Eksporta kredītu garantēšanas noteikumi tiek saskaņoti ar uzņēmējiem

Īstermiņa eksporta kredītu garantijas būs pieejamas visiem komersantiem neatkarīgi no uzņēmuma lieluma un darbības sfēras. Uz garantijas pamata komersants varēs arī saņemt kredītu bankā. Garantijas plānots izsniegt uz laiku līdz 2 gadiem, iekļaujot ražošanas, realizācijas un atmaksas riska periodu. Garantijas izsniegs Latvijas Garantiju aģentūra, sedzot līdz 90 % no eksporta darījuma vērtības.


Pasaules prakse pierādījusi, ka valsts eksporta atbalsta pasākumi nodrošina pozitīvu ietekmi uz valsts makroekonomiskajiem rādītājiem – t.i. eksporta apjomu un darba vietu saglabāšanu, ārējās tirdzniecības bilances uzlabošanu, iekšzemes kopprodukta un ienākumu valsts budžetā pieaugumu. Eksporta kredītu garantijas sekmēs Latvijas eksportētāju konkurētspēju un nodrošinās vienādus konkurences nosacījumus ar citiem Eiropas Savienības eksportētājiem, kuriem jau ir pieejams valsts atbalsts eksporta kredīta garantijām.

Šobrīd izstrādātie garantiju izsniegšanas nosacījumi – MK noteikumu projekts „Īstermiņa eksporta kredītu garantēšanas noteikumi” – tiek diskutēti ar uzņēmējiem un saskaņoti ar citām valsts pārvaldes iestādēm, kā arī Eiropas Komisiju. Eksporta kredīta garantēšanas noteikumus atzinīgi jau novērtējusi Tautsaimniecības padome, kura vakar tika ar tiem iepazīstināta. Šodien, 12.februārī, EM ar izstrādātajiem nosacījumiem iepazīstinās plašāku uzņēmēju loku īpašā seminārā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras telpās. Uz semināru pieteikušies 85 uzņēmēji, kas liecina, ka uzņēmēju interese par šo valsts atbalsta instrumentu ir ļoti liela.

Kā jau informēts iepriekš, pārdalot ES struktūrfondu finansējumu, EM radusi iespēju Latvijas Garantiju aģentūras pamatkapitālu palielināt par 20 miljoniem LVL. Vienlaikus, lai komercbankas būtu ieinteresētas izmantot LGA garantijas kā uzņēmumu papildus nodrošinājumu, valsts budžetam jāuzņemas saistības 100 milj. LVL apmērā par LGA izsniegtajām garantijām.

Ekonomikas ministrijas mājas lapā internetā – www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=21986 uzņēmēji un visi interesenti var iepazīties ar plānotajiem īstermiņa eksporta kredītu garantiju izsniegšanas nosacījumiem.

Informāciju sagatavoja

Evita Urpena
EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67013193