25.martā piketu un demonstrāciju nebūs

Ik gadus izceļas plaša sabiedrības diskusija par 2.Pasaules kara uzvarētājiem un zaudētājiem, lai gan labi zināma patiesība – karā uzvarētāju nav, un, šķiet, ka neatkarīgi no šī kara rezultātiem Latvija nebūtu izvairījusies no lielākās iedzīvotāju masveida deportācijas mūsu valsts vēsturē.


Lai gan kopš 1949.gada 25.marta pagājuši jau 60 gadi, šis notikums ir ieņēmis nozīmīgu vietu tautas vēsturiskajā atmiņā. Laikabiedru vecākajām paaudzēm aizejot mūžībā, 25. marta tēls kļūst arvien blāvāks un nenoteiktāks, nereti piekāpjoties vēsturisko stereotipu priekšā. Nedrīkst pieļaut, lai šī traģēdija paliktu par vienu no daudziem tikai daļēji izpētītajiem jautājumiem 20. gadsimta vēsturē. Jau gandrīz pirms 20 gadiem tika atslepenoti deportācijas dokumenti, kas ļauj vēsturniekiem dziļāk izpētīt PSRS un LPSR varas orgānu darbību, taču par Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret notikušo, viņu rīcības motivāciju un katra paša izdarīto izvēli oficiālie dokumenti klusē vai min to pavisam skopi un pārsvarā netieši. Tāpēc Daugavpils Universitātes Mutvārdu vēstures centra (DU MVC) dalībnieki jau vairāku gadu garumā paplašina 1949. gada 25. marta deportācijas avotpētniecisko bāzi – pieraksta un kompleksā ar citiem vēstures avotiem pēta pašu deportēto atmiņas, lai plašāk izpētītu šo briesmīgo cilvēku dzīves pieredzes notikumu.

1949. gada deportācija vienlaikus norisinājās visās Baltijas valstīs, tas bija plaša mēroga pasākums un ievērojams fakts Eiropas vēsturē. Eiropiešiem, kuri tikpat kā neko nezina par šo traģēdiju, ir jābūt pieejamai informācijai gan par to, gan par daudziem citiem padomju represiju faktiem. Tieši tāpēc Francijas valdība finansē projektu Eiropas Gulaga mutvārdu arhīvs (European Gulag Oral Archives), kura mērķis ir iepazīstināt Eiropas iedzīvotājus ar komunistiskā totalitārisma noziegumiem pret cilvēci. Francijas kolēģi uzaicināja Baltijas valstu vēsturniekus (no Latvijas – DU MVC pārstāvjus) iesaistīties projektā, kura īstenošanas rezultātā ir iecerēts izveidot virtuālu arhīvu, kurā būs pieejamas intervijas ar padomju represiju upuriem no 11 Eiropas valstīm. Franču vēsturnieku un DU MVC dalībnieku ekspedīcija Austrumlatvijā 12.–13. janvārī un zinātniskā konference Berlīnē ir sākums sadarbībai, kas turpināsies 3 gadus.

Ne mazāk svarīga ir deportācijas „atklāšana” arī Latvijas iedzīvotājiem. 27. februārī Daugavpils Universitātē notika DU MVC un Latvijas Valsts Arhīva radošais seminārs Tā laika acīm…, kura gaitā no 1949. gada 25. martā izvesto bērnu un jauniešu dzīvesstāstiem un viņu deportēto ģimeņu uzskaites lietām atlasīts materiāls par dzīvi izsūtījumā. Turklāt: fakti, situāciju apraksti, raksturi, jūtas un emocijas, − viss, kas atrodams dažādos vēstures avotos, kļūs par pamatu teātra izrādei. „Dokumentālo teātri” uzvedīs topošais režisors Marts Norenbergs. Kopā ar jaunajiem aktieriem viņš mēģinās iejusties vienaudžu likteņos, kuri 1949. gada pavasarī bija izrauti no mājām un aizvesti nezināmajā. Viņu bērnība un jaunība, sapņi un cerības palika mājās, bet viņus pašus aizveda uz Sibīriju.

Papildus informācija:
Irēna Saleniece
DU Mutvārdu vēstures centrs
irena.saleniece@du.lv