Zemniekus aicina kooperēties

5. jūnijā zemkopības ministrs Mārtiņš Roze Viļānos tikās ar Latgales piensaimniekiem un arī atklāja Daugavpils Lauku centru. Ministrs pastāstīja, ka Viļānos Latgales zemniekiem atgādinājis to, ko teicis piena dalīšanas akcijā 30.maijā Rīgā, Doma laukumā – Latvijā nav lieku zemnieku un lieka piena litru, tāpēc zemniekiem jākooperējas gan citam ar citu, gan ar piena pārstrādātājiem.


Lai veicināto šo sadarbību, Zemkopības ministrija kooperatīviem plāno piešķirt finansējumu piena mašīnu iegādei. Pirms tam valdība budžetā atradusi 3,2 miljonus latu saimniecību kredītprocentu dzēšanai un vaislas lopu pirkšanai. “Mums jārada zemniekā drosme un pārliecība – ja iet labi pašam un kaimiņam, tad kopā ies vēl labāk. Zemniecība ir liels spēks, tāpēc piensaimniekiem nav pamata mest plinti krūmos. Ja pārstrādātāji kaut ko atsaka, tad vietā jānāk zemnieku kooperācijai,” teica M. Roze.

Runājot par iespējamām kompensācijām lauksaimniekiem, kuriem pašlaik var rasties zaudējumi ieilgušā sausuma dēļ, ministrs atzina, ka sausums neradot kopēju katastrofu. Esot zemnieki, kas pavasarī nokavēja tos darbus vai neizmantoja tās iespējas, kas palīdzētu veiksmīgi pārvarēt arī sausumu. Viņš mudināja lauksaimniekus izmantot, piemēram, valsts atbalstu zemes erozijas ierobežošanai, kas veicina mitruma saglabāšanos augsnē.

Daudzi zemnieki uzskata, ka pieļautās krīzes dēļ piensaimniecībā ministram būtu jāatkāpjas no amata. Mārtiņš Roze paskaidroja: “Ja man nebūtu pārliecības, ka Latvijas lauksaimniecībai ir nākotne, tad es aizietu projām un strādātu vietā, kur nav nekādu protestu. Demisionēt nozīmētu aiziet projām no atbildības, ko esmu uzņēmies kā zemkopības ministrs. Esmu vienmēr gatavs runāt ar zemniekiem tieši un atklāti.”

M.Roze Daugavpils rajonā apmeklēja arī Roberta Jonāna piena lopkopības z/s “Stārķi” un ģimenes tūrisma saimniecību “Rudzupuķes” Sventes pagastā.

Pirms 16 gadiem Lauku centra pamatus licis Daugavpils rajona konsultāciju biroja, šobrīd – Daugavpils Lauku konsultāciju centra vadītājs Viktors Kalāns. Pateicoties Daugavpils piemēram, Lauku centri attīstījušies visā Latvijā, atzina zemkopības ministrs. Lauku centra darbiniekus sveica sadarbības partneri – Valsts ieņēmumu dienesta Latgales reģionālās iestādes direktore Vanda Gurkovska, Daugavpils rajona padomes priekšsēdētāja Janīna Jalinska, vietējo pašvaldību, banku un valsts institūciju pārstāvji.
Daugavpils Lauku centrā var saņemt Lauksaimniecības konsultāciju biroja, Valsts augu aizsardzības dienesta, Ciltsdarbu valsts inspekcijas, Valsts meža dienesta Konsultāciju pakalpojumu centra, Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras, Lauksaimniecības datu centra pakalpojumus. Turpat atrodas arī lauksaimniecības tehnikas un sēklu veikals.