Būvkompānija LEC Zilupē uzstāda Latvijā pirmo dzelzceļa kravu kontroles skeneri

Būvkompānija LEC („Latvijas energoceltnieks”) Zilupes muitas kontroles punktā uzstādījusi Latvijā pirmo dzelzceļa kravu kontroles skeneri. Uzstādītais jaunākās paaudzes kravu inspekcijas skeneris atvieglos un nodrošinās operatīvāku dzelzceļa ritošā sastāva kravu kontroli, sekmējot Latvijas Austrumu robežas drošību.


Kravu kontroles skenera uzstādīšanu Zilupē LEC realizē veiksmīgā sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID).

Andris Asars-Asarovskis, būvkompānijas LEC valdes loceklis: „Nozīmīgi, ka Zilupe ir pirmais muitas kontroles punkts, kurā uz dzelzceļa tiek uzstādīts kravas inspekcijas skeneris ritošajam sastāvam, līdz šim Latvijā vilcienu kravas ar šādu iekārtu palīdzību netika pārbaudītas. Jaunākās paaudzes kravas kontroles skeneris Zilupē nodrošina iespēju detalizētāk pārbaudīt kravu saturu, fiziski to neatverot. Līdz ar to daudz īsākā laikā būs iespējams pārbaudīt lielāku kravu apjomu, ievērojami atvieglojot muitas darbinieku darbu. Turklāt, nodrošinot operatīvu kravu kontroli, tiks atslogota Latvijas Austrumu robeža, kas ir arī Eiropas Savienības ārējā robeža.”

Zilupē uzstādītā skenera operatoru centra datu pārraides sistēma ir savienota ar Rēzeknes muitas kontroles punktu, kur apstrādei un analīzei tiešsaistes režīmā tiek nosūtīta informācija par skenēto kravu.

Kravu kontroles skenera uzstādīšanas projekts ietvēra gan tehniskā projekta izstrādi, gan izbūves darbus, kuru laikā tika veikta iekārtu uzstādīšanas vietas sagatavošana, pamatu betonēšana, nepieciešamo inženierkomunikācijas tīklu izveide, kā arī iekārtas uzstādīšana un datu pārraides sistēmas savienošana ar muitas kontroles punktu Rēzeknē.

Sekmīgai jauno iekārtu izmantošanai būvkompānija LEC sadarbībā ar iekārtu izgatavotājiem veica muitas darbinieku apmācību.

Latvija ir otrā no Baltijas valstīm, kurā uz dzelzceļa uzstādīts kravu kontroles skeneris; šobrīd tādas darbojas jau Lietuvā. Šādas iekārtas ir vienas no vadošajām, ko izmanto Eiropas valstīs.

Būvkompānija LEC pēc VID pasūtījuma veic arī kravu kontroles skenera uzstādīšanu Grebņevas muitas kontroles punktā, kur tiks uzstādīts pārvietojamais kravu kontroles skeneris autotransporta pārbaudei. Iekārtas uzstādīšanu Grebņevā plānots pabeigt janvāra beigās. Pēc skenera uzstādīšanas tiks organizētas personāla apmācības darbam ar jauno iekārtu un pēc mācību noslēgšanas iekārta tiks nodota ekspluatācijā.

Gan Zilupes, gan Grebņevas muitas kontroles punktos uzstādīti „Nuctech Company Limited” ražotie jaunākās paaudzes kravu inspekcijas skeneri. LEC ir oficiālais „Nuctech Company Limited” pārstāvis Latvijā jau divus gadus.

Kravu kontroles izmantošana ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem nedeklarēto preču kontrolei un arī profilaktisku pasākumu veikšanai. Skeneru izmantošana robežkontroles punktos dod iespēju samazināt darbaspēka resursus, izmaksas un ietaupīt laiku veicamo darbību veikšanai. Skenēšana ļauj veikt muitas kontroli, neatverot kravu, tas ir ievērojami ātrāk, tādējādi samazinot kontrolei nepieciešamo laiku un paātrinot transportlīdzekļu robežšķērsošanas procesu.

Informāciju sagatavoja:
Ilze Jansone
Tālrunis: 26522851
E-pasts: ilze@eksodus-ik.lv