16.martā Viļānos tika rīkota Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes ārkārtas sēde.

Darba kārtībā tika apstiprināts pārskats par Latgales plānošanas reģiona teritorijas plānojuma izstrādi un ieviešanu 2008.gadā. Tika apspriesta profesionālās izglītības iestāžu tīkla novērtēšanas rādītāji un priekšlikumi. Profesionālās izglītības programmu īstenošanas nozares papildu ar ERAF finansējumu atbalstāmajās nozarēs un profesionālās izglītības iestādes, kurās tas varētu tikt īstenots.


Sēdē piedalījās Latgales arodvidusskolu direktori, Izglītības pārvalžu un pašvaldību vadītāji, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji: I.Ostrovska, ministres padomniece;
J.Gaigals, Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta direktors; I.Štāle, Finanšu departamenta direktore; G.Šmaukstele, profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta profesionālās izglītības nodaļas vadītāja.
Kopīgi pārrunāta iespējamā rīcība izglītības iestāžu darbības nodrošināšanā un tālākajā attīstībā Latgalē, uzklausīti priekšlikumi, prezentēti “Noteikumi par darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.1.1.1.aktivitāti “Mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana profesionālās izglītības programmu īstenošanai”. Šo MK noteikumu mērķis ir veicināt profesionālās izglītības atbilstību darba tirgus prasībām.
Klātesošie izteica savus viedokļus par arodvidusskolu iespējamo optimizāciju, lai gan šobrīd tā arī nav konkrēta lēmuma par vairāku arodvidusskolu likteni.

Izglītības un zinātnes ministrijas profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta profesionālās izglītības nodaļas vadītāja G.Šmaukstele uz jautājumu, kāds varētu būt vai gaidāms šogad 1.septembris arodvidusskolās, atbildēja, ka varbūt ne visi būs jautri un priecīgi, bet visas Latgales reģionā esošās arodvidusskolas darbu varētu uzsākt, vienīgi izglītības programmām gan jābūt izmainītām un saskaņotām ar ministrijas noteikto prioritāšu programmām, kā arī ar pašvaldībām un darba devējiem. Tātad profesionālās izglītības skolām jāpiedāvā konkurētspējīgas izglītības programmas. Protams, nākotnes plāni un reorganizācijas jautājumi tiks apsriesti koleģiāli, kad savu viedokli paudīs reģiona pārstāvji un pašvaldības.

Informāciju sagatavoja –

Zane Ločmele
Latgales plānošanas reģiona preses sekretāre
65681547; 26672621
zane.info@inbox.lv
zane.locmele@latgale.lv