Biedrība „Dienvidlatgales Pašvaldību mācību centrs” īsteno projektu „Pārrobežu sadarbības veicināšana līdzsvarotos ekonomikas attīstībai, sekmējot pašvaldību darbinieku izglītošanu, labas prakses pie

Biedrība „Dienvidlatgales Pašvaldību mācību centrs” īsteno projektu **„Pārrobežu sadarbības veicināšana līdzsvarotos ekonomikas attīstībai, sekmējot pašvaldību darbinieku izglītošanu, labas prakses pieredzes veicināšanu starp Daugavpils rajona un Dānijas pašvaldībām un institūcijām”* (Projekta nr. NVOF3.3./1-37/05).


Projekta vispārējais mērķis ir veicināt pārrobežu sadarbību starp dažādām pašvaldību, valsts institūcijām un biedrībā, sekmējot politisko un ekonomisko teritorijas attīstību.

Projekta tiešais mērķis ir uzlabot pašvaldību publiskā sektora pakalpojumu kvalitāti, lēmumu pieņemšanas kvalitāti un veicināt labas pārvaldības principu ieviešanu, veicinot pieredzes, zināšanu un labas prakses apmaiņu starp Daugavpils rajona un Dānijas pašvaldībā, institūcijām un nevalstiskām organizācijām.
Biedrība „Dienvidlatgales Pašvaldību mācību centrs” ir iepriekš sekmīgi īstenojusi sadarbību ar Daugavpils rajona un Krāslavas rajona pašvaldību darbiniekiem, vadītājiem, līdz ar to sekmējot dažādu projektu ieviešanu, NVO viedokļa izteikšanu dažādu lēmumu pieņemšanā.

Galvenās aktivitātes ir saistītas ar pašvaldību darbinieku zināšanu, pieredzes, informācijas iegūšanu gan te uz vietas Latvijā, gan Dānijā. Viena no galvenajām aktivitātēm sekmēt pārrobežu sadarbību – pieredzes apmaiņa, zināšanu un prasmju pārņemšana tika īstenota ar mācību brauciena palīdzību. Vizītes mērķis – iepazīties ar Dānijas valsts pārvaldes, reģionu pašvaldību un vietējo pašvaldību reformu, sauktu par struktūras reformu, sadarbību ar dažādām institūcijām un tālāk to ieviest jaunveidojamā Daugavpils novada darbā.
No Dānijas vietējo pašvaldību asociācijas puses tika piesaistīti kvalificēti 2 eksperti, kas sniedza nepieciešamo informāciju, pieredzi un zināšanas pašvaldību darbiniekiem par reģionālo reformu Dānijā, pašvaldību attīstības modeļiem, funkciju izpildi utt.

Iegūtā informācija no semināriem, pieredzes apmaiņas brauciena, jaunākās likumdošanas tika aprobēta un pielāgota Daugavpils un Ilūkstes novadu izveidošanās plānam, atbilstoši likumdošanas jaunumiem un iegūtajām zināšanām par labas pārvaldības principiem.

Sasniegtie rezultāti:

  1. Notika sabiedrības zināšanu uzlabošanu un praktisko iemaņu apgūšana iesaistīties lēmumu sagatavošanas un pieņemšanas procesos publiskās pārvaldes darbā valsts un vietējā līmenī.
  2. Tika organizēti pasākumi vietējās sabiedrības aktivizēšanai praktiski iesaistīties sava novada attīstības programmu plānošanā, izstrādē un realizācijā.
  3. Tika organizētas apvienotās pašvaldību, uzņēmēju un NVO projektu izstrādes darba grupas, lai koordinētu un izstrādātu vienotus teritorijas ilgtspējīgas attīstības projektus.
  4. Īstenots Daugavpils rajona delegācijas pieredzes apmaiņas brauciens uz Dāniju.
  5. Realizēta labas prakses piemēru apmaiņa starp Daugavpils rajona un Dānijas pašvaldībām administratīvi teritoriālās, reģionālās attīstības jomā, sadarbība ar dažādām institūcijām, izvērtējot moderno vadības metožu pielietošanas iespējas pašvaldībās.
  6. Izveidoti un nodibināti kontakti ar Dānijas pašvaldībām un reģionālajām institūcijām.
  7. Pilnveidots un nodots sabiedriskai apspriešanai detalizēts Daugavpils novada pašvaldību apvienošanas projekta ieviešanas plāns.
  8. Nodrošināta projekta publicitāte un izplatīta informācija par pašvaldību sadarbības iniciatīvu.
  9. Izmantojot modernās IT tehnoloģijas nodrošināt iespēju līdzdarboties novada politikas veidošanas procesā ikvienam sabiedrības pārstāvim – veidojot priekšnoteikumus informācijas sabiedrības veidošanai novadā.

Projekta īstenošanas laiks: no 2009. gada 13. janvāra līdz 2010. gada 12. janvārim.

Projektu atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas vadības divpusējā finanšu instrumenta ietvaros un Latvijas valsts ar Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību.