EM rosina izmaiņas būvju publiskās apspriešanas kārtībā

Šobrīd praksē konstatēts, ka būvniecības ieceres publiskās apspriešanas laikā personas izsaka atbalstu būvniecības iecerei vai to noraida, kā rezultātā bieži vien pašvaldības dome pieņem lēmumu par būvniecības ieceres neatbalstīšanu. Tas ir pretrunā ar publiskās apspriešanas mērķi – saskaņot sabiedrības un būvniecības ieceres ierosinātāja intereses. Tādēļ Ekonomikas ministrija rosina noteikt, ka pašvaldībai, izvērtējot publiskās apspriešanas rezultātus, ir tiesības koriģēt būvniecības ieceri vai atbalstīt to bez korekcijām. Būvniecības ieceres koriģēšana faktiski nozīmē, ka var tikt koriģēta būves novietne, būvapjoms (izmēri) vai funkcija (atļautā izmantošana).


Vienlaikus secināts, ka personām, kas piedalās publiskajā apspriešanā un izsaka savu viedokli par būvniecības ieceri, šobrīd nav reālas iespējas ietekmēt pašvaldības pieņemto lēmumu. Taču atbilstoši Administratīvā procesa likumam (27.pantam) šīs personas ir atzīstamas par administratīvā akta adresātiem un var lēmumu pārsūdzēt tiesā, ja viņu viedoklis nav ņemts vērā. Tādēļ EM rosina arī noteikt, ka personas, kuru viedoklis par būvniecības ieceri nav ņemts vērā, ir tiesīgas pārsūdzēt lēmumu administratīvajā rajona tiesā.

Lai novērstu praksē konstatētās nepilnības, Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi attiecīgus grozījumus normatīvajā aktā – Ministru kabineta 2007.gada 22.maija noteikumos Nr.331 „Paredzētās būves publiskās apspriešanas kārtība”, kas šodien, 19.februārī, tika nodoti starpinstitūciju saskaņošanai.

Plānots, ka jaunās normas MK noteikumos stāsies spēkā 2009.gada 1.jūlijā.

Ar izstrādātajiem grozījumiem Ministru kabineta 2007.gada 22.maija noteikumos Nr.331 „Paredzētās būves publiskās apspriešanas kārtība” var iepazīties Ekonomikas ministrijas mājas lapā internetā – www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=22044.

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena
EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Evita.Urpena@em.gov.lv