Aicina atgādināt valdībai par cilvēkiem, kas stāv aiz cipariem

„Mēs vēl neesam nopelnījuši mierīgu dzīvi, vēl ir jāpacīnās, vēl viss nav izdarīts. Ir jāpiespiež valdība darboties mūsu – savu darba devēju – interesēs. Latvijā pilsoniskā sabiedrība ir ļoti vāja, tomēr diskusijās ar iedzīvotājiem redzam, ka ir cilvēki, kas vēlas palikt šeit un dzīvot labāk,” 27.novembrī Daugavpilī notikušajā Eiropas Komisijas (turpmāk – EK) pārstāvniecības Latvijā organizētajā diskusijā „Latvijas izdzīvošanas izredzes?” sacīja ekonomiste Raita Karnīte.


Sarunā ar Daugavpils iedzīvotājiem diskusijas vadītājs filozofs prof. Igors Šuvajevs, eksperti ekonomiste Raita Karnīte un Latvijas Universitātes pasniedzējs, politologs Ivars Ijabs atzina, ka šobrīd pielietotajā valsts politikā ekonomikas un arī daudzos citos jautājumos tiek pilnībā aizmirsti cilvēki, bet runāts tikai par bezpersoniskiem cipariem. Valsts iedzīvotājiem ir nepieciešams iesaistīties un atgādināt, ka šeit tomēr vēl ir palikuši cilvēki.

Turpina I.Ijabs: “Ir skaidrs, ka valsts izdzīvos un cilvēki arī, jautājums tikai, cik cilvēki būs palikuši Latvijā pēc kādiem 2, 3 gadiem. Otrkārt, kā izskatīsies Latvija uz pārējās Eiropas fona, jo šobrīd tā izskatās ārkārtīgi bēdīgi vienkārša iemesla dēļ: mums dramatiski krītas ienākumi un cilvēki vienkārši brauc projām. Kas ir tikai loģiski, jo šodien neviens ar varu mūs vairs šajā valstī neturēs. Tas var nepatikt, bet mēs dzīvojam atvērtā pasaulē un cilvēkiem šādas iespējas ir.

Politologam piekrīt arī R. Karnīte: „ Paradokss, ka, atgūstot brīvību, tika runāts un deklarēts, ka, atšķirībā no iepriekšējās iekārtas, galvenais būs cilvēks, bet patiesībā tiek darīts viss, lai cilvēki aizbrauktu.

Visu var paveikt tad, ja nelolo veltas ilūzijas un saprot, ka visu varēs panākt ar mērķtiecīgu, nākotnē vērstu darbu. Stāvoklis Latvijas valstij šobrīd tik tiešām ir kritisks, jo esam ES un fiziski jau teritorija paliks, bet kas te paliks? Kas te dzīvos? Pareizi ekonomiku var plānot, ņemot vērā cilvēku dabisko, savtīgo nepieciešamību pēc labas dzīves. Cilvēki brauks atpakaļ tikai tad, kad būs labklājība.”

Eksperte norāda, ka situācija Latvijas ekonomikā var uzlaboties tikai tad, kad, pieņemot lēmumus, politiskajās aprindās tiks runāts nevis tikai par to kā sabalansēt valsts budžetu, bet arī to kā radīt iespējas strādāt uzņēmējiem – cilvēkiem, kuri nodokļus ražo. Tos izlietot var tikai tik, cik reāli saražo, nevis mākslīgi izspiež no cilvēkiem. Tad arī pietiktu gan pašvaldībai, gan skolotājam, gan ārstam – visam tam sabiedrības slānim, kas dzīvo no valsts budžeta un šobrīd krīzi izjūt vissmagāk.

„Pēdējo divu nedēļu laikā pieņemtie lēmumi ir pilnīgi destruktīvi. Gan par IIN palielināšanu, gan citiem nodokļiem. Pati pieeja ir destruktīva, jo nav vērsta uz ekonomikas procesu uzlabošanu, bet tikai un vienīgi uz budžeta situācijas atrisināšanu. Un ar šādu pieeju, apgrūtinot, nokaujot ekonomiku ar katru lēmumu arvien vairāk, valdība panāks situāciju, ka problēmas tikai pieaugs. Bremzējot ekonomiku, budžetu nevar palielināt un nākamajā solī atkal pietrūks līdzekļu,” norāda R.Karnīte.

Politologs Ivars Ijabs norāda uz nākamgad gaidāmo Saeimas vēlēšanu nozīmi situācijas uzlabošanā: „Šajā sakarā arī vēl viena būtiska lieta, par ko mums visiem vajadzētu runāt, ir Saeimas vēlēšanas nākamā gada oktobrī. Es ceru, ka tās būs patiešām izšķirošas, jo ir skaidrs, ka politiskajā dzīvē ir nepieciešamas izmaiņas. Kādas tās būs un vai sabiedrībā šādām izmaiņām būs atbalsts, tas ļoti lielā mērā būs atkarīgs no nākamgad oktobrī notiekošā, kas tad arī varētu ielikt pamatu valsts tālākajai attīstībai.

Galvenais, par ko būtu jāuztraucas, lai viss šis process noritētu godīgi, to starp reklāmas aktivitātes. Otrkārt, būtu vēlams, lai vēlētāji tomēr pieņemtu informētu izvēli un viņiem pašiem būtu skaidrs, par ko viņi balso, dodoties uz vēlēšanām. Populisma būs ļoti, ļoti daudz, tas ir skaidrs.”

Piektdien, 27.novembrī Daugavpilī notika Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā organizētā diskusija ciklā “Eirodzīve – kāpēc?”, kurā Daugavpils iedzīvotāji un pieaicinātie eksperti diskutēja par Latvijas izdzīvošanas izredzēm.

Par diskusiju ciklu

„Eirodzīve – kāpēc?” ir EK pārstāvniecības Latvijā vadītājas Ivetas Šulcas ierosināts diskusiju cikls – neformālas sarunas pie kafijas galda par sabiedrībai būtiskām un aktuālām tēmām, kas saistītas ar Latvijas dalību Eiropas Savienībā.

2009. gadā paredzēto diskusiju grafiks un papildus informācija par diskusijām atrodama EK pārstāvniecības Latvijā mājas lapā ec.europa.eu/latvija/ un www.esmaja.lv.

Diskusijas fotoattēli atrodami šeit: fotki.lv/lv/Eirodzive/679845/

Informāciju sagatavoja:

EK pārstāvniecības Latvijā
diskusiju cikla „Eirodzīve – kāpēc?”
pārstāve
Elīna Dreimane
tel. 22050907
elina@repute.lv