ES ierobežos dimetilfumarātu saturošu preču apriti

Š.g. 29.janvārī Eiropas Komisijas Vispārējā preču drošuma direktīvas komiteja ar balsu vairākumu atbalstīja Komisijas Lēmumu, saskaņā ar kuru preces, kas satur biocīdu dimetilfumarātu, netiek laistas vai darītas pieejamas Kopienas tirgū. Drīzumā lēmums izies oficiālo apstiprināšanas procedūru un tiks paziņots Dalībvalstīm. Lēmuma projekts tapis pēc daudzkārtējām patērētāju sūdzībām par ādas un tekstila izstrādājumiem (apaviem, mēbelēm, ķiverēm), kas satur dimetilfumarātu (DMF) un izraisījuši smagas alerģiskas reakcijas to īpašniekiem Dalībvalstīs, īpaši Francijā, Lielbritānijā, Somijā, Spānijā un Zviedrijā.


DMF, kā zināms, ir fungicīds, kas transportēšanas laikā pasargā ādas izstrādājumus no mitruma iedarbības un novērš to pelēšanu un deformēšanos. Konstatētajos gadījumos DMF ticis pievienots precei vai ievietots tās iepakojumā nelielos maisiņos. Iztvaikojot DMF piesātina ādas izstrādājumu pasargājot to no bojājumiem, tomēr, caur apģērbu nonākot uz ādas, tas patērētājiem, kas iegādājušies preci un nonākuši ar to tiešā kontaktā, var izraisīt dažāda smaguma alerģiskas reakcijas (dermatītu, apsārtumus, niezi, degošu sajūtu, ekzēmas, atsevišķos gadījumos arī smagus elpošanas traucējumus), kuru ārstēšana bijusi ilglaicīga un apgrūtināta. Dalībvalstu ārstniecības iestādēs veiktajos apsekojumos un eksperimentos ar tajās ievietotajiem pacientiem konstatēta saistība ar DMF kā alerģiskās reakcijas izraisītāju. Tāpat zināms, ka DMF saturošo izstrādājumu galvenais avots ir Ķīna, kur DMF kā īpaši efektīvs pelējuma novērsējs tiek lietots sezonāli – lietavu laikā. Eiropas Savienības teritorijā saskaņā ar pastāvošo regulējumu DMF kā biocīda aprite un izmantošana ir nelegāla.

DMF klātbūtni patērētājiem piedāvātajās mēbelēs, apavos un citās precēs Eiropas Komisija uzskata par nopietnu risku un vēlas šādu negadījumu varbūtību nākotnē novērst pieņemot lēmumu, ar kuru no 2009.gada 1.maija Dalībvalstīm tiktu uzlikts pienākums aizliegt laist tirgū vai darīt pieejamu tirgū DMF saturošu produkciju, kā arī no 1.maija attiecīgi nodrošināt, lai tirgū esošā DMF saturošā produkcija tiktu izņemta no aprites un atsaukta no patērētājiem. Atbilstoši 1.pantā iekļautajai definīcijai, DMF saturoša prece ir prece, kurā DMF klātbūtne ir acīmredzama, t.i., ražotājs to ir paziņojis preces marķējumā, pavaddokumentos vai uz maisiņa, kurā šī viela ievietota, vai arī prece, kurā DMF koncentrācija nepārsniedz 0.1 mg/kg no preces vai tās daļas kopējā svara. Šādas preces laist Kopienas (un līdz ar to arī Latvijas) tirgū vai piedāvāt patērētājam no š.g. 1.maija būs aizliegts.

Lēmuma projekts izstrādāts, izmantojot Vispārējā preču drošuma direktīvas 2001/95/EK 13.pantā Eiropas Komisijai dotās tiesības – gadījumos, kad tiek konstatēts nopietns risks patērētāju veselībai un drošumam, veikt noteiktas darbības attiecīgo preču izplatīšanas ierobežošanai. Tā kā šādi lēmumi tiek pieņemti uz termiņu ne ilgāku par 1 gadu ar iespēju tos pagarināt par šādu pašu termiņu, pieņemtais lēmums būs spēkā līdz tiks pieņemts lēmums par ilglaicīga risinājuma – grozījumu attiecīgajos Eiropas Savienības normatīvajos aktos – pieņemšanas.

Ekonomikas ministrijas rīcībā nav informācijas par Latvijā konstatētiem DMF izraisītu alerģisku reakciju gadījumiem, kas ļauj izdarīt pieņēmumu, ka DMF saturoša produkcija līdz Latvijas tirgum līdz šim nav nonākusi. Neskatoties uz to, Ekonomikas ministrija lūdz mēbeļu, dažādu ādas un tekstila izstrādājumu, kā arī citu preču importētājiem un izplatītājiem pievērst īpašu uzmanību tam, kādus fungicīdus izmanto importētās preces ražotājs preces aizsardzībai pret pelējumu transportēšanas laikā, atgādinot, ka Preču un pakalpojumu drošuma likuma 4.panta pirmajā daļā noteiktie ražotāja pienākumi un atbildība attiecībā uz apgrozībā laistās preces drošumu atbilstoši likuma 2.pantā iekļautajai ražotāja definīcijai ir attiecināma arī uz ražotāja pilnvarotajiem pārstāvjiem, importētājiem, kā arī jebkurām citām personām, kas savas saimnieciskās darbības ietvaros pārdod, piegādā vai citādi izplata preci, ja šīs personas darbība var ietekmēt preces drošumu. **

Informāciju sagatavoja:

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa