EM neatbalsta tirgus daļas samazinājumu tirgus dalībniekiem; tirgotāji un ražotāji vienojas par sadarbību

Ministru kabineta sēdē šodien tika diskutēts par Ekonomikas ministrijas un Konkurences padomes veikto analīzi par konkurences situāciju pārtikas preču mazumtirdzniecībā un iespējām noteikt maksimālās tirgus daļas samazinājumu tirgus dalībniekiem.


Ekonomikas ministrija neatbalsta iniciatīvu noteikt tirgus dalībniekiem maksimālās tirgus daļas samazinājumu un neuzskata to kā piemērotu risinājumu konkurences veicināšanai. Šobrīd Konkurences padome (KP) neviena mazumtirgotāja rīcībā nav konstatējusi Konkurences likuma pārkāpumu, tāpēc šobrīd nav tiesiski pamatoti samazināt tirgus dalībnieka tirgus daļu preventīvos nolūkos. Turklāt jāatzīmē, ka Latvijas Republikas noslēgtie divpusējie līgumi par ārvalstu ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību liedz piemērot patvaļīgus un diskriminējošus pasākumus attiecībā pret ieguldījumiem. Vienlaikus jāuzsver, ka būtiski samazinot uzņēmumus, pastāv risks pieaugt pārtikas preču cenām, jo lielie uzņēmumi spēj efektīvāk optimizēt izmaksas.

Tā kā pārtikas mazumtirdzniecības tirgus Latvijā ir atzīstams kā tirgus ar augstu koncentrācijas līmeni, Ekonomikas ministrija uzskata, ka pašreiz efektīvākais instruments, kā novērst lielo mazumtirdzniecības uzņēmumu varas iespējamu ļaunprātīgu izmantošanu attiecībā pret piegādātājiem / ražotājiem, ir jau 2008.gada 13.martā Saeimā pieņemtie Konkurences likuma grozījumi (spēkā no 01.10.2008), kas regulē dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mazumtirdzniecībā. Vienlaikus norādām, ka šobrīd Konkurences padome (KP) ir uzsākusi izvērtēt tirgotāju – piegādātāju noslēgto līgumu atbilstību jaunām Konkurences likuma prasībām.

Lai veicinātu pašu uzņēmēju – ražotāju un tirgotāju – sadarbību Latvijā ražotu preču atbalstam, ministrija rosināja diskusiju starp abu pušu pārstāvētajām organizācijām, kuras rezultātā uzņēmēji (Latvijas Tirgotāju asociācija, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija un Ārvalstu investoru padome Latvijā) pauda apņemšanos īstenot šādus pasākumus:

  • Ražotāju uzņēmumi organizēs un mazumtirgotāju uzņēmumi finansiāli atbalstīs Latvijā ražotas preces popularizēšanas kampaņas;
  • Tirgotāji tirdzniecības zālē izcels Latvijā ražotas kvalitatīvas preces, atvēlot tām atsevišķus plauktus;
  • Tirgotāji izvērtēs arī mazo ražotāju piegādātāju pieteikumus.

Savukārt, Ekonomikas ministrija izstrādājusi jaunus grozījumus 2 likumos – Konkurences likumā un Pārtikas aprites uzraudzības likumā, kuru mērķis ir veicināt Latvijas pārtikas ražotāju produktu nonākšanu tirdzniecības vietās, kā arī ierobežot mazumtirdzniecības uzcenojumu atsevišķām pārtikas precēm, tādējādi samazinot galveno pārtikas preču cenas gala patērētājiem. Šobrīd izstrādātie likumprojekti tiek saskaņoti gan ar uzņēmējiem, gan valsts institūcijām; izejot no saņemtajiem priekšlikumiem un/vai iebildumiem, ministrija lems par to tālāko virzību.

Papildus vēl plānojam izstrādāt Ministru kabineta noteikumus par kārtību, kādā tiek organizēta tirdzniecība pašvaldību saskaņojamās tirdzniecības vietās, kas veicinās vietējās produkcijas realizāciju un pastiprinās konkurences apstākļus pārtikas mazumtirdzniecībā.

EM un Konkurences padomes veiktā analīze par konkurences situāciju pārtikas preču mazumtirdzniecībā Latvijā liecina, ka par lielākajiem mazumtirdzniecības tīkliem Latvijā atzīstami SIA „Maxima Latvija” un SIA „Rimi Latvija”, kuri kopā veido aptuveni pusi no kopējā pārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumu tirgus. Līdz ar to pārtikas mazumtirdzniecības tirgus Latvijā ir atzīstams kā tirgus ar augstu koncentrācijas līmeni.

Vienlaikus, Konkurences padomes 2008.gadā veiktā pārtikas preču tirgus uzraudzība liecina par to, ka Latvijas pārtikas ražotāji/piegādātāji preču piekļuvē patērētājiem ir lielā mērā atkarīgi no lielo mazumtirdzniecības uzņēmumu iepirkumu varas. Tomēr, uzcenojumu precēm katrs uzņēmums nosaka individuāli un vienotas pieejas mazumtirdzniecības uzņēmumu vidū nepastāv.

Kā jau esam informējuši iepriekš, šī gada 3.februāra Ministru kabineta sēdē Ekonomikas ministrijai tika uzdots izanalizēt konkurences situāciju pārtikas produktu mazumtirdzniecības tīklā un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā priekšlikumus par maksimālās tirgus daļas samazinājumu vienam tirgus dalībniekam.

Informāciju sagatavoja:

Evita Urpena
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja