas, jo izmaksas, ko nācās ieguldīt rudenī, kad minerālmēslu cenas sasniedza savu augstāko punktu, nebūs adekvātas ar peļņu. Līdz ar to šogad būs jādomā, ko likt iekšā un cik daudz. Taču pilnībā atteikties no minerālmēsliem – arī nebūs gudri, jo tas atsauksies uz nākamo ražu.

Tomēr – jācer, ka – lai kāda nebūtu raža, spēlētāju skaits nozarē nesamazināsies. Lai gan – arvien vairāk uztrauc tas, ka mūsu laukos arvien vairāk ienāk ārzemnieki, kam ir lielāki finansu resursi un iespējas tikt pie kredītiem, līdz ar to esam nevienādos spēles noteikumos. Ka tikai pēc dažiem gadiem neattopamies, ka mums te nepieder vairs nekas.”