Par Būvkomersantu reģistru

Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūra atgādina, ka būvkomersantam reizi gadā jāiesniedz ziņas, kas raksturo komercdarbību būvniecībā, un par nodarbināto skaitu par iepriekšējo kalendāra gadu. Pretējā gadījumā būvkomersants tiek izslēgts no būvkomersantu reģistra un būvkomersanta reģistrācijas apliecība tiek anulēta. Līdz ar to komersantam nav tiesību veikt komercdarbību būvniecības jomā.


Saskaņā ar Ministru kabineta 2008.gada 7.jūlija noteikumiem Nr.499 „Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 28.jūnija noteikumos Nr.453 „Būvkomersantu reģistrācijas noteikumi”” Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūrai (turpmāk – Aģentūra) ir uzdots veikt Būvkomersantu reģistrāciju, pārreģistrāciju, atkārtotu reģistrāciju, izslēgšanu no reģistra un reģistrā iekļautās informācijas aktualizēšanu.

Būvkomersantu reģistrā tiek iekļauta informācija par komersantu, kas nodarbina vismaz vienu personu, kurai saskaņā ar Būvniecības likuma 8.pantu ir patstāvīgas prakses tiesības un ir reģistrēta Būvprakses un arhitekta prakses reģistrā. Tas ir, fiziskajai personai patstāvīgai darbībai ir jābūt saņemtam attiecīgam būvprakses vai arhitekta prakses sertifikātam šādās būvniecības jomās – inženierizpēte, projektēšana, būvekspertīze, būvdarbu vadīšana un būvuzraudzība.

Atgādinām, ka būvkomersants nav tiesīgs izpildīt darbus būvniecības jomās, kurās viņam nav attiecīgu speciālistu. Ja sertificētais speciālists atstāj darbu vai būvkomersants pieņem darbā sertificēto speciālistu tādā jomā, kurā līdz šim komercdarbība netika veikta, būvkomersantiem jāveic datu izmaiņas reģistrā 14 dienu laikā pēc attiecīgo izmaiņu izdarīšanas. To var veikt, Aģentūrā iesniedzot iesniegumu ar lūgumu veikt attiecīgās izmaiņas.

Būvkomersanta reģistrācijas apliecībā ir norādīts datums, līdz kuram jāatjauno reģistra informācija (ikgadējās informācijas atjaunošanas datums). Ja informācija netiek atjaunota, būvkomersants ir pārkāpis 2005.gada 28.jūnija Ministru kabineta noteikumu Nr. 453 „Būvkomersantu reģistrācijas noteikumi” 22.punktu un atbildīgajai iestādei ir tiesības izslēgt būvkomersantu no reģistra.

Lai veiktu ikgadējo reģistra informācijas atjaunošanu būvkomersantu reģistrā, būvkomersantam ir jāiesniedz komersanta vai tā pārstāvja parakstīts ikgadējās informācijas iesniegums.

Pašlaik Būvkomersantu reģistrā ir atrodama informācija par 6855 būvkomersantiem, no kuriem 1020 būvkomersanti ir izslēgti no saraksta. Lielākā daļa būvkomersantu no reģistra tiek izslēgti par ikgadējās informācijas nesniegšanu būvkomersantu reģistram. Būvkomersantu reģistra publiskajā daļā visiem interesentiem ir pieejami šādi būvkomersantu raksturojoši dati – vispārīgā informācija, komercdarbību būvniecībā raksturojošas ziņas, ziņas par komersanta nodarbinātajiem speciālistiem. Sīkāku informāciju par Būvkomersantu reģistrā reģistrētajiem būvkomersantiem var iegūt Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūras mājas lapā www.bema.gov.lv vai arī buvkomersanti.bema.gov.lv.

Informāciju sagatavoja:

Inese Bērziņa
Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūra
Plānošanas un komunikāciju nodaļa
67898573, 26578185