EM pauž neizpratni par LOSP pārmetumiem

Ekonomikas ministrija pauž sašutumu par Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārmetumiem ministrijai par Ukrainas uzņēmumu interesi eksportēt savu produkciju uz Latviju.


EM ir saņēmusi Ukrainas vēstniecības Latvijā informāciju par Ukrainas piena un gaļas pārstrādes uzņēmumu interesi eksportēt savu produkciju uz Latviju. Tā kā EM neatbild par lauksaimniecības, šajā nozarē darbojošos uzņēmumu un to pārstāvniecību politiku, EM minēto informāciju pārsūtīja izvērtēšanai Zemkopības ministrijai un LOSP.

Līdz ar to EM ir neizpratnē par LOSP pārmetumiem ministrijai, īpaši tādēļ, ka EM šādu informāciju izvērtēšanai LOSP sūta regulāri.

Laika posmā kopš Latvijas neatkarības atgūšanas ir noslēgti 11 ekonomiskās sadarbības līgumi, daļu no tiem administrē Ekonomikas ministrija Starpvaldību komisijas ietvaros. Viens no svarīgākajiem šo līgumu mērķiem ir ekonomisko attiecību, t.sk., tirdzniecības un Latvijas eksporta veicināšana. EM ir regulāri nosūtījusi līdzīgus priekšlikumus otrām līgumslēdzējpusēm, kā arī pārsūtījusi saņemtos sadarbības priekšlikumus Latvijas atbildīgajām nozaru ministrijām un ieinteresētajām institūcijām, asociācijām, tai skaitā gan Zemkopības ministrijai, gan LOSP.

Šoreiz Zemkopības ministrijas (ZM) ekspertiem un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomei (LOSP) tika nosūtīta informācija par Ukrainas puses uzņēmēju interesi piegādāt piena un gaļas pārstrādes produkciju uz Latviju ar mērķi kā nozares ekspertiem izvērtēt, vai iespējams šo informāciju izmantot Latvijas uzņēmēju interesēs, piemēram, reeksporta iespējām vai arī kā izejvielu tālākai pārstrādei.

Ekonomikas ministrija minēto piedāvājumu nosūtīja informācijai un izvērtēšanai, saistībā ar izveidotās Latvijas – Ukrainas starpvaldību komisijas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības iespējām. Komisijas pēdējās sēdes laikā notika tikšanās starp Latvijas un Ukrainas lauksaimniecības sektora ekspertiem, kas vienojās intensificēt sadarbību agrorūpnieciskā kompleksa dažādās nozarēs, tai skaitā pārtikas rūpniecībā, kā arī agrorūpnieciskā kompleksa produkcijas apgrozījuma palielināšana starp Latvijas Republiku un Ukrainu. Augstāk minētās sēdes laikā puses vienojās arī sagatavot Latvijas Republikas un Ukrainas ekonomiskās sadarbības programmā 2008.-2009.gadam, kurā saskaņojot ar ZM, tika iekļauts punkts par atbalstu agrorūpnieciskā kompleksa produkcijas apgrozījuma palielināšanu. Atsaucoties uz panākto vienošanos, Ukrainas puse sagatavoja un nosūtīja Latvijai attiecīgo informāciju.

Papildus jāatzīmē, ka līdz šim Ekonomikas ministrija nav saņēmusi no ZM vai LOSP priekšlikumus par Latvijas lauksaimniecības nozares uzņēmēju interesi sadarboties ar Ukrainas puses uzņēmējiem, taču esam saņēmuši citu nozaru uzņēmēju un viņus pārstāvošo nevalstisko organizāciju priekšlikumus sadarboties un EM šādu informāciju jau nosūtījusi Ukrainas pusei.

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena
EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67013193