Uzņēmēji iekārdina ar jaunu produkciju un pakalpojumiem

Izstāde “Uzņēmēju dienas 2008” Daugavpilī, Kultūras pilī, pulcēja kuplu skaitu uzņēmēju no visas Latvijas. To atklāja Daugavpils domes priekšsēdētāja Rita Strode un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Daugavpils nodaļas vadītājs Vladimirs Nadeždins. Izstādes dalībniekiem bija iespēja atrast sev jaunus klientus, sadarbības partnerus, izstādes apmeklētāji varēja iepazīt uzņēmumu produkciju un pakalpojumus.


Tikai dažus mēnešus Daugavpilī darbojas jauns uzņēmums SIA “Keo”, ko izveidojuši divi draugi – Andrejs Zakrevskis un Jānis Mickevičs. Viņu firma sniedz neparastu pakalpojumu – atbrīvo sienas un citas virsmas no grafiti mākslinieku atstātajiem vēstījumiem un citiem smērējumiem. Ar speciālas ķīmijas vai augsta spiediena ūdens strūklas palīdzību visi uzraksti tiek notīrīti, neatstājot nekādas pēdas. Uzņēmumam izveidota arī sava mājas lapa internetā www.drgraffiti.lv. Jānis atzīst, ka pilsētā grafiti jau vietumis pārtapis par vandālismu, sabojājot ēku fasādes. Pirms jaunā mācību gada firma palīdzējusi Daugavpils Valsts ģimnāzijai atbrīvoties no smērējumiem uz internāta sienas, notīrījusi sienas vairāku firmu birojiem un kādas dzīvojamās mājas fasādi.

Pieredzes šādā jomā Latvijā neesot, tāpēc draugi devušies to smelties uz Angliju. Uzsākt savu biznesu nebijis viegli, taču jauniešiem palīdzējusi Hipotēku banka, kuras rīkotajos kursos uzrakstījuši biznesa plānu un guvuši arī finansiālu atbalstu uzņēmuma izveidei. Jāpiebilst, ka Andrejam jau ir divas augstākās izglītības – vēsturē un ekonomikā, bet Jānis vēl studē svešvalodas DU 1. kursā.

Savu produkciju uz izstādi bija atvedusi arī Ludzas rajona SIA “Felicianovas rūpnīca “Polimērs””, kas veiksmīgi darbojas jau vairāk kā 20 gadus. Uzņēmuma lietvede Inta Simajeva pastāstīja, ka tradicionālajai produkcijai – meliorācijas, ūdensvada, kanalizācijas polietilēna caurulēm, polietilēna plēvei un elektrokabeļiem – klāt nākuši arī plosti, laivu piestātnes, vieglie tilti, žogi, siltumnīcu karkasi un cita produkcija, kas kļuvusi pieprasīta vietējā tirgū.

Retais izstādes apmeklētājs spēja paiet garām firmas “VIP Style” stendam un simpātiskajām firmas darbiniecēm, kuras iepazīstināja ar kosmetoloģijas centra pakalpojumiem, kā arī piedāvāja izmēģināt dažas procedūras. Daugavpilī pirms gada izveidotais skaistumkopšanas centrs ir Rīgas salona “VIP Style” filiāle. Uzņēmuma direktore Olga Ļepska pastāstīja, ka visiem salona speciālistiem ir medicīniskā izglītība, tiek lietotas mūsdienīgas metodes un iekārtas, tostarp Francijas firmas “LPG Systems” aparāts celulīta ārstēšanai. Ar šo iekārtu tiek veiktas arī citas manipulācijas, kas ļauj uzlabot ādas stāvokli, ārstē sāpošas locītavas, sastiepumus u.c. Par iekārtas patīkamo iedarbību varēja pārliecināties arī izstādes apmeklētāji.

Krāšņu produkciju izstādē piedāvāja Daugavpils uzņēmums SIA “Alenta”, kas šuj gultasveļu. Uzņēmuma vadītājs Osvalds Kundziņš pastāstīja, ka produkciju izplatot tirdzniecības tīklā, klienti esot arī viesnīcas. Pirms diviem gadiem uzņēmums izgatavojis gultasveļu virknei Jūrmalas viesnīcu, gatavoties ikgadējam pasākumam “Jaunais vilnis”, tāpēc O. Kundziņš ar gandarījumu saka, ka viņa firmas palagos guļ arī estrādes zvaigznes.

Uzņēmumā ir nodarbināti ap 16 cilvēki. Osvalds Kundziņš ir pārliecināts, ka Latvijā var ražot konkurētspējīgu produkciju, taču valsts politika neesot uzņēmējiem labvēlīga, attīstību traucējot nodokļu slogs. Viņaprāt, nepieciešams diferencēt nodokļus, kā arī atbalstīt jaunos uzņēmējus, atbrīvojot uz laiku no nodokļu maksājumiem, kā tas pieņemts citās valstīs. “Latvijā iesācējs vēl nepagūst latu nopelnīt, kad jau simtiem jāatdod nodokļos,” saka uzņēmējs. Viņš atzīst, ka, tagad, inflācijas apstākļos, naudas plūsma ir samazinājusies, taču ir jāiet tālāk.

Izstādē varēja nopirkt un nobaudīt Bauskas rajona SIA “Iecavnieks” produkciju. Uzņēmums ir viens no lielākajiem rapšu eļļas ražotājiem Baltijā. Produkcijas klāstā ir nerafinēta rapšu eļļa, linsēklas un kaņepju sēklas, kaņepju pavalgs, lopbarības rauši, kā arī eļļa dīzeļmotoriem.

Izstādes apmeklētājus uzņēmuma speciālists Ritvars Gulbis cienāja ar kartupeļu un plānajām pankūkām, kas ceptas rapšu eļļā. Viņš labprāt atklāja savu recepti – plānajām pankūkām pieliek dažādas sēkliņas, bet kartupeļu masai noteikti ir jāpievieno citrona sula, lai mīkla nepaliek tumša, kā arī cepti sīpoli, kas tās padara īpaši gardas.