Sagatavota pirmā karte latgaliešu rakstu valodā

Sadarbojoties Rēzeknes rajona Nautrēnu pagasta padomei, Nautrēnu vidusskolai, pagasta iedzīvotājiem, valodniecei Annai Stafeckai un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras Austrumu reģiona nodaļas kartogrāfiem izveidota pirmā karte latgaliešu rakstu valodā – Nautrēnu vietvārdu karte mērogā 1:25 000.


Karte tapusi vairāk kā 2 gadus un tās sagatavošanā izmantoti Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras (LĢIA) Toponīmikas laboratorijas materiāli, kā arī LĢIA digitālās kartes.

Kartē ietverti Nautrēnu pagasta mikrotoponīmi (upju, pļavu, ieleju, kalnu, gravu u.c. nosaukumi), agrākie (vēsturiskie) māju nosaukumi, tajā ir parādītas esošās un vairs neesošās mājas (1948-2008), esošās un bijušās skolas, kā arī esošie un bijušie krucifiksi, līdz ar to tai ir arī kultūrvēsturiska vērtība.

Nautrēnu vietvārdu kartes prezentācija notika 29.jūnijā Nautrēnu pagasta Rogovkā, Pēterdienas pasākuma ietvaros.

Prezentācijā LĢIA Austrumu reģiona nodaļas vadītāja Andra Zubko – Melne pastāstīja par vietvārdu kartes tapšanai nepieciešamās informācijas vākšanas gaitu, pētījumiem par vietvārdu pareizrakstību latgaliešu valodā, bet nodaļas kartogrāfs Jānis Nogda demonstrēja kartes digitālo versiju.

Sagatavotās kartes izraisīja lielu pasākuma viesu interesi un karšu autori turpat uz vietas pierakstīja jaunus vietvārdus karšu papildināšanai, kā arī saņēma vēlējumus darbu turpināt.

Nautrānu pogosta vītvuordi
Nautrēnu pagasts (1948.-2008.)