EM rosina grozījumus mazumtirdzniecības regulējumā

Šobrīd gan valdībā, gan Saeimā notiek aktīva un plaša diskusija par to, kā veicināt Latvijā ražotas pārtikas tirdzniecību, tādējādi sekmējot pārtikas ražošanas nozares attīstību un Latvijā ražotas pārtikas patēriņu, kā arī kā samazināt uzcenojumu pārtikas pamata precēm mazumtirdzniecības veikalos.


Lai sekmētu Latvijas reģionos ražotas pārtikas patēriņu un lai mazinātu tirgotāja iespējas ļaunprātīgi izmantot savu dominējošo stāvokli tirgū, kas ietekmē arī gala cenu patērētājiem, Ekonomikas ministrija izstrādājusi grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā un Konkurences likumā, kuri šodien, 19.februārī, nodoti starpinstitūciju saskaņošanai.

Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā paredz pienākumu veikaliem, kuru tirdzniecības platība pārsniedz 300 kvadrātmetrus, tirdzniecības vietās realizēt reģionālo ražotāju pārtikas preces, nodrošinot to piegādātājiem iespēju piegādāt pārtikas preces tieši attiecīgajai tirdzniecības vietai, nevis caur centralizētu loģistikas sistēmu. 300 kvadrātmetri izvēlēti, lai šāds pienākums pārāk neierobežotu mazos veikalus, kam lielākoties nav centralizēta piegāde un kas līdz ar to jau ir pieejamāki vietējiem piegādātājiem.

Tādejādi tiks veicināta reģionālo ražotāju pārtikas preču piekļuve lielajiem veikaliem, vienlaicīgi ievērojot patērētāju intereses pārdot veikalos attiecīgā reģiona preces. Lai nodrošinātu, ka patērētājiem ir pieejamas noteiktas pārtikas preces, likumprojekts paredz arī iespēju Ministru kabinetam, ja nepieciešams, uz laiku noteikt īpašus pasākumus pārtikas preču apritē, tai skaitā nosakot to maksimālo uzcenojumu.

Grozījumi Konkurences likumā paredz uzlabojumus regulējumā attiecībā uz dominējošā stāvokļa mazumtirdzniecībā ļaunprātīgas izmantošanas gadījumu, lai novērstu situāciju, kad mazumtirgotājs piegādātāju līgumos var ietvert tādus netaisnīgus noteikumus, kas nav iekļauti 13.panta otrajā daļā, bet kas rada tādas pašas sekas, kā likumā uzskaitītie noteikumi. Pašreiz Konkurences likuma 13.panta otrā daļa paredz izsmeļošu dominējošā stāvokļa mazumtirdzniecībā ļaunprātīgas izmantošanas gadījumu uzskaitījumu.

Likumprojekts paredz arī aizliegumu piemērot nevienādus noteikumus ekvivalentos darījumos ar citiem tirgus dalībniekiem, kas var radīt nevienlīdzīgus konkurences apstākļus piegādātājiem. Uzlabojumi nepieciešami, lai padarītu pastāvošo regulējumu efektīvāku un novērstu centienus to apiet.

Detalizēti ar izstrādātajiem grozījumiem abos likumos var iepazīties Ekonomikas ministrijas mājas lapā internetā – www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=22053.

Kā jau esam informējuši iepriekš, šī gada 3.februāra Ministru kabineta sēdē tika uzdots Ekonomikas ministrijai mēneša laikā izanalizēt konkurences situāciju pārtikas produktu mazumtirdzniecības tīklā un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā priekšlikumus par maksimālās tirgus daļas samazinājumu vienam tirgus dalībniekam.

Š.g. 9.februārī EM notika EM, Konkurences padomes, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, kā arī Latvijas mazumtirgotāju, pārtikas ražotāju un to asociāciju pārstāvju tikšanās, kuras laikā tika panākta vienošanās, ka Latvijas pārtikas ražotāji un mazumtirgotāji sagatavos konkrētus priekšlikumus, kā veicināt Latvijā ražotu pārtikas produktu tirdzniecību. Ražotāji un tirgotāji izteica gatavību risināt šo jautājumu, savā starpā vienojoties par iespējamiem soļiem Latvijā ražotu pārtikas preču tirdzniecības veicināšanā.

Abas puses vienojās divu nedēļu laikā sagatavot priekšlikumus iespējamiem risinājumiem, kā veicināt plašāku Latvijas pārtikas preču realizāciju un popularizētu Latvijas preču tirdzniecību. Diskusijas laikā pārtikas preču ražotāji norādīja, ka lielās veikalu ķēdes varētu būt atsaucīgākas Latvijā ražotu produktu tirdzniecībā, kā arī būtu elastīgākas ražotāju izvēlē tirdzniecības vietās reģionos, priekšroku dodot attiecīgā reģionā ražotai pārtikai.

Tāpat tikšanās laikā puses diskutēja par iespējām apvienoties kopīgai rīcībai, lai aicinātu iedzīvotājus iegādāties Latvijas preces, tādējādi atbalstot vietējos ražotājus un tautsaimniecību kopumā.

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena
EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Evita.Urpena@em.gov.lv