Noskaidrota Latvijā dzīvojošo bērnu izpratne par naudas vērtību

Biedrības “Naudas plānošanas centrs” un GE Money Bank 1.-4.klašu skolēniem organizētajā zīmējumu konkursā „Kā gudri iztērēt 100 latu” iesūtīti vairāk kā 1800 zīmējumi. Izpētot bērnu zīmējumus un to aprakstus, psihologi secinājuši, ka liela daļa bērnu vēlas tērēt naudu, lai iepriecinātu tuvākos cilvēkus. Tas nozīmē, ka bērni uzņemas savu vecāku un sabiedrības problēmu risināšanu.


Konkurss norisinājās no 15.septembra līdz 10.oktobrim. Lai piedalītos konkursā, skolēniem bija jāuzzīmē savs redzējums par tēmu “Kā gudri iztērēt 100 latu”. Zīmējumam noteikti bija jāpievieno apraksts – pamatojums, kādēļ par atvēlēto summu bērns izvēlējies tieši šīs lietas.

Lai noteiktu gudrākos veidus, kā tērēt 100 latu, iesniegtos darbus vērtēja kompetenta žūrijas komisija, kuras sastāvā ietilpa praktizējoši psihologi, Izglītības satura un eksaminācijas centra, Naudas plānošanas centra un GE Money Bank pārstāvji. Izvērtējot visus zīmējumus un to aprakstus, konkursa komisija izvirzīja 10 finālistus, no kuriem žūrijas balsojumā tika noteikta katra reģiona labākais darbs. To autori katrs saņems naudas balvu 100 latu apmērā.

Visaktīvākais no visiem reģioniem bija Vidzeme – no šī novada saņemti 575 darbi. Lielu aktivitāti izrādīja arī kurzemnieki – 384 zīmējumi, kā arī Rīgas un Rīgas rajona skolēni, no kuriem saņemti 307 zīmējumi. Savukārt no Latgales mazajiem finanšu plānotājiem saņemti 278, bet no Zemgales – 259 zīmējumi. Interesanti, ka lielāko interesi par finansu plānošanu izrādījušas tieši meitenes.

„Esmu gandarīta par negaidīti lielo atsaucību un gribu teikt lielu paldies 1.-4.klašu skolēnu vecākiem un skolotājiem, kuri ar praktiskām darbībām un padomu atbalstīja mazo skolēnu dalību konkursā, tā veicinot bērnu izpratni par naudas jautājumiem. Īpaši vēlos uzsvērt Lībagu sākumskolas 3.klases audzinātājas Sandras Znotiņas veikumu – iedvesmojoties no zīmējumu konkursa, skolotāja izgatavojusi īpašu uzdevumu krājumu bērniem par naudu. Uzdevumu krājumā var atrast gan mīklas un parunas, gan arī dažādus uzdevumus par Latvijas un citu valstu naudu,” stāsta Signe Bierande, Naudas plānošanas centra vadītāja. „Kopumā visi darbi bija vienlīdz labi, jo bērni patiešām bija rūpīgi pārdomājuši, kā iegūto naudu tērētu. Tomēr, izvērtējot darbus, sapratām, ka bērnu izglītošana naudas jautājumos jāveic līdz ar skolas gaitu uzsākšanu, kad bērni sāk veidot savas pirmās attiecības ar naudu. Ņemot vērā mūsdienu ekonomiskos apstākļus, ir īpaši būtiski jau bērnībā sākt saprast, ko nozīmē nauda, tās pelnīšana, aizdošana, tērēšana un atbildīga plānošana.”

Pēc konkursa noslēguma psihologi veiks padziļinātāku darbu izpēti, kurā tiks iesaistīti arī psiholoģijas studenti, lai pēc zīmējumu aprakstiem novērtētu bērnu finanšu domāšanu, izvērtētu aktualitātes, kā arī iegūtu detalizētākus datus pa rajoniem, klasēm un citiem raksturlielumiem.

„Darbu vērtēšanas laikā mani pārsteidza zīmējumos attēlotais līdzjūtības un cilvēkmīlestības daudzums. No bērnu darbiem staroja mīļums – bieži viņi bija izvēlējušies naudu tērēt kādam citam. Tai pat laikā bija vērojama būtiska atšķirība starp vēlmēm, uz ko orientējas rīdzinieki, un vajadzībām, kas biežāk bija redzamas reģionos dzīvojošo bērnu zīmējumos. Diemžēl bija arī ne tik iepriecinošs novērojums – daudzos zīmējumos varēja just, ka bērni šos 100 latus tērētu savu vai pat ģimenes pamatvajadzību apmierināšanai, kas ļauj pieņemt, ka vecāki to nespēj nodrošināt,” konkursam iesūtītos darbus komentē Ansis Jurģis Stabingis, psihologs, konkursa žūrijas komitejas dalībnieks.

Vairāk informācijas par psihologu atziņām būs iespējams iegūt 1.-4. klašu skolēnu zīmējuma konkursa „Kā gudri iztērēt 100 latu” labāko zīmējumu izstāžu atklāšanas dienās:

  • Liepājā, t/c Ostmala – 2008. gada 28. oktobrī plkst. 12.00;
  • Rēzeknē, pilsētas kultūras namā – 29. oktobrī plkst. 14:00;
  • Jelgavā, t/c VIVO – 30.oktobrī plkst. 11.00;
  • Rīgā, t/k Spice – 30.oktobrī plkst. 15.00;
  • Valmierā, p/g Valleta plkst. 11.00.

Izstādēs būs aplūkojami katra reģiona 20 labākie zīmējumu un to apraksti.
Liepājā, Rēzeknē, Jelgavā un Valmierā darbi tiks izstādīti līdz šā gada 9.novembrim. Savukārt Rīgā darbus varēs apskatīt līdz pat 23.novembrim.
Katrā pilsētā izstāžu atklāšanas laikā tiks apbalvoti reģionālie uzvarētāji.

Zīmējuma konkursu „Kā gudri iztērēt 100 latu” atbalsta – SIA Draugiem, AS GE Money Bank, tirdzniecības komplekss Spice, SIA RIMI Latvia, t/c Ostmala, t/c VIVO, pilsētas galerija Valleta, Valmieras Mākslas vidusskola, Rēzeknes dome, portāls www.pasakas.net, Izglītības satura un eksaminācijas centrs, portāls Tavai ģimenei www.calis.lv, kā arī LIDO Spice Bērnu Atrakciju Pilsētiņa.

Par Naudas plānošanas centru
Biedrība Naudas plānošanas centrs (NPC) ir sadarbībai atvērta neatkarīga sabiedriska organizācija, kuras mērķis ir Latvijas iedzīvotāju izglītošana un konsultēšana personīgā budžeta plānošanas jautājumos. To 2007. gada maijā dibināja AS „GE Money” un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola. Savu mērķu īstenošanai NPC iedzīvotājiem sniedz virtuālas konsultācijas personiskā budžeta plānošanā un informatīvu palīdzību finanšu krīzes situācijās: www.vissparnaudu.lv.
Finansējumu NPC aktivitātēm sabiedrības izglītošanā sniedz AS GE Money.

Papildu informācija:

Lelde Sāre
Biedrības Naudas plānošanas centrs sabiedrisko attiecību konsultante, 27025069, lelde.sare@prs.lv