Rīgas birojā raisīs pozitīvu interesi par Daugavpili

Šogad darbu sācis Daugavpils pilsētas domes administrācijas Rīgas birojs, un tā vadītāja amatā no 2.janvāra iecelts Valdis Kudiņš. Viņš saka, ka jūtas piederīgs Daugavpilij un Rīgā popularizēs Daugavpili kā pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko un viņa mākslas centra, unikāla cietokšņa, reģionālas lidostas pilsētu un arī kā pilsētu, kas piedāvā lielas attīstības iespējas.


Jauns piedāvājums un pieredze

Valdis Kudiņš atzīst, ka neejot garām jauniem izaicinājumiem, jo tie parasti dāvina pieredzi, kas noderēs citos projektos. Tāpēc, kad pagājušā gada nogalē beidzās Eiropas Lauksaimniecības virzības un garantijas fonda līdzfinansētā pasākuma “Vietējo rīcību attīstība (LEADER+)” nacionālā programma “Prasmju iegūšanas”, viņš pieņēmis nākamo piedāvājumu – vadīt Daugavpils domes administrācijas Rīgas biroju.

“Savulaik uz Daugavpili atbraucu no Preiļiem, kur joprojām ir manas mājas, vecāki un draugi. Daugavpilī studēju universitātē, dejoju studentu ansamblī “Laima”, vadīju Dienvidlatgales NVO atbalsta centru, tad atkal strādāju savā Alma Mater par pasniedzēju un sabiedrisko attiecību speciālistu. Arī daudzi īstenotie projekti saistīti ar Daugavpili. Lai arī strādāju un mitinos Rīgā, tomēr uz vaicājumu, no kurienes esmu, atbildu, ka Rīgā atrodas mana darba vieta, arī izklaides, bet mājas tomēr ir Daugavpilī. Tur cenšos būt arī brīvdienās, lai dziedātu folkloras draugu kopā “Svātra” un dejotu vidējās paaudzes deju kolektīvā “Sābri”, lai vienkārši pabūtu kopā ar draugiem,” stāsta Valdis.

Jaunieši jau darbojas

Daugavpils domes administrācijas Rīgas birojs atrodas labā vietā – Vecrīgā, Līvu laukumā, arī Daugavpils ģeogrāfiski atrodas labā vietā: kultūru, valodu, ceļu, iespēju krustcelēs. Valdis Kudiņš un Rīgas birojs piepilda mērķus, ko izvirzījis Daugavpils domes Attīstības departaments, kura pakļautībā birojs atrodas. Vispirms Valdis Kudiņš apmeklējis Liepājas un citu pašvaldību pārstāvniecības Rīgā, iepazīstot kolēģu idejas un pieredzi.

Rīgas birojs popularizē Daugavpils tēlu pārējai Latvijai un ārzemju viesiem. Valdis skaidro: “Lai Daugavpilij veidotos sadarbība, pilsētai jāuztur pastāvīgi kontakti ar pasauli. Šajā ātrās informācijas laikmetā to ir grūti darīt tad, ja ceļā uz Rīgu vai Briseli no Daugavpils jāmēro stundām ilgs ceļš ar autobusu vai vilcienu. Rīgas birojs potenciālos sadarbības partnerus var uzrunāt īsākā laikā. Mēs plānojam birojā rīkot Daugavpils domes priekšsēdētājas Ritas Strodes vai citu domes darbinieku, arī pilsētas uzņēmēju preses konferences. Rīgas birojs kļūs par semināru, tikšanos vietu uzņēmējiem, politiķiem, potenciālajiem investoriem, kas strādā vai vēlas strādāt Daugavpils labā. Protams, arī biroja darbinieki apmeklēs citu pārstāvniecību, ministriju, uzņēmēju rīkotus seminārus un konferences, lai iegūtu Daugavpilij noderīgu informāciju.”

Rīgas birojs darbosies, veidojot interešu grupas, kas apvienos bijušos vai esošos daugavpiliešus. Vēl līdz maijam ilgs biroja remonts, tomēr jau tagad kopā sanāk Daugavpils jauniešu apvienība, kurā ietilpst Rīgā studējošie un strādājošie Daugavpils jaunieši. Valdis biroja darbā iesaistīs arī divus studentus, lai arī viņi Rīgā popularizētu Daugavpili un pēc studijām nezaudētu saikni ar to. Interešu grupu varētu izveidot arī uzņēmējiem.

Ne tālāk kā Brisele

Valdis saka: “Vairumam cilvēku viedoklis par Daugavpili izveidojies no tā, ko viņi kaut kur ir dzirdējuši. Parasti valda uzskats, ka tā atrodas tālu no Rīgas, lai gan ceļā no Rīgas līdz Briselei jāpatērē trīs stundas, tieši tāpat kā līdz Daugavpilij. Mēs paši, daugavpilieši, varam mainīt skatu uz Daugavpili. Man gribētos, lai cilvēkiem rastos pozitīva interese par Daugavpili, lai viņiem būtu vēlēšanās to apmeklēt, lai viņi ieraudzītu pilsētas milzīgo potenciālu un lai arī turpmāk viņi gribētu Daugavpilī atgriezties. Lai daugavpilieši, kuri izklīduši labākas dzīves meklējumos, atgrieztos mājās – Daugavpilī.”

Kad Valdis ir Daugavpilī, viņš ar draugiem izbrauc ārpus pilsētas, lai no kāda pakalna vērotu novakara laternu gaismā ieslīgušo pilsētu. Tādos brīžos viņš saka, ka Daugavpils ir pilsēta ar māju sajūtu.

Daugavpiliešiem, kam trūkst patriotisma, Valdis iesaka biežāk doties ārpus tās, lai ieraudzītu, ka Daugavpils nav sliktākā vieta virs zemes. Dodoties pasaulē, mēs varam gūt iedvesmu un saprast, kas mums ir jāmaina un jāpilnveido. Tikai no mums pašiem atkarīgs, vai mēs izmantosim šīs iespējas, uzsver Valdis Kudiņš.